Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: co wybrać "lepsze" body czy "lepszy" obiektyw

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Chyba tak do koca to nie jest - sam fakt iz sa tryby "nie-M" nie oznacza ze jestem zmuszony z nich korzystac.
    Dlaczego AF zniecheca do uzywania trybu M - bo jakos nie "kumam".
    Wygoda i lenistwo.
    I AF raczej nie zachęca do ostrzenia manualnego - to miałem na myśli. A co za tym idzie - strzela się szybko, bez zastanowienia.
    Pracowałeś w ogóle "analogiem"?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Riccardo, jeżeli ktoś robi zdjęcia bez zastanowienia, to fotografii się nie nauczy, bez względu na to czy będzie robił zdjęcia kompaktem, lustrzanką, 1ds, średnim formatem czy kamerą wielkoformatową.
    Może mu się udać zrobić świetne zdjęcie ale nie będzie umiał tego powtórzyć.
    nauczy się obsługi aparatu a nie robienia zdjęć.
    Jeżeli ktoś jest leniwy i nie che mu się i funkcje aparatu zniechęcają go do uczenia się to jego sprawa. Moim zdaniem ktoś kto posiada tylko tryb M i nie będzie umiał go wykorzystać robiąc złe zdjęcia - odpuści sobie fotografowanie szybciej niż osoba która robi zdjęcia w trybach tematycznych, uzyskuje w miarę poprawne zdjęcia, ale korci ją by zobaczyć co to jest ta magiczna literka M. Złapie bakcyla i chętniej ze świadomością zajmie się poprawianiem umiejętności. Moim zdaniem więcej jest ludzi których trudności zniechęcają niż ludzi, których trudności pobudzają do działania.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Wygoda i lenistwo.
    I AF raczej nie zachęca do ostrzenia manualnego - to miałem na myśli. A co za tym idzie - strzela się szybko, bez zastanowienia.
    Pracowałeś w ogóle "analogiem"?
    Zaczynalem jakies ponad 20 lat temu - od Zenita (2 wersje), potem byl EOS 300, wiec troche z analogiem mialem doczynienia (to nie jest tak iz nigdy nie "dotykalem" analoga). Obecnie cyfra.
    Stosowanie AF troche zabrzmiala (w Twojej wypowiedzi) jak cos "nie-profi" i ze manualne ostrzenie zmusza nas do myslenia bardziej niz AF - jakos sie z tym nie moge zgodzic - sa oczywiscie sytuacje gdzie MF jest dobrze stosowac, lecz po to on chyba jest (AF) aby z niego korzystac tam gdzie to ma sens?
    Rozumiem iz masz na mysli ze pewne ulepszenia ktore wprowadzaja nowe puszki cyfrowe ułatwia prace, czasami "ulatwiajac" zbyt mocna. Po czesci tak moze byc - lecz jesli ktos chce poprawiac swoj warsztat to z pewnoscia puszka cyfrowa mu tego nie ogranicza.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Moim zdaniem więcej jest ludzi których trudności zniechęcają niż ludzi, których trudności pobudzają do działania.
    No i tu leży problem. Zresztą, uważam że osoba, która będzie fotografować na trybach tematycznych, lub na "P", będzie miała problem, lub wręcz nie będzie miała chęci zrozumienia zależności migawka/przysłona. I wszystkiego co z tym związane.
    Wiem co mówię, nie przekonasz mnie. Ale szanuje Twoje zdanie. Więcej, ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Jednak mimo wszystko, moim zdaniem, "analog" zmusza bardziej do myślenia.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

serdel
    Guest

Domyślnie

Koledzy dziękuje za tą dyskusje a raczej licytacje pomiędzy wami na temat zalet/wad cyfrówek i analogów Jestem nastawiony tylko i wyłącznie na analoga bo po pierwsze jestem studentem i mam ograniczony budżet, po drugie to dopiero mój początek fascynacji fotografią i naprawde nie musze mieć sprzętu ze średniej czy wyższej półki tylko taki w sam raz dla początkującego.

Jednakże pragnę wszystkich zapaleńców uspokoić- obojętnie jaki aparat kupię,będę sie starał zrozumieć go od A do Z czyli wykorzystać wszystkie funkcje które mi daje...Nie ma również mowy abym nawet przy "uczeniu się fotografii" pstrykał jak oszalały bez sensu.

z tego co czytałem na forum,rzadko się zdarza aby kitowy obiektyw był wystarczający do eksperymentów,dlatego jak już zakupie jakiś sprzęt napewno chciałbym obiektywik dołożyć, ew. może uda się wyrwać jakis fajny zestaw z 2 obiektywami.
    Ostatnio edytowane przez serdel ; 04-04-2008 o 12:32

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Stosowanie AF troche zabrzmiala (w Twojej wypowiedzi) jak cos "nie-profi" i ze manualne ostrzenie zmusza nas do myslenia bardziej niz AF - jakos sie z tym nie moge zgodzic - sa oczywiscie sytuacje gdzie MF jest dobrze stosowac, lecz po to on chyba jest (AF) aby z niego korzystac tam gdzie to ma sens?
    Chyba jednak nie rozumiesz o co mi chodzi. Kolega z postu wyżej również.
    Aparat manualny, zmusza do poznania podstaw fotografii. A ustawienie ostrości ręcznie i ręczne dobranie kompozycji, powoduje, że bardziej skupiamy się na kadrze. I ja doskonale wiem, że dslr'em da się tego wszystkiego nauczyć. Niestety, wiem też z obserwacji, oraz z m/in czytania postów początkujących na tym forum, że ludzie są zbyt leniwi żeby to odkrywać. Pewnie, po pewnym czasie, zdecydowana większość zgłębia tą wiedze. Jednak ja jestem zwolennikiem starej szkoły fotografii, gdzie najpierw opanowywało się solidne podstawy. A jak nie masz możliwości włączenia "auto" to Cię nie kusi.
    Ja Was nie staram się przekonać, bo mi to naprawdę jest wszystko jedno, czy się zgadzacie ze mną czy nie.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Uzależniony

