Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: co wybrać "lepsze" body czy "lepszy" obiektyw

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Jednak mimo wszystko, moim zdaniem, "analog" zmusza bardziej do myślenia.
    Zmusza? Napisz czym (poza ceną kliszy)

Napisz mi czym się różni sposób fotografowania np analogowy eosem od fotografowania cyfrowym eosem?

Powtórzę: główna różnica jest nie w puszkach tylko w nośniku.
    Ponadto poprzez większą rozpiętość tonalną filmu fotografia analogowa więcej wybacza bo trochę trudniej uzyskać miejsca na zdjęciu przepalone lub niedoświetlone.

Główną zaletą w nauce fotografowania (dla mnie) matrycy cyfrowej jest histogram i exiff. bo coś co w analogu miałem dostępne albo dopiero po zeskanowaniu albo po zapisaniu sobie w notesie, mam dostępne od razu. Od razu mam dane do analizy z których mogę wyciągnąć wnioski na bieżąco i poprzez ich natychmiastowe korygowanie szybciej i łatwiej się uczyć.

Moim zdaniem wcale nie trzeba dochodzić do profesjonalizmu trudną, siermiężną i długą drogą, kiedy można wybrać drogę łatwiejszą, szybszą przyjemniejszą i osiągnąć to samo.
    Akurat jestem przeciwnikiem twierdzenia że cierpienie uszlachetnia - chyba że mówimy o żelazie i jego hartowaniu (choć i tu łatwo przesadzić)

poza tym nie każdemu fotografującemu jest potrzebna dogłębna wiedza fotograficzna. Niektórym wystarcza efekt jaki uzyskują podczas bezmyślnego naciskania spustu migawki
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 04-04-2008 o 12:44
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uprawnienia umieszczania postów