Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 108

Wątek: UWAGA oszuści na Allegro.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Aukcje prywatne są b.wygodną formą sprzedaży i sam taką stosuję w przypadku :
    gdy towaru nie mam na stanie, ale mam już zamówiony i nie wiem kiedy do mnie dotrze ( mogę o tym porozmawiać z kupującym i jeśli się na to zdecyduje, to udostępniam licytację, itd.)
    gdy sprzedaję usługę i ważne jest wcześniejsze ustalenie terminu (unikam sytuacji, gdy ktoś nie doczytał że taki termin musi ustalić przd licytacją i licytuje)

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

"Wygodna" ponieważ klient który kupuje towar nie jest przypadkową osobą licytującą. Można wystawiając "aukcję prywatną" skontaktować się z klientem, uzgodnić wszelkie szczegóły płatności, uzyskać informację o wypłacalności (choć nie zawsze jest to wiarygodne), jednym słowem zmniejsza to prawdopodobieństwo iż po aukcji będziemy się np. "szarpać" z przypadkowym kupującym aby uregulował należność. Zmniejsza prawdopodobieństwo lecz wcale go nie eliminuje. Przeprowadziłem kilka aukcji prywatnych i moim zdaniem jest to wygodna forma sprzedaży dająca większe możliwości niż zwykła aukcja.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

A najbardziej popularna forma unikania placenia prowizji od sprzedazy (prywatna) i tyle, poza oczywistymi wyjatkami - podkreslam nielicznymi.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Ponieważ nie rozumiem walorów aukcji prywatnej z punktu widzenia kupującego to już nie próbuję ubiegać się o zaszczyt dopuszczenia do takich "aukcji " i zwyczajnie je olewam. W innych dziedzinach, gdzie też wydałem trochę kasy (audio, rower) ta elitarna forma jakoś nie występuje. Jak zakup był gruby to pewnie że trzeba się było jakoś skontaktować ale transakcja miała jakąś cywilizowaną formę, pieniądze przelewałem na podstawie zakończonej aukcji na Allegro, wszystko miało pozory formalności. Czułem się z tym lepiej i tyle.
    Przy aukcjach prywatnych dowiadywałem się od sprzedającego, że towar może być tak tani jak w "Kup teraz" bo pomija się prowizję Allegro. Mam przelać pieniądze i czekać na towar. Jako jedyne moje "zabezpieczenie" wymyśliłem sobie podanie w tytule przelewu nazwy towaru. Takie sobie...
    Ostatnio sprzęt foto kupowałem za "pośrednictwem" priva na CB i wszystko było OK chociaż formuła ta sama.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 18-04-2008 o 20:22
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    SK

Domyślnie

Przyglądając się aukcji prywatnej z innej strony może się okazać iż to sprzedający może stać się ofiarą a nie klient. Załóżmy iż przedmiotem aukcji jest dobry obiewktyw Canona serii L, czyli sprzęt liczony w tysiącach złotych. Sprzedający korzysta z aukcji prywatnej, umawia się z kupującym dajmy na to iż cena "Kup Teraz" będzie wynosiła 100 zł, a faktycznie klient ma przelać 3000 zł (oczywiście chodzi o zmniejszenie kosztów prowizji). Kupujący oczywiście robi przelew tylko że ... na rzeczywistą wylicytowaną kwotę czyli 100 zł. I w tym momencie zaczyna się zabawa. Kupujący pod pretekstem zawiadomienia odpowiednich organów domaga się wydania sprzętu za wylicytowaną kwotę. Z punktu widzenia Allegro aukcja zakończyła się sprzedażą czyli zawarciem umowy kupna-sprzedaży. Oczywiście sprzedający może przedstawiać jako materiał dowodowy zapis korespondencji z kupującym ale to kupujący ma mocniejsze argumenty jako iż po jego stronie stoją dowody w postaci "podkładki" Allegro, a taki dowód napewno jest bardziej wiarygodny niż zapis korespondencji.

Oczywiście pomijam tutaj kwestię ryzyka jakie bierze na siebie sprzedający w momencie zaproponowania takiego układu. Jak widać z aukcją prywatną wiąże sie niebezpieczeństwo zarówno dla kupującego jak i sprzedającego.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 18-04-2008 o 21:17
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Trochę na to wychodzi, że próba oszukania Allegro może się skończyć poważną wpadką jednej albo drugiej strony. Gra idzie w sumie o niezapłacenie prowizji Allegro. Mówimy o poważnym cenowo zakupie. Moim zdaniem koszt prowizji trzeba przerzucić na kupującego a transakcję zawierać na Allegro po rzeczywistej cenie. Wolę zapłacić prowizję ukrytą w cenie niż np. kurierowi za pobranie pieniędzy dlatego zawsze płacę z góry ale wtedy chcę mieć oficjalną transakcję.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Aukcje prywatne są b.wygodną formą sprzedaży
    praktycznie rzecz biorąc, były niestety...
    za 10dni odejdą do /dev/null
    http://www.allegro.pl/announce.php?cat=4
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    SK

Domyślnie

Nie będzie "aukcji prywatnej" lecz "aukcja specjalna" wystawiana przez Allegro bądź przez upoważnionych partnerów, czyli jednym słowem coś co było darmowe zmieni nazwę, stanie się zapewne płatne (jeżeli takie aukcje będą wystawiane przez pracowników Allegro to wątpię aby były one darmowe), oraz będzie mniej dostępne. Ciekawi mnie fakt czy chodzi o faktyczną kontrolę nad aukcjami "specjalnymi" dawniej "prywatnymi" czy też o kolejny element którego wykupienie będzie się wiązało z kosztami, czyli zyskiem Allegro.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    praktycznie rzecz biorąc, były niestety...
    za 10dni odejdą do /dev/null
    http://www.allegro.pl/announce.php?cat=4
    Lipa, bo na dzień dzisiajszy mam 3 aukcje prywatne wystawione

Miasto
    SK

Domyślnie

Zapewne rozpoczęte aukcje prywatne będą mogły się zakończyć na starych zasadach.
    EOS + Speedlite

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów