Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: dobre i tanie manualne 35mm do analoga

Uzależniony

Domyślnie dobre i tanie manualne 35mm do analoga

z racji iż zakupiłem sobie puszkę analogową nie najgorszej klasy (eos30) chciałbym kupić do niego jakieś szkiełko do reporterki o ogniskowej 35mm. zastanawiam się czy brać coś z FD canona czy z M42... zależy mi na bokehu pokroju porsta. ubiegam wszelkie pytania i sugestie:

NIE NIE MAM WOLNYCH 4k zł NA L
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    z racji iż zakupiłem sobie puszkę analogową nie najgorszej klasy (eos30) chciałbym kupić do niego jakieś szkiełko do reporterki o ogniskowej 35mm.
    Canon EF 35/2.0 za ~850zł nówka.

zastanawiam się czy brać coś z FD canona czy z M42...
    nie widzę sensu zapinania manualnych szkieł do analogowego EOSa. Lepiej kupić manualną puszkę z odpowiednim bagnetem. Bedzie miała na pewno wizjer (jasność, powiększenie) i matówkę (raster, kliny) o niebo lepiej przystosowaną do ręcznego ostrzenia.

co innego adoptowanie szkieł do cyfry, bo nie kupisz cyfrowego manuala... :-)

zależy mi na bokehu pokroju porsta.
    to po prostu kup tego porsta i puszkę z odpowiednim bagnetem.
    Analogowe manuale są w tej chwili w większości tanie jak barszcz - pewnie wyjdzie to taniej niż wspomniany na początku EF 35/2.0
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

EF 35/2 nie kosztuje 4 kzł :-)
    Proponuję Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm f/2.4.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

co do szkieł FD do eosów to obiło mi sie o uszy, ze potrzebna jest przejściówka z soczewką, a to raczej niekożystnie wpływa na jakość optyczną. Do m42 nie potrzebujesz przejściówki z soczewką, tylko wystarczy zwykła redukcja mocowania (najlepiej z potwierdzeniem ostrości).
    Na alledrogo jest spoko szkieł 35mm na m42 ze swiatłem 2.8 w okolicach 200zł, ale czy bokeh bedzie ci odpowiadał bo nie miałem w rekach porsta.
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja za MacGyverem polecam tego Flektogona, ale uważaj, bo była też wersja ze światłem 2.8 - starsza, bez powłok (czarno-srebrna lub srebrna obudowa). Warto troszkę dopłacić za tą jaśniejszą a na pewno będziesz zadowolony.

Pozdrawiam
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    ...ale uważaj, bo była też wersja ze światłem 2.8 - starsza, bez powłok (czarno-srebrna lub srebrna obudowa). ....
    Mam Flektogona 35/2.8 i napisze krótko: bez rewelacji. Do cyfry nie nadaje się zupełnie a na kliszy jest mocno taki sobie (choć biorąc pod uwagę ile za niego zapłaciłem to nie powinienem narzekać :-) )
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

Nikkor 35/2 Ais. Kapitalne szkło, z przejściówką raczej bez problemów podepniesz do Canona.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W tej chwili jest na Allegro wysyp Zuików.
    Niedawno był 21/3.5, teraz jest jeszcze 24/2.8, 35/2 oraz 50/1.2.
    Ja wiedziałem że tak będzie. Pojawiły się zaraz po tym jak sprzedałem OM'a...

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Uzywam Canona FD 35/2 i Nikkora 35/2 ais. Mysle ze bokeh lepszy ma Canon FD. Swego czasu byla to high-endowa 35-tka Canona. Ale FD wymaga puszki FD - najtaniej i pewna migawke da ci Canon T60. Bardziej miekko chodza Canony AE-1(p) ale migawki na szybkich czasach mniej pewne.

Do EOSa albo Nikkor 35/2 albo M42 - jak koledzy proponuja Flektogona 35/2.4 (200-300zł + 100zł przejsciowka z AF).
    Zuiko 35/2 to juz drozsza pólka, a wtedy moze lepiej upolowac EF 35/2 za 600-700zl.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Mam Flektogona 35/2.8 i napisze krótko: bez rewelacji. Do cyfry nie nadaje się zupełnie a na kliszy jest mocno taki sobie (choć biorąc pod uwagę ile za niego zapłaciłem to nie powinienem narzekać :-) )
    Dokładnie. Pod światło bardzo słaby. Poza tym straaaasznie długie przełożenie pierścienia ostrości - trzeba się nakręcić (choć ostrzy z 18 cm). W moim umarła przysłona. Ale co do ceny to fakt - prawdopodobnie najtańszy jaki mozna znaleźć teraz.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów