A ja mma pytani jka by wypadł Canon 100mm w porównaniu z Sigmą 150mm bo nad nią się właśnie ciągle zastanawiam...Canon jest o niecały tysiąc tańszy więc to spora różnica... pytanie, czy sigma warta tego tysiąca więcej...
A ja mma pytani jka by wypadł Canon 100mm w porównaniu z Sigmą 150mm bo nad nią się właśnie ciągle zastanawiam...Canon jest o niecały tysiąc tańszy więc to spora różnica... pytanie, czy sigma warta tego tysiąca więcej...
Nie wiem jak w porównanie, ale widziałem fotki z niej i robi rewelacyjne i jest warta tej kasy.
Ps. choć podobno czasem ma problem z trafieniem ostrości.
Sigmę odradzam, po krótkim jej użytkowaniu przesiadłam się na Canona 50 z conwerterem, dzięki czemu uzyskuję 1:1 i jestem baaardzo zadowolona - wszystkim polecam taki zestawik.
Foto Epoka
Hm... Pewnie to rzecz gustu, ale ja wlasnie do Sigmy 50/2.8 EX macro dokupilem 180/3.5 EX macro, bo nie wszystko da sie sfotografowac piecdziesiatka, poza tym dluzsza ogniskowa zapewnia wieksza kontrole nad tlem co w fot macro jest szczegolnie wazne.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
Czytałem ostatnio artykuł w kwietniowym wydaniu (USA) Popular Photography dotyczący zdjęć motyli i gościu polecał jako "fast-focusing, high-magnification" tego canona??? Sam zaczynam się tym tematem tzn "macro i robale" trochę interesować :-) i powoli rozglądam się z szkiełkiem co pozwoli z bezpiecznej odległości (co by nie spłoszyć) zrobić jakieś sensowne macro. Jako że mam już canona 70-200 f4L to raczej ten 70-300 mnie nie interesuje -wolałbym bardziej dedykowane do macro szkło... ale jako że w temacie macro jestem raczej zielony to prosiłbym o jakąś radę i jeszcze raz podkreślę że chodzi o macro ruchomych obiektów z dość sensownej odległości - to co wstępnie przejrzałem na forum to raczej do statycznych obiektów... i w miarę możliwości coś przyzwoitego cenowo proszę :-)... L raczej mnie nie interesuje.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
EF 100/2,8 macro albo EFs 60/2,8 macro albo EF 180/3,8 L macro
to z canona
z niezależnych nie wiem ale z pewnością ktoś coś poleci
Ostatnio edytowane przez bebesky ; 23-04-2008 o 13:48
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze