Witam,
chciałbym zasięgnąć opinii szanownych forumowiczów co do jakości i użyteczności wspomnianych w tytule obiektywów do celów podróżniczych.
Może dodam kilka słów w celu wprowadzenia w zagadnienie: obecnie posiadam Sigmę 70-200/2,8 zakupioną w celu focenia przyrody, z którą udawałem się także na wszelakie wyjazdy bliższe i dalsze ze względu na brak innego tele zooma. Szkło fajne ale upierdliwe jeśli chodzi o noszenie (1,3 kg! + czasami konwerter 2x), szczególnie na długich wyjazdach, na których nie robię zdjęć przyrodniczych. Obecnie do fotek przyrodniczych nabywam Canona 100-400 i będę chciał Sigmę wymienić na coś bardziej poręcznego w podróży (dodam, że mój podstawowy obiektyw to Tamron 17-50/2,8). No i stanąłem przed wyborem :
- 55-250 IS - leciutki, tani i ze stabilizacją, pod względem ogniskowych najlepsze uzupełnienie, ale plastikowy i jednak wyniki testów pokazują, że amatorski
- 70-300 IS - ogniskowa 300, stabilizacja, niezłe wyniki testów (choć według testu na optyczne.pl autofokus to porażka), very kusząca propozycja, choć dosyć droga (ale sprowadzając z HK przy obecnych cenach dałoby się za ok. 1500 zł).
- 70-200/4 - eLka, sprawdzona, solidna konstrukcja, nie wysuwana "mordka" ale bez IS (wersja z IS już poza możliwościami budżetu) i bez mocowania statywowego, a cena nieco wyższa niż 70-300 IS
Prosiłbym użytkowników o opinie o tych obiektywach względem poręczności ich użytkowania podczas dłuższych podróży (mniemam, że są tacy Canonowcy :wink: )
PS Wszelkie Sigmy i Tamrony odpadły w przedbiegach