Kolaj, źle mnie zrozumiałeś. Ja stoję na stanowisku, że C1 w wersji LE jest softem wystarczającym dla amatora, nawet tego z ambicjami. Profesjonaliści zaś mają inny wybór i niekoniecznie to musi byc LR.
Kolaj, źle mnie zrozumiałeś. Ja stoję na stanowisku, że C1 w wersji LE jest softem wystarczającym dla amatora, nawet tego z ambicjami. Profesjonaliści zaś mają inny wybór i niekoniecznie to musi byc LR.
Odpowiem pytaniem na pytanie: a warto dać za CS3 2,5-3k?
Niektórzy nie żałują, mimo, że to kupa siana, ale nie ma alternatywy jeśli chcesz szybko zrobić 200-400 fotek, począwszy od RAWa, a skonczywszy na resajzie całych folderów zdjęć, nie wspominając o subtelniejszych regulacjach czy przygotowaniu epeesów do programów edycyjnych.
LR to nie CS3 i jego cena jest odpowiednio mniejsza. Może wiele więcej nie oferuje niż kilka tańszych, lub darmowych programów, ale zbiera wiele dobrych ocen.Pozatym mając program legalny zawsze masz świeży update od adobe, a to też jest wliczone w cenę. 1000zł to nie jest aż tak wiele, ściągnij darmowe, ściągnij triala LR i porównaj jak znajdujesz różnicę. Wtedy będziesz wiedział.
C-F-K - forever
Amator: DPP + PS Elements
Profi: CS3
C1, Lightroom itp - to tak w pół drogi, niprzypiąłniprzyłatał![]()
tak jak już zaznaczył drrrl siła Lr tkwi w calym srodowisku pracy, to nie tylko modul do wywolywania raw ale rowniez modul do tworzenia galerii, do druku ale IMHO najpotezniejszy modul edycyjny z niespotykana wczesniej w zadnym programie intuicyjnoscia (testowalem kilka i Lr wygral). jak dla mnie Lr jest programem typu "must have" - "musisz miec".
faktem jest ze przyzwyczajony jestem do narzedzi ze stajni Adobe i Lr obsluguje jakbym go znal od dziecka.
odpowiadajac na pytanie, warto wydac 1k na Lr - pod tym stwierdzeniem podpisuje sie obiema rekami![]()
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Może zainstaluj sobie wersję trialową na miesiąc i popróbuj. Ja tak zrobiłem i nie przekonał mnie. Dalej pozostaję przy DPP (za który przecież zapłaciłem razem z aparatem).
DPP to bardzo dobry program - nie ma tylko modułu katalogowania, ale się rozwija i być może w następnych wersjach się pojawi.
p o z d r a w i a m
Praktisix -> Exa Ia -> Praktica MTL5B -> EOS 500 -> EOS 30D .....
Lightroom i Photoshop CS3 oraz Bridge z CS3 zahaczają o siebie bardzo fajnie, przez to uzupełniają się, w Lightroomie nie wykona się retuszu zdjęć itp itd., ale do zarządzania ogromnymi ilościami zdjęć, wyszukiwanie ich jest niezastąpiony. Fakt że na początku dobrze jest poświęcić trochę czasu na odpowiednie nadanie słów kluczowych, żeby poźniej łatwo znaleźć to co się chce. Jeśli nie wykonujesz retuszy i bardziej skomplikowanych zmian to warto kupić.
A może Paint Shop XI PL, cena około 200 zł. Posiada możliwość prostowania architektury /bardzo przydatna funkcja/, czego LR nie ma. Program dla amatora idealny.
Ale to programy adresowane do różnych użytkowników. CS3+Bridge daje to samo co LR plus ogromne możliwości obróbki. LR w niczym nie jest lepszy i w niczym zestawu CS3+Bridge nie uzupełnia ani nie zastępuje. LR i ACR z CS3 mają ten sam engine wołania RAWów. ACR używany z Bridgem jest tak samo funkcjonalny jak LR - nawet nieco więcej. Kupowanie obu produktów to letka przesada.
LR za 1k złotych to super drogo. Dużo za dużo w odniesieniu do tego co ten program naprawdę może.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
to ze drogo to nie podlega dyskusji, ale czy za drogo? LR to program spełniający kilka funkcji. Można skatalogować zdjęcia, wywołać RAWa, zrobić slideshow, galerię na strone internetową i przygotować zdjęcie do druku i je wydrukować. Pytanie, który z programów spełni tyle funkcji albo ile progamów musielibyśmy kupić żeby mieć to wszystko co ma LR? Mam ACDSee w wersji 10 za niecałe 50euro, ale RAWów nie wywoła a jedynie je otworzy, sprawdza się doskonale jesli chodzi o katalogowanie zdjęć, konwersję formatów, resize i druk, ale nic wiecej. Mozna dyskutować czy warto...ja kupiłem i mam i warto było![]()
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/