Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
155. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 18 z 87 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
    Ja dzisiaj zamówiłem hahnel'a u tego sprzedawcy. Jak dojdzie to zrobię test i podzielę się wrażeniami. Pozdrówki
    Ja u niego kupiłem i musze przyznać, że aku śmiga aż miło. Działa bez problemów na takim mrozie, że ręce grabieją. Nie rozładowuje sie po kilku zdjęciach (jak to mam miejsce w przypadku Premium gold). Trzyma dużo dłużej niż wysłużony oryginał. Jak dla mnie świetny zakup :-D

Uzależniony

Domyślnie

też mam hahnel ale odpowiednik nb-2l za 89zł i śmiga aż miło...
    używam go juz 4 miesiące i dalej sprawuje się jak najlepiej (czyt. starcza na tyle samo żeby nie powiedzieć więcej zdjęć)
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Jak na razie jakość Hahnel'a BP-511 na "piątce" jest dokonała. Trzyma nieźle! Zobaczymy jak będzie za rok Zdrówko!

Dopiero zaczyna Awatar tgrzyska
    Miasto
    Katowice

Smile

Właściwie na tym forum to jeszcze nic nie napisałem, bo w dSLR dopiero zaczynam, ale w elektronice i aku mogę się powymądrzać

Więc zbladłem jak przeczytałem poradę, żeby sobie rozładować akku żarówką, bo profi ładowarki tak robią - NIE PRAWDA!!!! i NIGDY tak nie róbcie - że niby to pozwala rozładować akku do zera! - owszem do zera wolt rozładuje, ale tak nie wolno robić - prowadzi to do uszkodzeń, większych lub mniejszych. W niektórych wypadkach może dojść do przepolaryzowania ogniwa (1 cela), czyli zamiany biegunowości - nie bredze, taka jest prawda - mogę przytoczyć normę, która zaleca ochronę przed przepolaryzowaniem, a więc to jest fakt.
    Rozładowanie do zero nie polega na osiągnięciu przez ogniwo zero wolt, tylko zero ładunku. Zero ładunku ogniwo np. Ni-MH ma po rozładowaniu do 0,9V/ogniwo i ani trochę mniej go nie wolno rozładowywać! Profi ładowarki (dla zainteresowanych mogę przytoczyć symbol) robią to tak, że np. rozładowują prądem 1A do 0,9V/ogniwo, zmniejszają prąd o połowę czyli do 0,5A i rozładowują znowu do 0,9V, znowu na 250mA i znowu do 0,9V. Tak wygląda proces pełnego rozładowania. Dla Li-ION będzie (dokładnie nie pamiętam), to ok. 2,4V/ogniwo. Jeżeli ktoś rozładuje ogniwo metodą chałupniczą do 0V, to profi ładowarka go nie wykryje i nie naładuje - można ponownie metodą chałupniczą bądź tandetną ładowarką pobudzić takie ogniwo - zwykle się udaje i po osiągnięciu przez nie napięcia np. 1V/ogniwo, można ładować ładowarką profi, która dalej juz sobie z nim poradzi - próbowałem - taka praca.
    Trochę zniszczyłem ogniw, więc wiem co mówię - ale to było związane z moim projektem w pracy, więc destrukcje były celowe.

Zwykle tanie zamienniki mają gorszej jakości materiały - akumulatory przez to mają większą rezystancję wewnętrzną, co objawia się wadliwym działaniem wskaźnika naładowania w aparacie. Aparat zawsze pobiera tyle samo prądu - przy mniejszej rezystancji jest mniejszy spadek napięcia na akku, a przy większej większy - aparat wyznacza poziom naładowania na podstawie napięcia akku i stąd błędy, tzn. tani zamiennik szybciej osiąga niższe napięcie - tak w skrócie.

Akku nie mają żadnej zaawansowanej elektroniki. Nie reguluja sobie prądu, nie wyłączają ładowania - w końcu od tego jest ładowarka. W akku jest jedynie czujnik temperatury. Przegrzane akku Li-ION wybuchają. Ładowarka ładuje akku, a aparat rozładowuje do zadanego minimalnego napięcia i tyle. Po co by była ładowarka skoro każdy aku miałby elektronikę która steruje pracą ładowania? - takie sugestie wyczytałem w tym wątku.

Tanie zamienniki mają również większy prąd upływu - czyli samoistnej utraty ładunku.

Tanie zamienniki mają napisane np. max 2500mAh albo UP TO 2500mAh, a te lepsze np. weźmy R6 GP ma napisane min. 2500mAh i typowo 2700mAh - a to ogromna różnica w oznaczeniu! - wartości podane dla przykładu.

Fakt można pewnie trafić na dobry tani egzemplarz zamiennika, ale wierzcie mi, że nawet Chińczykom nie opłaca się prowadzić jakiejkolwiek kontroli jakości dla produktu, który u nas kosztuje 30,- zł. Pewnie u nich on kosztuje 1 albo 2$. Proces testowania takiego akku by za dużo kosztował.

Nie chce rozpętywać burzy, bo i tak będą zwolennicy akku za 30,- i do tego bardzo zadowoleni, ale ja do aparatu za załóżmy 2500,- bym tego nie włożył. Cena za oryginał jest za duża, ale juz 100,- za GP albo Hahnel jest w miarę rozsądne, a to sprawdzone marki.

