Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Jak się obejść z nowiutką baterią NB-2LH

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Jak się obejść z nowiutką baterią NB-2LH

Mam przed sobą nowiutką, oryginalną baterią canon NB-2LH? jakieś formatowanie czy co? Jedną już spaskudziłam...

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

A jak spaskudziłaś?
    Pozdrawiam,
    Michał

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Mam przed sobą nowiutką, oryginalną baterią canon NB-2LH? jakieś formatowanie czy co? Jedną już spaskudziłam...
    Zdania uczonych zwykle są podzielone Jedni mówią formować inni mówią, że nie trzeba.

Naładować na full przez kilka godzin i uzywać. Starać się przez pierwsze dwa - trzy razy rozładować baterię do końca - czyli aż urządzenie przestanie działać i znowu na fullładować.

Ogólnie to po pierwszym dobrym ładowaniu nie ma się co przejmować Używać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    A jak spaskudziłaś?
    Doładowywaniem. Na początku miałam jedną, więc doładowywałam przed każdym wyjściem na zdjęcia... Teraz nie wytrzymuje nawet jednego skoroświtu...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Naładować na full przez kilka godzin i uzywać. Starać się przez pierwsze dwa - trzy razy rozładować baterię do końca - czyli aż urządzenie przestanie działać i znowu na fullładować.
    A po wyjęciu z opakowania najpierw naładować, czy najpierw wsadzić w aparat i wykorzystać to co tam jest do końca?
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 17-03-2008 o 23:49 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Rozładowac do konca i dopiero ładowac.Kiedys mówiło sie o trzech takjch cyklach.Dzis opinie sa różne.Ja na wszelki wypadek staram sie trzymac starych zasad.Nie wiem czy slusznie,ale wiem ze nie zaszkodzi

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

z tego co podaje moja intrukcja nalezy akumulator najpierw naladowac - pozostawic okolo godziny dluzej w ladowarce juz po zapaleniu sie diody konca ladowania
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Rozładowac do konca i dopiero ładowac.Kiedys mówiło sie o trzech takjch cyklach.Dzis opinie sa różne.Ja na wszelki wypadek staram sie trzymac starych zasad.Nie wiem czy slusznie,ale wiem ze nie zaszkodzi
    Nie zaszkodzi, ale i nie pomoze ;p Ale jesli z tym sie poczujemy lepiej ...

Organoleptycznie: LiIon wydaja sie osiagac pelna pojemnosc po paru cyklach, ale bez roznicy jak dokladne bylo ladowanie.

A jesli chodzi o LiIon ... ladowanie konieznie-do-pelna-i-jeszcze-pare-godzin wiekszego sensu nie ma, bo te ogniwa lubia sie zapalac z calkiem duzej ilosci przyczyn. I dlatego obwody ladowania sa odcinane po zakonczeniu ladowania i raczej nie ma czegos takiego co bylo w ladowarkach NiMH jak ladowanie pradem podtrzymania.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

a moja bateria robi mi czasem jaja
    po załadowaniu do ładowary po kilku sekundach pokazuje że jest naładowana na MAX... (dałem się raz tak nabrać) po kolejnym załadowaniu do ładowarki zaczyna się normalny proces ładowania ... czy ktoś tak miał ? wiem że bateria jest ok! bo na dwóch takich jestem w stanie zrobić ok 2500 zdjęć ...
    pozdr

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Doładowywaniem. Na początku miałam jedną, więc doładowywałam przed każdym wyjściem na zdjęcia... Teraz nie wytrzymuje nawet jednego skoroświtu...
    Dlatego ja kupuje zamienniki za ~27 pln które nie dość że działają dłużej od oryginalnych, to zupełnie mi ich nie szkoda doładowywać kiedy mam na to ochotę...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Takie formatowanie baterii może narobić problemów. Trzeba posiadać zapas bo bateria może się skończyć na jakiejś ważnej imprezie. Przecież nikt nie będzie siedział w domu i rozładowywał baterii robiąc zdjęcia sufitu.

Poza tym baterie są obecnie tak tanie, że można się pokusić o wymianę gdy zacznie szwankować.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów