Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Wątek: 450d - szumy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Grzesiu, to testuj aparat w ciemnej piwnicy i nie zawracaj d.

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja jak spie***** fote w złym oświetleniu przy iso 100 też mam szumy gorsze niż w kompakcie, więc dawno powinienem się pociąć. Kolego rób zdjęcia i wyciągaj wnioski na własnych błędach, chociaż na cudzych lepiej .
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    A jeśli chodzi o szumy to czemu one na tych zdjęciach są takie duże ? Oglądając przed zakupem fotki na internecie przy takich samych czułościach wyglądały dużo lepiej.
    Czy te zdjęcia, które oglądałeś przed zakupem, to były zrzuty z karty czy fotki o rozdzielczości dłuższego boku max 1024? Bo jeśli te pomniejszone, to wrzuć swoje zdjęcia do PS, przeleć jakimś NoiseNinją, zmniejsz i wyostrz (jest na forum fajny tutorial o wyostrzaniu) i wtedy porównaj. Te fotki z netu najczęściej dużo się 'wycierpią' zanim trafią do publikacji...

Swoją drogą też bym chętnie poznał potencjalne przyczyny tego, że fotki z kompakta 1/30s wychodziły Ci lepiej niż 1/60s na obiektywie z IS.

Zauważam ciekawą zależność. Jak kilka osób odeśle kogoś do książek i 'w plener' to potem ciężko o kogoś, kto napisze coś innego...
    Ostatnio edytowane przez dobert ; 28-04-2008 o 23:43

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dobert Zobacz posta
    Swoją drogą też bym chętnie poznał potencjalne przyczyny tego, że fotki z kompakta 1/30s wychodziły Ci lepiej niż 1/60s na obiektywie z IS.

Zauważam ciekawą zależność. Jak kilka osób odeśle kogoś do książek i 'w plener' to potem ciężko o kogoś, kto napisze coś innego...
    Potencjalnych przyczyn jest wiele:
    - w kompaktach ostrość i nasycenie są podciągane do granic przyzwoitości, w lustrach, a szczególnie w lustrach Canona, obraz jest bardziej naturalny, możliwości podkrecania są pozostawione swiadomemu użytkownikowi
    - w kompaktach wystepuje mocne odszumianie, co dla niewprawnego oka może wyglądać ok, ale efektem jest pozornie ostry obraz pozbawiony szczegółów, bonus specjalny: posklejane włosy
    - w kompaktach nie trzeba się specjalnie przejmować ustawianiem ostrości, w lustrzankach trzeba to robić precyzyjnie. Nowicjusze próbują pokonać ten problem korzystając z f22, a praw fizyki sie nie zmieni i na cropie f22 to wartość zakazana
    - ...

Odsyłanie do focenia ma sens, trudno się dyskutuje z kimś, kto nie ma pojęcia o czym pisze. To tak jak dyskusja z właścicielem nowego samochodu, który jeszcze nie wyjechał nim z garażu, a już ma szereg uwag i problemów. Samochodem trzeba pojeździć, aparatem pofocić i dopiero dyskutować.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Przecież to drugie zdjęcie robiłeś przy ISO 800 i naświetlałeś sekundę więc co się dziwisz..

Strzelaj zdjęcia i się ucz..

Poza tym bardziej przejmowałbym się prawidłowym ustawieniem balansu bieli niż szumami.

Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 29-04-2008 o 10:20
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Domyślnie

Chciałbym jeszcze poprosić Was o opinie dotyczącą braku ostrości na poniższych zdjęciach. Czas naświetlania był krótki więc kwestia poruszenia odpada. Poniżej zrzuty z ZommBrowsera i pokazany punkt gdzie był ustawiany AF.

zdjęcie 1

zdjęcie 2

zdjęcie 3

Pewnie znowu mi się dostanie :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

jezeli robiles na maksymalnym otworze przyslony to takie wybryki sa mozliwe w kicie. jak warunki oswietleniowe dopisuja to przymykaj troche obiektyw..od razu bedzie lepiej.
    chociaz w 1 z ostroscia jest cos nie ta. ale wydaje mi sie, ty popelniles blad przy lapaniu ostrosci. nie ma tam zadnych kontrastowych powierzch wiec trudno zlapac dobrze ostrosc.

ps.
    w moim kicie takie zdj to norma wiec juz dawno poszedl w odstawke.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Co można stwierdzić po tak drastyczne skompresowanych JPEG-ach, które wrzuciłeś.

Tutaj nawet najostrzejsze zdjęcie wyglądałoby jak kostka Rubika.

Marnujesz swój i nasz czas.

Poza tym nie napisałeś czy to jest wycinek 1:1.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Domyślnie

To są wycinki 1:1.

Poniżej zdjęcie z przysłoną ustawioną na F7

Domyślnie

Wiem, ze macie mnie już dosyć ale bardzo proszę doradźcie mi co zrobić z tym brakiem ostrości na niektórych zdjęciach. Teoretycznie parametry zdjęcia są w porządku, autofocus zadziałał a mimo to fotki są nieostre.
    Na zakup aparatu czekałem wiele miesięcy i trochę się rozczarowałem. Nie wiem teraz czy próbować oddać aparat (co pewnie nie byłoby łatwe).

Proszę pomóżcie mi !!!!

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów