Pokaż wyniki od 1 do 10 z 821

Wątek: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dajcie już spokój. Umówmy się, ze dla kilku osób szkło jest beznadziejne, ma bokeh taki, że nie da się zdjęć robić i beznadziejne kolory. Dla innych będzie fajne, bokeh będzie ładny, ostrość świetna i kolory w porządku. Zdjęcia są, każdy więc widzi, co chce widzieć.

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ano na takiej, ze te dwa zdjecia maja zupelnie inne czasy - jedno ma 1/2000s a drugie 1/4000s. Idac dalej skoro tak rozne czasy smiem twierdzic, iz reszta tez musi sie mocno roznic.
    Warunki były podobne, tylko raz było ISO 50, raz iso 100.

PS. też suwakami się zacząłem bawić, ale postanowiem wrzucic to , co wypluł aparat.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 15-04-2008 o 11:53 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    PS. też suwakami się zacząłem bawić, ale postanowiem wrzucic to , co wypluł aparat.
    No tak - ale robiac na pol automacie jakim jest tryb AV mozesz zdac sie w polowie na szczescie a nie na porownywanie kolorow czy kontrastow, gdyz z tego samego obiektywu, body moze wypluc Ci skrajne fotki.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

IMHO najlepiej by było żeby zamiast snuć spiskowe teorie dziejów w miarę swoich możliwości każdy zainteresowany wziął to szkło i zrobił nim kilka zdjęć. Ja wziąłem przy okazji pleneru zorganizowanego przez Cichego (to dopiero podejrzane) i mam jako takie pojęcie dotyczące jego ostrości i plastyki. Na co dzień w ogóle nie używam telezoomów tylko jasne canonowskie stałki (max ogniskowa 135mm). Z racji zasad pleneru byłem "zmuszony" korzystać ze szkieł Tamrona i między inymi 70-200 przeszło przez moje ręce. Robiłem nim niemal wyłącznie portrety i niemal wyłącznie w zakresie ogniskowych 70-135 i na podstawie WŁASNYCH obserwacji stwierdzam, że:

- w tym zakresie jest cholernie ostre od f2.8 (nie wiem jak na 200mm bo nie mam takich zdjęć). Mówiąc cholernie mam na myśli porównanie do C 135L przymkniętego do f2.8 - na pewno jest ostrzejszy od wszystkich sztuk Canon 70-200 f2.8 (obojetnie z IS czy bez)jakie miałem w ręce
    - bokeh na pewno nie jest tragiczny szczególnie jak na zooma aczkolwiek oczywiście są szkła z ładniejszym rozmyciem ale np takiemu 135L uznawanemu za wzór cnót wszelakich też zdarzają się podobne obwarzanki czy ostro zarysowane krawędzie galęzi poza GO-przynajmniej mój egzemplarz tak ma
    - AF w trybie OneShot na 5d działa zadziwiająco szybko i skutecznie jak na szkło bez USM - niestety nie mam pojęcia jak sobie poradzi w trybie dobiegaczki (Servo)
    - jeżeli chodzi o budowę i wagę to wygląda zdecydowanie zdecydowanie solidniej niż wszystkie inne Tamrony jakie miałem w reku - niemniej w tej kategorii każda L-ka będzie górą

Reasumując
    Osobiście raczej nie kupię tego szkła ani innego o podobnym zakresie bo jest dla mnie za ciemne i zupełnie nie przydatne w mojej pracy (bo pracuję głównie na jasnych L-stalkach).
    Gdyby jednak odbiło mi na zakup jakiegoś telezooma lub zmusiłby mnie do tego typ zleceń to bym rozważał zakup tego Tamrona.

Na deser wrzucam cropa 100% z jednego z portretów wykonanych podczas plenerku. Prosze zwrócić uwage na ustawienia Sharpness w ACR...

Ostatnio edytowane przez perqsista ; 15-04-2008 o 12:36

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista Zobacz posta
    Ioczywiście są szkła z ładniejszym rozmyciem ale np takiemu 135L uznawanemu za wzór cnót wszelakich też zdarzają się podobne obwarzanki czy ostro zarysowane krawędzie galęzi poza GO-przynajmniej mój egzemplarz tak ma
    No właśnie bokeh to jest chyba jedyna rzecz w 135L, do której czasem można się przyczepić.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapewniam Cie, że w 70-200 też to wychodzi czasem w zależności od tego co się znajdzie poza GO.

Uprawnienia umieszczania postów