Co do napięć mierzonych na akku. Weźmy np. R6 GP. Nominalnie jego napięcie to 1,2V - tak na nim pisze. Ale to oznacza tyle że mniej wiecej w zakresie 20% - 80% to on ma ok. 1,2 - 1,25V. Dla w pełni naładowanego to jest ok. 1,36V-1,38V, a rozładowanego np. 1,1V - zakładamy ogniwo nie obciążone. Stąd jeżeli na akku pisze 7,2V to jest to jego napięcie nominalne, w pełni naładowany ma więcej.

Na razie tyle. Jak kogoś zainteresuje to mogę podjąć wyzwanie na argumenty - mam ich sporo. Dla rozwiania wątpliwości pracowałem nad pewnym projektem w którym zostały wykorzystane ogniwa R20 Ni-MH - wiem o nich wszystko. Proces ładowania niewiele się różni od Li-ION - tyle że jest inne napięcie i bardzo trzeba uważać na przeładowanie.

Na razie tyle. Trzeci raz pisze ten post, poprzednie dwa razy komp mi wyleciał - padła jedna kostka RAMu - i wszystko poszło w ...
    30D, w drodze C10-22, 24-105/4L IS, Speedlite 580EX II, Lowepro Flipside 300 i się powoli rozwija... no i jeszcze jakaś małpka po drodze.

Marcin Bajor
    Guest

Domyślnie hl-511 i Canon 30D

Witam,
    Pozwolę sobie odświerzyć temat. Kupiłem akumulatorki hl-511. To był mój drugi zakup, ponieważ okazało się, że poprzednia paczka zawierała niedziałające akumulatory i je odesłałem do sklepu. Teraz wiem, że tak nie było.
    Dziś dostałem właśnie drugą przesyłkę i okazało się, że te również nie chcą działać, ale nie do końca. Kiedy włożę Hl-511 aparat nie działa. Jednak kiedy chwilę wcześniej w komorze był oryginalny, działający akumulator i wymienię je wystarczająco szybko, to aparat startuje z hl-511 i na wskaźniku jest 100% naładowania baterii. Jeżeli jednak przerwa pomiędzy wyciągnięciem poprzedniego i włożeniem hl-511 jest zbyt długa, aparat nie chce "za Chiny" wystartować.
    Akumulatory z poprzedniej wysyłki sprawdzałem w 30D mojego kolegi, więc na 99% nie jest to wina aparatu.
    Czy jest tu ktoś kompetentny na tyle, aby mi wytłumaczyć tej przedziwnej natury zjawisko?
    Ostatnio edytowane przez Marcin Bajor ; 26-02-2008 o 21:36

Bywalec

Domyślnie

To musi być jakaś wadliwa seria o wyjątkowo wysokiej rezystancji wewnętrznej. HL511 to generalnie dobry zamiennik.

Po włączeniu aparatu następuje chwilowy pobór dość dużego prądu na potrzeby naładowania kondensatora, który spełnia rolę filtrującą i "magazynuje" nieco ładunku na pewien krótki czas. Jeśli ogniwo ma zbyt dużą rezystancję wewnętrzną elektronika wykryje niedopuszczalny spadek napięcia i uzna, że ogniwo ma niewystarczające parametry. Jeśli ominie się ten moment (kondensator nie zdążył się rozładować), przy normalnym poborze spadek napięcia jest już znacznie mniejszy i elektronika widzi sprawne źródło. To co piszę sprawdziłem na zasilaniu bateryjnym elektroniki teleskopu astro. Co prawda chodziło i inne baterie i większy pobór prądu, ale stawiam, że przyczyna jest podobna.
    Ja rozwiązałem to łącząc dodatkowy akumulator równolegle z pierwszym. W aparacie chyba tylko ogniwo i innej serii produkcyjnej da się zastosować.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Czy ktos uzywa, uzywal takich: Ansmann A-Can BP-511

no właśnie - używa ich ktoś? mi premium goldy padają szybko w 40D więc chcę kupić coś co warto nosić w torbie, bo często się zdarza że są tylko dodatkowym niepotrzebnym balastem, bo mimo że były ładowana dzień wcześniej to wystarczają na kilkanaście fot.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przewertowałem wątek, ale mam małą kołomyję. Szukam sobie zamiennika do 5D. W 30D przez rok korzystałem z powodzeniem z PremiumGold kupionych w foto-necie.

Teraz mam dylemat, bo polecacie jeszcze hahnele, i są jeszcze GP...

Co waszym zdaniem najlepiej się sprawdzi ? Jest w ogóle sens się zastanawiać, czy brać to co akurat na półkach będzie ? Nie zależy mi na oszczędnościach rzędu 10 - 30 zł na baterii..

EDIT: Może by założyć wątek z ankietą - z jakich zamienników korzystasz ?
    Ostatnio edytowane przez Flanel ; 20-04-2008 o 12:49 Powód: ...

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Polecam: Ansmann A-Can BP-511.
    Ma je kilka miesiecy wiec nie powiem ile trzymaj. Mam jeszcze 2 orginaly od aparaow i 2 zamieniki.
    Mialem wszyskie naladowane i po jakims czasie postanowilem nalodowac ponownie, Ansmann-y nic sie nie rozladowaly natomiast orginaly od apartow musialem doladowac.
    Koszt okolo 60 zl za sztuke u firmie w Warszawie, ale trzeba zamowic 4 sztuki bo tak sa pakowane i troche na to czekac.

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ansmana nie brałem pod uwagę - no to teraz zabiłeś mi ćwieka

Strona 18 z 87 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów