Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć na czym polega działanie podglądu głębi ostrości ? Zastanawiam się nad kupnem 450D i oglądając go włączałem funkcje podglądu głębi ostrości ale nie bardzo wiem jak to działa.
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć na czym polega działanie podglądu głębi ostrości ? Zastanawiam się nad kupnem 450D i oglądając go włączałem funkcje podglądu głębi ostrości ale nie bardzo wiem jak to działa.
a zmieniłeś wartość przysłony czy tylko przyciskałeś guzik na pełnwej dziurze ??
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Zmieniajac przeslone obraz bedzie ciemniejszy tylko na pelnej dziurze masz jasniej .Ta funkcja sluzy do podgladu ale uzyteczna chyba tylko na pelnej dziurze bo przymykajac widocznosc znacznie spada , wiec nie uzywam tego , jakos sie nie przekonalem do tego , ale moze kiedys ..........
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
www.wesolowski-photography.co.uk
Akurat na pełnej dziurze jest kompletnie nieprzydatna, bo po wciśnięciu podglądu nie dzieje się kompletnie nic. Z wyjątkiem sytuacji, w której masz podłączoną zewnętrzną lampę błyskową, która na to reaguje tzw. błyskiem modelującym.
Natomiast w pozostałych sytuacjach podgląd GO polega na domknięciu przysłony do wartości roboczej, czego oczywistą konsekwencją jest przyciemnienie obrazu oraz zwiększenie GO w wizjerze.
Zresztą, polecam instrukcję obsługi aparatu.
PS. I niech to któryś mod będzie uprzejmy i przeniesie do działu dla początkujących.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 23-04-2008 o 19:22
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ok , dawno sie tym nie bawilem , poprostu nie uzywam tego , co do reszty to mam nadzieje ze sie nie pomyliem![]()
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
www.wesolowski-photography.co.uk
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 23-04-2008 o 19:34
Zaciemnienia nie interpretujesz. Interpretujesz to, co widzisz w tym ciemniejszym wizjerze. Po prostu więcej elementów jest ostrych. Swoją drogą chciałbyś, żeby Twoje zdjęcia były ciemniejsze w części kadru od jego reszty? Przysłona nie może działać w ten sposób bo byłaby nieużywalna.
Może za słabo się przyglądałem ale nie widziałem różnic w ostrości. Wydawało mi się, że może te ciemniejsze fragmenty kadru należy uznać za te które nie będą ostre.