Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: czy da się uszkodzić matrycę poprzez wyjątkowo prześwietlone zdjęcia?...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To już overkill. Potem może być potrzebna wymiana tylnej ścianki i displayu. Dziura będzie na wylot.
    to bedzie nowy rodzaj Live View

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    to bedzie nowy rodzaj Live View
    ale nie da się ustawić FF/BF i matryca będzie sie łatwiej brudzić - paprochy będą miały łatwy dostęp

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

paprochy będą miały łatwy dostęp
    fakt, o tym nie pomyslalem

w takim razie trzeba bedzie zastosowac jedna z tych rewelacyjnych folii do ochrony ekraniku - nawet najmniejszy pyłek sie nie dostanie

a jesli dziura bedzie odpowiednio duza, mozna z tylu robic zdjecia kompaktem - powstanie wtedy np. a630 ef 500 f4 IS L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    To czysto teoretyczne rozpatrywanie. Przeciez nikt nie zrobi 20 tys. przepalonych zdjęć.

Natomiast zdecydowanie można powiedzieć, że krzem i elektronika ulega zużyciu, a przepalanie zdjęć na pewno nie pomaga.
    Z ciekawością wypatruję jakiejś konkretnej odpowiedzi. Bo, że od używania aparat się zużywa to wiem...
    A wypatruję odpowiedzi, bo mam konkretny przykład: u siebie pod C2 mam ustawienie "dla astro": w uproszczeniu czas 30 s + LiveView. No i jak przestawię za dnia na to, to w pierwszej chwili jest oczywiście biały ekran. Zatem powstaje pytanie: szkodliwe to czy niespecjalnie?
    Jeśli chodzi o fotografie słońca to raczej jest to problem temperatury - o ile dobrze to rozumiem - niż fotonów docierających do matrycy. Po prostu przegrzewa się biedactwo i to jest szkodliwe. Podobnie jak wkładanie aparatu do piekarnika (był niedawno wątek o robieniu zdjęć w saunie).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myciek Zobacz posta
    Z ciekawością wypatruję jakiejś konkretnej odpowiedzi. Bo, że od używania aparat się zużywa to wiem...
    Skoro nalegasz...
    Pomijając podawane wyżej sposoby nagłego zniszczenia matrycy za pomocą Słońca i przegrzania, to wszelkie inne przyczyny są raczej rzadko spotykane.
    Każdy piksel matrycy CMOS-APS ma kondensator "ładowany" podczas ekspozycji światłem. Jeśli więc ekspozycja jest zbyt długa, to kondensator się po prostu naładuje do maksymalnej swojej pojemności i to wszystko.
    Co do żywotności - CMOS-APS to taka świetlna pamięć RAM - i stąd czas życia w warunkach normalnych jest porównywalny z normalnymi pamięciami w komputerach, które zwykle szybciej starzeją się "moralnie" niż "fizycznie".
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

To już overkill. Potem może być potrzebna wymiana tylnej ścianki i displayu. Dziura będzie na wylot.
    a uprzedzał mnie że jest złośliwy ;-)

btw
    ludzie mają problemy - zazdroszczę

chociaż swoją drogą (żeby nie robić OT) to byłem ciekawy jaka jest odpowiedź; w sumie nigdy nie zastanawiałem się zeby robić zdjęcia słońcu w południe ... ale widocznie każdy ma ten swój pierwszy raz
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To tak troche jak z tym wkladaniem zarowki do buzi i sprawdzaniem czy da sie ja wyjac
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Coś już napisał Awatar matmak
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zamontować na migawce ogranicznik < 1/500s

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    a by nie zuzywac migawki na kilkaset zdjec najlepiej uzyc mocnego teleobiektywu

czasem nie trzeba nawet robic zdjec - wystarczy z tele zdjac dekielek i czekac ;-)
    kabelek, tryb M (aby odpowiednio dobrać przysłonę) i czas bulb
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    nigdy nie zastanawiałem się zeby robić zdjęcia słońcu w południe ... ale widocznie każdy ma ten swój pierwszy raz
    w sumie to idealny test na dead pixle dla kazdego szanujacego sie onanisty sprzetowego

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów