Sugerujesz ze lepiej uciac babci rękę z lewej? Niestety babcia miała garba i zawsze w ziemie patrzyla. Wydaje mi się, że nie kazdy portret polega na tym aby portretowany gapil sie w obiektyw.
Sugerujesz ze lepiej uciac babci rękę z lewej? Niestety babcia miała garba i zawsze w ziemie patrzyla. Wydaje mi się, że nie kazdy portret polega na tym aby portretowany gapil sie w obiektyw.
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Jasne, że nie ma się gapić w obiektyw, nie zasugerowałem tego w żaden sposób.
Ok oka co z tą górą sugerowałbyś?
Ja bym Ci doradziła zrobić babcię nieco bardziej od dołu. I dać trochę więcej przestrzeni nad głową. Ale i tak plus za analog. Większość jednak korzysta z PS, a Ty tu dajesz surówkę![]()
ok...co do kolorystyki to: w związku z tym, że ogródek jest zieloniutki to babcia zrobiła się zielona...twarz i włosy, przecież siwe, zrobiły się przez to intensywnie zielone tło, nienaturalne... co do patrzenia w obiektyw...no niby nie trzeba sie gapić w obiektyw, ale skadruj to zdjęcie tak, zeby zostawic tylko twarz babci, jak juz pokazujesz "więcej" babci to może jednak lepiej by było gdyby podniosła wzrok.
I jeszcze jedno, jesli jeden człowiek mówi Ci, ze cos z oczami nie tak...to... hmmm...moze się mylić, ale jesli troje ludzi wspomina o oczach to może jednak cos należałoby z tym zrobić?he?
)
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
ułomność wypowiedzi pisanej spowodowała, iz pomyślałeś że się "fultam"
nie miałam najmniejeszej intencji w tym, żeby się fultać...raczej chodziło mi o to, że babci, która ma X lat nie będę wołać, żeby pozowała do zdjęcia bo mnie jeszcze z kijem pogonifakt mogłabym troszkę inaczej skadrować
![]()
Bardzo lubię takie zdjęcia starszych osób. - Proszę o więcej! ;-)
Co do kolorystyki i cieni to... pozwoliłem sobie szybko poklikać tu i ówdzie w DPP:![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
bo późno wróciłam z warsztatów foto. a nie mogłam pozostawić rozmówców na forum samym sobiew końcu jestem gospodarzem tego wątku
dodatkowo przejawiam objawy uzależnienia od internetu
ewg Czy ty ostrzyłeś to zdjęcie? Wydaje mi się osobiście że trochę przeostrzyłeśAczkolwiek kolor włosów babci rzeczywiście lepiej wygląda...tylko szkoda, że ta soczysta zieleń uciekła....ja tak bardzo lubię soczyste barwy
![]()
Lekko wyostrzyłem (30/500 - DPP) - możliwe, że przeostrzyłem... Co do nasycenia zmniejszyłem też nieznacznie (90/100). Sądzę, że to co nazywasz "soczystą zielenią" to jest dość grubo odbiegająca od warunków temperatura bieli, plus jakiś zafarb wynikający z procesu analogowego lub przekłamań JPEGa - nie wnikam. Po zasięgnięciu informacji o bieli z siwych włosów całość "się przywróciła" do normy z wyjątkiem przeciwnego zafarbu różowego na sweterku, który chyba nie był w rzeczywistości tego koloru? Stąd myślę że to jakieś nieregularne przekłamania, ale... nie chciało mi się tego maskować.![]()
Sam bardzo lubię taką wysoką "analogową" temperaturę zdjęć jaką widać na przykład tutaj (to chyba zależne od filmu, prócz światła):
http://www.flickr.com/photos/library...7603671370361/
Jednak w Twoim przypadku jest już nienaturalnie zielono i to wszędzie a nie tylko na listkach, co daje już efekt wysoce "ahtystyczny". ;-)
Poprowadziłem też krzywą, która lekko podniosła cienie ujawniając cenne oczy. - Ot taka zabawa, żeby dużo nie pisać ale teraz i tak się ze mnie to wylało. :-D
Acha, no i trzeba brać poprawkę na dokładność naszych wyświetlaczy więc z wielką nieśmiałością podchodzę do takich subtelności i niczego nie przesądzam na siłę - proponuję.
Jeszcze jedno ACHA: kontast zwiększyłem, może to trochę wpływa na pozorną ostrość...
Ostatnio edytowane przez ewg ; 29-03-2008 o 19:33
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\