Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Karty CF 8GB i większe

Mieszany widok

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Może się mylę, ale jeden z producentów (chyba Nikon) chyba już wypuścił aparat z dwoma slotami SD. Powstało w ten sposób coś na kształt systemu RAID 1 w komputerach (czyli mirroring, zapis na dwóch kartach równocześnie).

Może coś takiego zaimplementują w następcy 5D lub 40 D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Może się mylę, ale jeden z producentów (chyba Nikon) chyba już wypuścił aparat z dwoma slotami SD. Powstało w ten sposób coś na kształt systemu RAID 1 w komputerach (czyli mirroring, zapis na dwóch kartach równocześnie).

D3 ma 2xCF. U Canona w jedynkach jest CF+SD. Niektórzy nie lubią SD, bo małe to takie jakieś i lekkie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    wyobraź sobie że zrobiłeś ten reportaż i padła Ci karta (może się zdarzyć?? IMHO TAK) i co masz z takich zdjęć? Robiąc na kilku kartach masz szanse zachować cokolwiek.
    Uwierz mi że nie tylko ty robisz tego typu zdjęcia a dla mnie bezpieczeństwo danych z wydarzenia jest ważniejsze niż moja wygoda, bo nie chce mi się zmienić karty. Używam kart 1GB, 2GB i 4GB i nawet jak mam jedynke to staram się kontorlowac ile mi jeszcze zostało zdjęć i wcześniej wymienić nawet niepełną kartę żeby mieć pewność że wystarczy miejsca.
    No tak, w tym przypadku i tak łeb ukręcony przez młodych i tak, czy za całość, czy za połowę...
    Sorry, ale od ponad 3 lat nie padła mi żadna z 4 używanych (obecnie już 2) kart pamięci. Dwie, które sprzedałem również mają się cudownie. Znajomy, który również robi śluby itd. ma kilka kart pamięci, to fakt, ale jakoś żadna mu nie padła. Inny znajomy ma karty pamięci różnych firm, Kingston, Sandisk i nawet PQI w różnych okresach czasu kupowanych, 6 lat niektóre karty mają, 4 lata, 2 lata i PQI ma około roku, i co? działa mu wyśmienicie!
    Jedyne z czym się spotkałem, to fakt, iż karta była uszkodzona i już przy pierwszym zdjęciu były z nią problemy. Nie spotkałem się natomiast w swoim otoczeniu, aby komuś padła karta ot tak w trakcie robienia zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    D3 ma 2xCF. U Canona w jedynkach jest CF+SD. Niektórzy nie lubią SD, bo małe to takie jakieś i lekkie
    Szkoda, że tylko w Jedynkach Wypuszczając taką opcje w aparatach niższej klasy Canon by wyprzedził lekko konkurencje. Ale Nikon tutaj rzeczywiście pokazał się z dobrej strony dając 2xCF

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta

2xCF wypuścił Nikon, a CF+SD ma Canon w 1D(s)
    Może Canon zmieni w następcy 5D, tandetny wyświetlacz LCD jaki zamontowano w 40D, o rozdzielczości 230 000 pikseli, który jest ... beznadziejny...

Ale fakt, 2xCF lub CF+SD w modelach niższej klasy (niż 1D(s)) przydałoby się
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 25-03-2008 o 19:30
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Ale fakt, 2xCF lub CF+SD w modelach niższej klasy (niż 1D(s)) przydałoby się
    W niejedynkach jest trochę mało miejsca na dwa "napędy" inne niż SD. A jeśli nowa piątka miałaby mieć 2xSD(HC), to byłby płacz na forach, że hej!
    Ale gdyby tak do gripów...
    EOS - conditio sine Kwanon...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    W niejedynkach jest trochę mało miejsca na dwa "napędy" inne niż SD. A jeśli nowa piątka miałaby mieć 2xSD(HC), to byłby płacz na forach, że hej!
    SD ma jedna zalete. troche ogolniejsza specyfikacje. interfejs SD pozwala chocby zaimplementowac karte sieciowa WiFi, czego w CF juz sie nie wpakuje.
    sam fakt, ze sa to fizycznie dwie zupelnie inaczej wygladajace karty tez moze byc czasem pomocny.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

W bardzo starym Olympusie lata temu (ok 10-12 lat) juz byly dwie karty (CF i chyba MC) do tego mozliwosc kopiowania pomiedzy kartami obslugiwana z body, wybor na ktora z kart w danym momencie zapisywac etc.
    Szkoda, ze w Canonie to dopiero jest w wyzszych modelach

Co do padania kart - rowniez uzywam od kilku lat, roznej pojemnosci (wlasciwie od 8 mb do 4 GB) i zadna mi jak na razie nie padla. Producenci rowniez rozni. Jedyne co widze, to spadek transferu na nie topowych.
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    SD ma jedna zalete. troche ogolniejsza specyfikacje. interfejs SD pozwala chocby zaimplementowac karte sieciowa WiFi, czego w CF juz sie nie wpakuje.
    sam fakt, ze sa to fizycznie dwie zupelnie inaczej wygladajace karty tez moze byc czasem pomocny.
    Oj chyba się mylisz. Karty Wifi CF są jak najbardziej dostępne, zresztą z powodu rozmiaru CF ma większy potencjał w tego rodzaju zastosowaniach. Zresztą CF jest pokrewny standardowi PC Card, a w tym standardzie powstało dla laptopów sporo rodzajów urządzeń, tak więc interfejs kart CF jest tu zupełnie wystarczający.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Karty Wifi CF są jak najbardziej dostępne ...
    A poniżej przykłady takiej właśnie karty :

http://www.capslock.pl/produkty/kart...pactflash/2439
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=379481810
    Ostatnio edytowane przez axk ; 10-07-2008 o 20:38
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów