Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Musical box

Domyślnie

iREM, czy wiesz gdzie można znaleźć ten profil ProPhoto RGB do Lightrooma?

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Musical box Zobacz posta
    Chdzi chyba o to do jakiego profilu sie eksportuje ew. w jakim sie zewnetrznie edytuje
    Tego gdzie to wybrac nie trzeba chyba tlumaczyc...
    5D

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Musical box Zobacz posta
    Może najpierw poszukaj u siebie na dysku pliku ProPhoto.icm
    Nie wiem gdzie windows to trzyma, chyba że masz maca...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Termos Zobacz posta
    Chdzi chyba o to do jakiego profilu sie eksportuje ew. w jakim sie zewnetrznie edytuje
    Tego gdzie to wybrac nie trzeba chyba tlumaczyc...
    LR domyślnie pracuje w ProPhotoRGB. Wybrać - zalecane jest jako przestrzeń roboczą photoshopa również ProPhotoRGB, aby wyświetlały identycznie zdjęcia i żeby nie dokonywały konwersji w te i "nazad".
    Co do eksportu np. do wysłania fotki mailem do cioci - zalecane jest sRGB.

Tu jest fajny opis tych baloników:
    http://www.luminous-landscape.com/tu...hoto-rgb.shtml
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 21-04-2008 o 20:56 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Termos
    Czytam ten watek chyba juz dziesiaty raz, ze dwa razy przeczytalem mega wykład #03 Zarządzanie barwą i nadal nie potrafie zrozumiec dlaczego kolory wyswietlane z rawa w LR i CS3 tak bardzo sie roznia od tych ktore otrzymuje po wywolaniu w jpgu.
    Cytuje siebie i prostuje, bo jak to teraz czytam to moglo byc wielorako rozumiane
    Chdzilo mi o to, ze edytuje sobie zdjecie w LR czy PS oczywiscie w rawie po czym robie eksport do jpg i wychodza calkiem inne kolory (W RGB, Adobe RGB i ProPhoto RGB). Ogladajac to wszystko oczywiscie tylko i wylacznie na monitorze komputera. Mozna bylo zrozumiec, ze kolory roznia sie po wywolaniu w labie od tych widzianych na kompie.
    Tak jak pisalem we wczesniejszym poscie wszystko juz naprawione. Format i instalacja wszystkiego od zera. Chyba wczeniej cos zamieszalem ze sterami do monitora teraz juz ich nie tykam:-)
    5D

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytuje siebie i prostuje, bo jak to teraz czytam to moglo byc wielorako rozumiane
    Chdzilo mi o to, ze edytuje sobie zdjecie w LR czy PS oczywiscie w rawie po czym robie eksport do jpg i wychodza calkiem inne kolory (W RGB, Adobe RGB i ProPhoto RGB). Ogladajac to wszystko oczywiscie tylko i wylacznie na monitorze komputera. Mozna bylo zrozumiec, ze kolory roznia sie po wywolaniu w labie od tych widzianych na kompie.
    Tak jak pisalem we wczesniejszym poscie wszystko juz naprawione. Format i instalacja wszystkiego od zera. Chyba wczeniej cos zamieszalem ze sterami do monitora teraz juz ich nie tykam:-)
    Miałem ostatnio mały problem u siebie. Okazało się że miałem włączoną funkcję "DESATURATE MONITOR COLORS BY: 18%" co spowodowało, że w żaden sposób szopa i lightroom nie pokazywały identycznie kolorów. Coś mnie tknęło żeby sprawdzić czy w illustratorze jest ok i okazało się, że tak. Przyczyną było właśnie to. Załączam obrazek. Może i Wam coś pomoże. :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

czecho
    Guest

Domyślnie

i ja podłączę się do postów o problemach jakie ma Termos...
    zdjęcia (CR2) załadowane do DPP różnią się od tego co zobaczę gdy załaduję je do LR... na dodatek po wywołaniu Rawa w LR do jpg zobaczę zdjęcie o barwach jakie widzę w DPP.

problem jak łatwo się domyśleć polega na tym że po wczytaniu RAWów do LR i ich obróbce, a następnie wywołaniu do Jpg zdjęcia maja zupełnie inne kolory niż te które obrabiam. jesli zdjęcia wywołuję w DPP wszystko jest OK.

jak zatem zmusić LR do tego żeby po wczytaniu RAWów od razu "widział" je tak jak DPP czy dajmy na to IrfanView a nie w jakiejś innej przestrzeni roboczej (która jak już napisałem różni się od tej w jakiej zapisze jpg - co skutkuje - po raz kolejny powtórzę - tym że obrabiam zdjęcie "nienaturalne" w LR doprowadzając je do stanu jaki mi się podoba, po to by po zapisie do jpg okazało się że moja zabawa suwakami była na nic bo zdjęcie zupełnie nie przypomina tego które otrzymuje na monitorze po obróbce, ale przed zapisem do jpg)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czecho Zobacz posta
    ....
    jak zatem zmusić LR do tego żeby po wczytaniu RAWów od razu "widział" je tak jak DPP czy dajmy na to IrfanView a nie w jakiejś innej przestrzeni roboczej ...
    Było o tym już kilkakrotnie. To nie ma nic wspólnego z "jakąś inną przestrzenią roboczą" bo takowa to mit jakiś.

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles - zładuj profile do LR

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

czecho
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Było o tym już kilkakrotnie. To nie ma nic wspólnego z "jakąś inną przestrzenią roboczą" bo takowa to mit jakiś.

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles - zładuj profile do LR
    przeczytałem jeszcze inny wątek w którym wyjaśniasz kawa na ławę rzecz o profilach monitora... usunięcie "dedykowanego" i załadowanie sRGB załatwiło sprawę.
    dzięki za cierpliwość, wyrozumiałość i odpowiedź

mmichalo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czecho Zobacz posta
    przeczytałem jeszcze inny wątek w którym wyjaśniasz kawa na ławę rzecz o profilach monitora...
    mógłbyś podzielić się linkiem do tego wątku, byłbym bardzo wdzięczny

czecho
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmichalo Zobacz posta
    mógłbyś podzielić się linkiem do tego wątku, byłbym bardzo wdzięczny
    posłużę się cytatem

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów