Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Pocket wizard

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To sa Vivitary 285HV (mowi o nich przy zakladaniu filtra) z pocket wizardami. Zasilania dodatkowego nie widac. Na kopmlecie aku powinny miec jakies 100 blyskow, wiec nie tak zle.

Poprowadzic przewody do studyjnych to jeszcze maly problem. Wiekszym jest zasilanie. Lampy z generatorem to zwykle duze sumy.

Tego typu starocie (vivitary, ten model datuje sie na 1972) mozna dostac za 4-5 dych $ (ebay). Nowe w b&h kosztuja 89. Uwaga. Stare modele maja na stopce ponad 200V. W 2007 zostaly odswiezone i te maja ponizej 6V. Pocket wizardow i innych wyzwalaczy to nie rusza, ale trabanta upali.

GN tej lampy to ~42 przy ustawieniu palnika na 105mm. Laduje sie okolo 10 sekund na nowych bateriach (akumulatorki AA szybciej). Posiada regulacje mocy 1/2, 1/4, 1/16 plus stara dobra sprawdzona automatyke tyrystorowa.

Bez rewelacji i wodotryskow. Mozna ten zestaw z powodzeniem zastapic czyms innym, nawet jeszcze taniej Choc i ta cena bardzo przyjemna. Mozna na tym popedzic studio eksperymentalne z parasolami, ale raczej dopiero na iso 400

Choc teraz matryce malo szumia, wiec to pewnie nie problem
    ...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jeszcze ja mam kilka pytań:
    - czy nadajnik działa tylko na stopce, czy jest może jakiś kabel? Jeśli tak, to do którego gniazda (cieńsze z jedną dziurką, czy to z trzeba bolcami)? Jak długi jest kabelek?
    - odbiorniki da się przestawić na 2 lamelkę, czy nie?
    - Jarku, na stronie milso nie ma już tych urządzeń, czy mi padło na wzrok?

Wybaczcie, nigdzie nie mogę sie doszukać tych informacji. Wszędzie są identyczne zdjęcia.
    Jarek

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    To jeszcze ja mam kilka pytań:
    - czy nadajnik działa tylko na stopce, czy jest może jakiś kabel? Jeśli tak, to do którego gniazda (cieńsze z jedną dziurką, czy to z trzeba bolcami)? Jak długi jest kabelek?
    pocketa mozesz podlaczyc na pare sposobow:
    1) stopka
    2) kabel synchro - ten na jedna dziurke
    3) mozesz tez go podpiac do gniazda wyzwalajacego migawke i wtedy mozesz pocketami wyzwalac tez aparat

a to nie jest tak, ze to zalezy od tego jak wzywolisz? to jest zwykly sygnal radiowy w pocketach. odbieraja i zwieraja kabelki

tak jest przynajmnie w PW.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Domyślnie

w komplecie z PW nie dają kabelków. Można zrobić samemu za parę zł i taką długość jak się chce.
    to raczej niewykonalne. Poza "fabrycznymi" systemami TTL gubi się wszystkie zaawansowane funkcje lamp/body.
    Radiówka tylko przekazuje impuls do odpalenia. Nie ma jak przekazać informacji o czasie otwarcia migawki. Lampa nie wiedząc jaki będzie długi czas naswietlania nie może się sama odpalić na 2 lamelce.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Prawdę mówiąc w mojej pracy te fajne urządzenia nie działają inaczej niż chińskie odpalacze za 200zł/komplet. Tylko nie wyglądam tak proooooooofi 8)
    Liczyłem, że może choć kabel będzie ten drugi, bo w 1kach gniazdo lamp jest tak obrzydliwie luźne, że trzeba to cały czas trzymać ręką. A i tak nie zawsze odpala. Na razie zgniatam kable kombinerkami, może coś pomoże :-?
    Jarek

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

kabelki daja w zestawie, ale tylko jack-pc. mozna dokupic inne do innych lamp.

to nie chodzi o to, ze wyglada sie proooofii, czy nie. tylko o to, ze PW dzialaja w trudnych warunkach i na duze odleglosci i maja super skutecznosc.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    kabelki daja w zestawie, ale tylko jack-pc. mozna dokupic inne do innych lamp.

to nie chodzi o to, ze wyglada sie proooofii, czy nie. tylko o to, ze PW dzialaja w trudnych warunkach i na duze odleglosci i maja super skutecznosc.
    Chińszczyzna pięknie się sprawdza w pomieszczeniach, a ja na zewnątrz pracuję niezbyt często. Czyli nie ma co przepłacać i jeszcze dźwigać.

A nie wiecie, gdzie można kupić taki kabelek z minijackiem z jednej a tym 3pinowym złączem do aparatu z drugiej strony?
    Jarek

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów