Witam, pytanie jak w tytule.
Do wyboru Canon 400D+18-55 i ewentualnie 50 1.8 lub Nikon D80+18-55VR.
Tylko proszę o obiektywne odpowiedzi...chociaz zdaje sobie sprawę, że na CB będzie to trudne...
Pozdrawiam i dziekuję z góry za odpowiedzi!
Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500
Ja mam 350D z KITem (+ cos tam jeszcze) i przyjaciel ma D80 z 18-55VR - no coz, jakosc zdjec z KITa Nikonowskiego duzo lepsza. AF (w porownaniu z moim) to inna bajka (znacznie lepiej - aczkolwiek w 400D AF jest z 30D - takw wiec super). Jezeli 18-55 ma byc tylko 1 jedynym szklem to polecam Nikona (swietna maszyna) Jesli chchesz rozbudowac szklarnie to popatrz co chcesz. Canon ma masze super szkiel. Canon to Canon. D80 to "troche" bardziej zaawansowana puszka w porownaniu z 400D (moim zdaniem - nie zlinczowac mnie), lepszy AF, milszy dzwiek dla uszu (lustra) i zarazem chichszy - taki inny, wbudowane sterowanie lampami zewnetrznymi, naswietlanie kilkukrotne tego samego sdjecia (o ile sie nie myle). Jest kilka bajerow gdzie N jest "lepszy" ale ja (odkad mam 24-105) to Canona polecam. W moim przypadku z tym szklem rewelacja. Ostatnio porownywalismy zdjecia (focilismy sobie) i D80 z 18-55VR w porownaniu z 24-105 - lezy. Nie mowie ze to regula. Do nikona tez znajdziesz super szkla. Zalezy co chcesz. Masz jakiesz szkla, przyzwyczjenia z kliszakow? Jesli chcesz kupic aparat i 1 szklo (wiadomo kasa i nie zawzsze czlowieka stac na sprzet) to raczej polecilbym Nikona. Jesli (powtorze sie) chcesz sie "rozbudowac to Canon (tutaj subiektywnie z racji posiadania)
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 03-05-2008 o 01:26
D80 bo 400D nie da sie trzymac w rece...
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
Kurcze Thunder zapomnialem dodac D80 lepiej lezy w lapie. Aczkolwiek 400D z gripem jeszcze lepiej niz D80
A więc wg mnie to Nikon ma więcej szkieł przeznaczonych dla amatorów (mniej lub bardziej zaawansowanych), wiadomo że 24-105 to świetne szkło, ale kosztuje więcej od każdego z powyższych zestawów...
Zestaw ma by dla początkującej, pstrykającej dotąd małpką...
A szczerze mówiąc po dwuletnim doświadczaeniu z lustrem C z przykrością muszę stwierdzić, że to właśnie Nikon oferuje dużo większy wybór szkieł dla amatorów wszelkiej maści tj. przede wszystkinm w przystepnej cenie i bardzo dobrej jakości. Nikonowcy nie musza więc (tak jak ja teraz) rozgladać się za szkłami Tamrona czy Sigmy, bo Canon w tym przedziale cenowym serwuje miernotę. Reasumując trochę swoich żali wylałem, ale potwierdzacie, do tej pory przynajmniej, mój wybór. Stojąc w tej chwili przed takim wyborem, kupiłbym Nikona...aaaaaaaaaaaaaaale mam Canona i muszę z tym żyć:P
i zyje i nawet mam się dobrze, chociaż czasem z bólem serca patrze co stracilem idac w "system stricte dla profesjonalisty". Czekam na dalsze wasze wypowiedzi.
Pozdrawiam!
Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500
Rzuć jeszcze okiem na te testy:
http://www.optyczne.pl/36.1-Test_apa..._EOS_400D.html
http://www.optyczne.pl/38.1-Test_aparatu-Nikon_D80.html
Z argumentami przemawiającymi za nikonem nie dyskutuję, bo je trochę popieram. Ale musisz być świadom wszystkich ewentualnych wad. D80 np. trochę bardziej szumi. Po prostu przeczytaj na spokojnie i zdecyduj które wady i zalety są dla ciebie najbardziej istotne.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Skoro masz szklarnie to sie nie ma co martwicbedzie dobrze. Zawsze mozna zmienic system (sprzedac szklarnie) nic nie stoi na przeszkodzie.
Kazdy system ma wady/zalety (szumi z deka bardziej -ale jesli drukujesz a nie ogladasz na 100% powiekszeniu to jest spoko
I sie do tego dostosuj![]()
Witam. Jestem nowym użytkownikiem ale już widzę kilku znajomych z Częstochowy więc proszę o poradę. Interesuje się fotografią reportażową od dłuższego czasu do tej pory miałem i mam nadal Sony DSC-H7 jednak ten aparat nie prezentuje super możliwości a także źle wygląda kiedy stoję wśród np. EOS 1 ;], postanowiłem, że trzeba w końcu namówić rodziców na kupno sprzętu. Kumpel który jakoś dziwnie się w tą wiągnął z kompakta od razu przeszedł na D80 ale on ma kase ;] bawiłem się jego sprzętem i zalety takie, że ma 2 pokrętła do przesłony i czasu a także wyświetlacz górny z wszystkimi parametrami. Chciałem D60 ale to amatorka i wiem, że po miesiącu bym go sprzedał. Szukając po allegro jest 400D tani ale kilku fotoreporterów w mieście go nosi i zdaje się porządny, zestawik na początek to body+grip+kit+70-300Sigmy lub 70-210 Canon Oczywiście używany. Co lepiej wybrać Canon czy Nikon? wiem, że to odwieczna wojna wśród użytkowników obu sprzętów jednak więcej używanych jest Canon-ów i przewaga szkieł chociażby stałek z przejściem bagnetowym, i jak się zmienia przesłone i światło w Canon-ie bo on ma jedno pokrętło, proszę o pomoc i pozdrawiam fotoreporterów z Częstochowy![]()
Jakie szkło/a?
Jeśli dużo błyskasz to Nikon
the silence is deafening