Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Dlaczego Canon?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baio Zobacz posta
    Witam wszystkich użytkowników Canona. Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam następujące pytanie. Zauważyłem, że większość zawodowców, a już na pewno większość zawodowych fotografów podróżników używa lustrzanek Canona. Od dłuższego czasu zastanawia mnie dlaczego tak jest, między innymi ze względu na to, że Nikon robi również bardzo dobre aparaty, a jednak to Canon jest zwykle wyborem profesjonalistów. Nie chciałbym aby pojawiały się tu jakieś żartobliwe odpowiedzi fanatyków Canona dyskryminujące inne marki, potrzebuję rzeczowych, szczerych i obiektywnych wypowiedzi na temat tego, dlaczego Canon jest tak popularny wśród profesjonalistów i nie tylko.
    To ja spróbuję na temat!

Przyczyn jest kilka ale najważniejsza to kwestie historyczne.
    Canon w latach 80' zeszłego wieku wypuścił body i obietywy z najszybszym i najsprawniej działającym Af-em (USM) i to zdecydowało o jego pozycji w świecie profesjonalistów - szczególnie fotoreporterów i fotografów sportowych. Do tego później doszła stabilizacja optyczna, która wbiła ostatecznie nóż w plecy konkurencji.

W świecie cyfry canon miał znów przewagę w postaci matryc Cmos.
    Pamiętać też należy, że to firma o bardzo dużym potencjale (jedna z największych firm japońskich, a spośród produkujących elektronikę największa). Mają więc możliwości i środki do wprowadznia na rynek ciekawych produktów, stać ich na bardzo przemyślany marketing i mamy to co mamy.

Do tego dochodzi jeszcze kilka czynników pobocznych jak bardzo dobrze zorganizowany serwis dla profi, wypożyczalnie sprzętu, umiejętne zachęty dla dużych odbiorców (agencji), przyzwyczajenia i wiele innych.

W kwestii sytuacji na rynku amatorskim to już jest IMHO głównie funkcja pozycji marki, choć bardzo przemyślane i umiejętnie pozycjonowane produkty na pewno temu pomagają.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-03-2008 o 03:07
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Czyżby "nie ma obowiązku" to eufemizm na "nie wolno"?
    właśnie najbardziej mnie irytują ostatnio ludzie którzy mylą można z trzeba ....

i to bynajmiej nie tylko na forum

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    A bardziej na temat: Dlaczego Canon?
    Bo jest tani. FF canona kupisz za 5000zł, co prawda model sędziwy,
    według mnie trochę przesada te 5000 za 5d to cena od stycznia tego roku wcześniej niestety był dużo droższy o jakieś 2000 zł, dla jednych dużo dla drugich mało
    No to fakt, ale dalej jest najtańszym FF na rynku.

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    właśnie najbardziej mnie irytują ostatnio ludzie którzy mylą można z trzeba ....
    i to bynajmiej nie tylko na forum
    Nie ma obowiązku pisania, nie ma obowiązku czytania, nie ma obowiązku odpowiadania. Mnie najbardziej irytują ludzie, którzy oceniają siebie inną miarą, niż innych.
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

w przeciwieństwie do tych "innych" ja nie narzekam na to że nie podoba mi się to czy tamto ... jak mi się coś nie podoba to odwracam się plecami i odchodzę .... pomimo wszystko ja tu z racji stażu jestem bardziej u siebie niż user z kilkoma postami który w tych kilku postach zawiera krytykę forum podając w uzasadnieniu kłamliwe informacje jako by tu nic o zdjęciach nie było ja mu udowodniłem ze to jawna nieprawda to coś zaczął bredzić o proporcjach względem innych postów że niby mało jest tych zdjęć ?

nie ma obowiązku ale można ... a główny sprawca czy nawet sprawcy jakimś cudem czują się w obowiązku czytać to forum, marudzić że jest wielu onanistów, i przekonywać innych że to jest nie ok i lepiej iść zdięcia robić teraz zaraz już. Ba i nawet zmieniać systemy bomu się forum nie podoba. Ja nie mylę można z trzeba.

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    jak mi się coś nie podoba to odwracam się plecami i odchodzę .... pomimo wszystko ja tu z racji stażu jestem bardziej u siebie niż user z kilkoma postami który w tych kilku postach zawiera krytykę forum (...)
    Właśnie dokładnie to miałem na myśli pisząc o ocenianiu innych. Obnosisz też się swoim stażem na forum, a w tym jednym wątku 3/4 postów napisałeś nie na temat
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

- Czym się różnią użytkownicy robiący offtop od teściowej i od drzwi od malucha?
    - Niczym! Jak nie trzepniesz to się nie zamkną!

W skrócie - proszę o powrót na temat wątku albo zamykamy...

Początki nałogu Awatar lec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja ostatnio uslyszalem wlasnie ze teraz coraz wiecej tzw "zawodowcow" siego po NIkona.... a z moich wlasnych obserwacji to powiem ze znajomy ma D60 i moj 400D gdyby nie grip to wygladalby jak zabawka
    Wyglad tez ma znaczenie. A 60D sam w sobie bdb lezy w rączkach
    EOS 50D +BG-E2N+ EFS 17-85 IS | EF 50mm 1.8 II | CF8GB U4| LPro: Nova180AW

Uzależniony

Domyślnie

Bylem swiadkiem rozmowy w sklepie foto, gdzie sprzedawca na pytanie o system (canon czy nikon), ktore zadal Pan pragnacy wybrac dla siebie "kierunek", kategorycznie stwierdzil ze tylko i wylacznie nikon, gdyz ma wszystko lepsze - od jakosci zdjec po funkcje i nie ma porownania, a canon to taka masówka gdzie tylko dzieki marketingowi tak sie sprzedaje i dodatkowo prawdziwi profesjonalisci wybieraja tylko nikona.
    Stalem z boku, mialem ochote wlaczyc sie w dyskusje ale stwierdzilem ze w koncu to nie moja sprawa i nie jestem rzecznikiem canona, pozatym spieszylo mi sie.
    Jak widac wplyw na decyzje zakupowe pewni ludzie podejmuja na miejscu w sklepie, opierajac sie opinii sprzedawcy. Dobrze gdy ów sprzedawca jest/stara sie byc w miare obiektywny lecz tak nie jest zawsze.
    Odpowiedz dlaczego canon - dla pewnej czesci zakupow wynika z takiej czy innej postawy danego sprzedawcy i jego rekomendacji.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A mi podejście Muflona odpowiada. Canon board to miejsce gdzie możemy porozmawiać o tym, co kochamy, czyli jak najlepiej wykorzystać sprzęt by zrobić dobre fotografie. Technika bywa zawodna i cieszę sie, że jest miejsce by o tym spokojnie porozmawiać i posłuchać co mają badziej doświadczeni koledzy do przekazania. Człowiek całe życie się uczy.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baio Zobacz posta
    Zauważyłem, że większość zawodowców, a już na pewno większość zawodowych fotografów podróżników używa lustrzanek Canona.
    ja zauważyłem coś całkiem odwrotnego
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów