fakt, o tym nie pomyslalem![]()
w takim razie trzeba bedzie zastosowac jedna z tych rewelacyjnych folii do ochrony ekraniku - nawet najmniejszy pyłek sie nie dostanie![]()
a jesli dziura bedzie odpowiednio duza, mozna z tylu robic zdjecia kompaktem - powstanie wtedy np. a630 ef 500 f4 IS L![]()
Z ciekawością wypatruję jakiejś konkretnej odpowiedzi. Bo, że od używania aparat się zużywa to wiem...
A wypatruję odpowiedzi, bo mam konkretny przykład: u siebie pod C2 mam ustawienie "dla astro": w uproszczeniu czas 30 s + LiveView. No i jak przestawię za dnia na to, to w pierwszej chwili jest oczywiście biały ekran. Zatem powstaje pytanie: szkodliwe to czy niespecjalnie?
Jeśli chodzi o fotografie słońca to raczej jest to problem temperatury - o ile dobrze to rozumiem - niż fotonów docierających do matrycy. Po prostu przegrzewa się biedactwo i to jest szkodliwe. Podobnie jak wkładanie aparatu do piekarnika (był niedawno wątek o robieniu zdjęć w saunie).
Skoro nalegasz...
Pomijając podawane wyżej sposoby nagłego zniszczenia matrycy za pomocą Słońca i przegrzania, to wszelkie inne przyczyny są raczej rzadko spotykane.
Każdy piksel matrycy CMOS-APS ma kondensator "ładowany" podczas ekspozycji światłem. Jeśli więc ekspozycja jest zbyt długa, to kondensator się po prostu naładuje do maksymalnej swojej pojemności i to wszystko.
Co do żywotności - CMOS-APS to taka świetlna pamięć RAM - i stąd czas życia w warunkach normalnych jest porównywalny z normalnymi pamięciami w komputerach, które zwykle szybciej starzeją się "moralnie" niż "fizycznie".
EOS - conditio sine Kwanon...
a uprzedzał mnie że jest złośliwy ;-)
![]()
btw
ludzie mają problemy - zazdroszczę
chociaż swoją drogą (żeby nie robić OT) to byłem ciekawy jaka jest odpowiedź; w sumie nigdy nie zastanawiałem się zeby robić zdjęcia słońcu w południe... ale widocznie każdy ma ten swój pierwszy raz
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
To tak troche jak z tym wkladaniem zarowki do buzi i sprawdzaniem czy da sie ja wyjac![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zamontować na migawce ogranicznik < 1/500s
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...