Domyślnie

No i tu leży problem. Zresztą, uważam że osoba, która będzie fotografować na trybach tematycznych, lub na "P", będzie miała problem, lub wręcz nie będzie miała chęci zrozumienia zależności migawka/przysłona. I wszystkiego co z tym związane.
    Wiem co mówię, nie przekonasz mnie. Ale szanuje Twoje zdanie. Więcej, ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Jednak mimo wszystko, moim zdaniem, "analog" zmusza bardziej do myślenia.
    To jest chyba tak ze postrzegamy poprzez swoj "pryzmat".
    Rozumiem w pelni Twoje stanowisko - dla osob które beda chcialy isc na łatwiznę i nie beda chcialy cos wiecej od siebie wymagac - to cyfra ze swoimi "dodatkami" tych osob "nie zmusza" do myslenia i tym kontekscie zgadzam sie z Twoja opinia. :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Jednak mimo wszystko, moim zdaniem, "analog" zmusza bardziej do myślenia.
    Zmusza? Napisz czym (poza ceną kliszy)

Napisz mi czym się różni sposób fotografowania np analogowy eosem od fotografowania cyfrowym eosem?

Powtórzę: główna różnica jest nie w puszkach tylko w nośniku.
    Ponadto poprzez większą rozpiętość tonalną filmu fotografia analogowa więcej wybacza bo trochę trudniej uzyskać miejsca na zdjęciu przepalone lub niedoświetlone.

Główną zaletą w nauce fotografowania (dla mnie) matrycy cyfrowej jest histogram i exiff. bo coś co w analogu miałem dostępne albo dopiero po zeskanowaniu albo po zapisaniu sobie w notesie, mam dostępne od razu. Od razu mam dane do analizy z których mogę wyciągnąć wnioski na bieżąco i poprzez ich natychmiastowe korygowanie szybciej i łatwiej się uczyć.

Moim zdaniem wcale nie trzeba dochodzić do profesjonalizmu trudną, siermiężną i długą drogą, kiedy można wybrać drogę łatwiejszą, szybszą przyjemniejszą i osiągnąć to samo.
    Akurat jestem przeciwnikiem twierdzenia że cierpienie uszlachetnia - chyba że mówimy o żelazie i jego hartowaniu (choć i tu łatwo przesadzić)

poza tym nie każdemu fotografującemu jest potrzebna dogłębna wiedza fotograficzna. Niektórym wystarcza efekt jaki uzyskują podczas bezmyślnego naciskania spustu migawki
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 04-04-2008 o 12:44
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony

Domyślnie

Chyba jednak nie rozumiesz o co mi chodzi. Kolega z postu wyżej również.
    ...............
    Ja Was nie staram się przekonać, bo mi to naprawdę jest wszystko jedno, czy się zgadzacie ze mną czy nie.
    Szanuje Twoje stanowisko i mysle ze jednak sie rozumiemy :-)

Wszystko zalezy komu damy w "łapę" body - dla pewnych osob bedzie lepiej dac manuala aby ich zachecic (zmusic) do nauki, zas dla innych cyfrowka nie bedzie ograniczeniam. Czy pod takim stwierdzeniem mozemy obaj postawic "parafke"?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez serdel Zobacz posta
    Koledzy dziękuje za tą dyskusje a raczej licytacje pomiędzy wami na temat zalet/wad cyfrówek i analogów
    ..............
    Jednakże pragnę wszystkich zapaleńców uspokoić- obojętnie jaki aparat kupię,będę sie starał zrozumieć go od A do Z czyli wykorzystać wszystkie funkcje które mi daje....
    Serdel, to nie jest zadna licytacja - wymieniamy poglady, nasze zrozumienie danej kwestii i na tym to tutaj polega i/oraz kazdego z nas to "bogaci".

Znajoma mowi iz "tylko krowa nie zmienia pogladow" (w sumie nie wiem dlaczego krowa ).

Uspokoic zapalencow - o co Ci chodzi ??? bo nie "kumam".

Uczestniczymy w Twoim watku, pragnac podzielic sie swoim rozumieniem tematu - chyba o to Ci chodzilo?
    A ze dyskusja czasem idzie troche w bok, no coz czesto tak bywa.
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 04-04-2008 o 12:56 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serdel Zobacz posta
    Koledzy dziękuje za tą dyskusje a raczej licytacje pomiędzy wami na temat zalet/wad cyfrówek i analogów Jestem nastawiony tylko i wyłącznie na analoga bo po pierwsze jestem studentem i mam ograniczony budżet, po drugie to dopiero mój początek fascynacji fotografią i naprawde nie musze mieć sprzętu ze średniej czy wyższej półki tylko taki w sam raz dla początkującego.

Jednakże pragnę wszystkich zapaleńców uspokoić- obojętnie jaki aparat kupię,będę sie starał zrozumieć go od A do Z czyli wykorzystać wszystkie funkcje które mi daje...Nie ma również mowy abym nawet przy "uczeniu się fotografii" pstrykał jak oszalały bez sensu.
    Bardzo podoba mi się Twoje podejście do tematu :-)
    Miałem 300V (pierwsza lustrzanka) i wbrew pozorom wcale nie jest taki zły. Następna pewnie będzie 30/33. W niej już absolutnie nic mi nie brakowało.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 04-04-2008 o 13:20

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów