Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Obiektywy do reporterki Canon 40D

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    W życiu. Co najwyżej stosował zbliżony kąt widzenia obiektywu (ale też nie zawsze). Poza tym to nie argument - fotografuje się głownie tym, co między uszami
    oczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłem - po przeliczeniu 28 mm to 44 mm - Bresson fotografował 50 mm na małym obrazku, czyli standard - na aparacie Leica. (Myślałem że to oczywiste przeliczenie).
    W wielu źródłach czytałem że stosował ten zestaw w ogromnej większości
    przypadków (co widać na jego zdjęciach). Jakoś nie kojarzę zdjęcia Bressona
    gdzie byłoby widać szeroki kąt, albo coś dłuższego - ewidentnie widać ten standard 50 mm na wszystkich zdjęciach które widziałem.... a trochę ich widziałem, ale może ktoś widział więcej ?
    (...)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    oczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłem - po przeliczeniu 28 mm to 44 mm - Bresson fotografował 50 mm na małym obrazku, czyli standard - na aparacie Leica. (Myślałem że to oczywiste przeliczenie).
    W wielu źródłach czytałem że stosował ten zestaw w ogromnej większości
    przypadków (co widać na jego zdjęciach). Jakoś nie kojarzę zdjęcia Bressona
    gdzie byłoby widać szeroki kąt, albo coś dłuższego - ewidentnie widać ten standard 50 mm na wszystkich zdjęciach które widziałem.... a trochę ich widziałem, ale może ktoś widział więcej ?
    (...)
    W czasach Bressona mało fotografow zmieniało obiektywy w małym obrazku.50 mm było wszyte w aparat i kropka.Potem tez nie tak szybko w przecietnej torbie był dodatkowy obiektyw.W dalmierzowych rodzilo to kłopoty z wizjerami w produkowanych powszechnie lustrzankach dwuobiektywowych tez.Powstawały rózne mało sprawne konstrukcje,a reportaz rzadzi sie swoimi prawami.Sprzęt ma byc mocny i niezawodny.Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Jakoś nie kojarzę zdjęcia Bressona
    (...)
    Oczywiście. Bresson sporadycznie, ale jednak, stosował szeroki kąt... ale akurat nie w tym typie fotografii, z którego jest znany - w krajobrazie

Uprawnienia umieszczania postów