Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: co wybrać "lepsze" body czy "lepszy" obiektyw

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tigerstyle Zobacz posta
    Aha. I ja na przykład osobiście nie wiem jak w 40D korzystać z trybu 'P'. I co powiecie hę?
    Że gadasz "gupoty"?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Ha Ha!!! Już wiem, było napisane na 84 stronie mojej instrukcji. E nie taki ten program straszny jak go malują ;-)
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Domyślnie

Mój zestaw odgrzebywanych lustrzanek: Zenit, 2xPraktica, i Exa, wraz z 4 sprawnymi szkłami kosztował około 250 zł.
    Dowcip polega na tym, że cyfrówka idzie ze mną na dobre akcje czy też plenery, a na co dzień do kieszeni trafia któraś stara lustrzanka albo viewfinder. Bo na film.
    Moim zdaniem, jeżeli kogoś naprawdę ciągnie do fotografii, to zacznie nawet naukę od nawet jednorazówki. I jak wiemy jak raz się zacznie to już tak zostaje do śmierci w 99% przypadków.

Aha. I ja na przykład osobiście nie wiem jak w 40D korzystać z trybu 'P'. I co powiecie hę?

Pozdrawiam
    jak korzystać z trybu P ?
    Przełączasz na tryb P i robisz zdjęcia...
    Ja też tęsknię do analoga.
    Zwłaszcza że kwestia ostrości - nieostrości, FF/BF itd. pozbawiła
    mnie 40 % zdrowia psychicznego, a Zenitem po prostu robiłem
    zdjęcia.

Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Ja też tęsknię do analoga.
    Zwłaszcza że kwestia ostrości - nieostrości, FF/BF itd. pozbawiła
    mnie 40 % zdrowia psychicznego, a Zenitem po prostu robiłem
    zdjęcia.
    No więc trzeba odgrzebać Zenita. Chociaż to ciężki bydlak jest, stary Trip 35 jest najlepszy :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No więc trzeba odgrzebać Zenita. Chociaż to ciężki bydlak jest, stary Trip 35 jest najlepszy :-)
    Ale i tak OM czwórka rządzi :-)

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

serdel moj towarzyszu (nie)doli

Masz to samo co ja
    Tyle, że ja już mam aparat.
    na 18 kupiłam analoga eosa 33 z dwoma obiektywami KITowymi Tamrona.
    Te 6 lat temu cyfrowa lustrzanka byla stanowczo poza moim zasiegiem a obecnie, gdybym miala te same pieniadze pewnie bym jednak cyfre kupila...ale nie wazne. Teraz uwaza, że przynajmniej mnie jako leniwa osobę analog ZMUSZA do przykladania wiekszej uwagi do popelnianych zdjęć. Wiecej się zastanawiam, wiecej analizuję. Napewno anaog wymusza wiecej myslenia....szczegolnie u osoby, ktora dopiero zaczyna. A to trzeba pomyslec jaki obiektyw, a to puszka, a to klisza (a jest ogromny wybor), a to trzeba pamietac o zapisaniu parametrow....czasem wkurzam sie sama na siebie bo zapominam i potem na oko oceniam co ja tu poustawialam itp...

Nie zgodze się, że zestaw KITowych obiektywów ogranicza artystyczne wykorzystanie...tak to było ujęte?? Coś w podobie w kazdym razie;p
    Napewno jakość jest inna no ale myślę, że na razie ta sprawa będzie ostatnią rzeczą, którą bedziesz rozważał. Najpierw będziesz dobierał parametry przeslony, ognioskowej, czasu, kliszy, procesu wywolania, forsowania, skanowanie i potem obrobka tego w komputerze.
    Ja np poki co tlumacze sobie to tak....jak juz bede zadowolona z efektow ktore uzyskuje tym co mam to wtedy pomysle o lepszym obiektywie. Gdy juz bede dobrze sie czula w fotografii i to co zamierzalam uzyskam na kliszy, bez n-liczby powtorek jednego zdjecia to wtedy z ogromna satysfakcja sięgne po cyfrę i będę mogła się ....(przepraszam użytjkowników dslr) odmóżdżać

Myślę, że puszka to poważny wybór i nie należy go bagatelizować. Bo np ważny jest zakres czasów migawki jaki oferują....jeśli oczywiscie rozwazamy hmmm....stare vs nowe modele np jakis zenit - canon.

Najlepiej poszukaj takiego zestawu, ktory bedzie wyposrodkowany czyli np lepsze body troszkę słabszy obiektyw nieKITowy.

Bez USM da się żyć..ja żyję Jednak bez AF byłoby mi chyba ciężko. Mimo, iż staram się używać M to jednak czesto cierpię na "trzęsące się łapki"

Pozdrawiam i czekam na Twoją galerię
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Bez USM da się żyć..ja żyję Jednak bez AF byłoby mi chyba ciężko. Mimo, iż staram się używać M to jednak czesto cierpię na "trzęsące się łapki"
    No tutaj akurat nie rozumiem. Jak związek tryb M ma z trzęsącymi się łapkami? Czy to może o IS chodzi?

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

u mnie na obiektywie jest przełącznik trybu AF i M do ostrzenia więc chyba już jasne o co mi chodziło.....a co to IS?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

u mnie na obiektywie jest przełącznik trybu AF i M
    Ten przełącznik to: MF - manual focus (ostrzymy sami) lub AF (che ostrzyć aparat)

a co to IS?
    IS - Image Stabilization (Stabilizator być może) - stabilizacja obrazu. Więc jak rączki się trzęsą to się przydaje. I jest też przełącznik do tego na szkle.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów