Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 220

Wątek: Fisheye: Zenitar 2,8/16mm

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Obiektyw całkiem fajny ale nie jest wart więcej niż 400-450 PLN cena 500-600 PLN to już przesada za to wykonanie. Miałem i zamieniłem na Canona i nie ma porównania jeśli chodzi o jakość. Poza tym na cropie za dużo efektów fishowych się nie wyciągnie za to na FF to bajka.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Fish eye [każdy] ma B.duzą przednią soczewkę.Zbiera nią wiecej swiatła niz inne obiektywy.Stąd tendencja do przeswietleń.Pozdrawiam.
    Nieprawda, nieprawda, nieprawda
    Przednia soczewka w żadnym razie nie decyduje o świetle obiektywu (w tym sensie o którym piszesz). W tym obiektywie, do odwzorowania "punktu" na matrycy/filmie/czymkolwiek, wykorzystywany jest akurat bardzo mały fragmencik szkła.
    Duża powierzchnia w połączeniu z odpowiednimi promieniami krzywizn jest potrzebna jedynie dla uzyskania dużego kąta widzenia, bez wprowadzania winietowania (jak circular fisheye).

Fish eye [każdy] ma B.duzą przednią soczewkę...
    A to też nie do końca prawda :-)
    Zuiko 16mm, jak część ich obiektywów, maksymalnie kompaktowy. Wielkość porównywalna do "naleśników" 40mm.
    [źródło:http://www.mir.com.my/]
    Czyli jednak się da. Inny przykład: Zuiko 50mm 1:1.2, filtr... 49mm
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 04-03-2008 o 09:51

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fish eye [każdy] ma B.duzą przednią soczewkę.Zbiera nią wiecej swiatła niz inne obiektywy.Stąd tendencja do przeswietleń.Pozdrawiam.
    ok, ale jak to się ma że pierścień z elektroniką nie przeswietla tak jak bez niej?..

in film we trust

theremin
    Guest

Domyślnie

$%^&%$^&&... większej bzdury dawno nie słyszałem

Uzależniony

Domyślnie

przeswietla poniewaz przy tak duzym kącie mozesz miec miejsce zacienione i maksymalnie osłonecznione i on sobie to uśredni to przepali Ci zacienioną miejscówke.... tak mi się wydaje
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Jakies opinie na jego temat ?? Warty swojej ceny -> na allegro w granicach 500zl ? szukalem ale nic konkretnego nie znalazlem :/ Ktos wie jak przy wspolpracy z 300d i innymi cyfrakami ? jak z ostrzeniem itp. ??
    Jako użytkownik tego szkła - polecam. Używam z 350D, jest tak jak pisze senner - do matrycy z cropem fajny, ale nie ma pełnego efektu, niedługo będę miał okazję zapiąć go do 5D i bardziej pod tym kątem kupiłem. Wg mnie: obiektyw najlepiej kupić z bagnetem EF. Ja taki kupiłem na allegro w okolicach 400 zł i jest bardzo dobry. Ostrzy bardzo dobrze, pomiar światła jak ustawi się matrycowy też prawidłowy, kolory ładne. Wart był swojej ceny. Polecam, ale warto szukać okazji cenowej, nowe na allegro moim zdaniem za ok 580-600 zł to za wiele. Nie dubluję więcej informacji Tu kiedyś było więcej o tym szkle:
    http://www.canon-board.info/showthre...t=28696&page=4
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    na croppie rzeczywiście tylko namiastka. za to na FF - cudo męczę kliszaka, za kilkanaście klatek kończę to obejrzę efekty
    senner, też jestem ciekawa jak ten fish wypada na analogu, więc jeśli możesz to potem podziel się rezultatami.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moim zdaniem kupowanie tego szkła do cropa to pomyłka, nie ma sensu. Używałem w obu przypadkach - crop i ff.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Moim zdaniem kupowanie tego szkła do cropa to pomyłka, nie ma sensu. Używałem w obu przypadkach - crop i ff.
    Nie ferrowałbym aż tak srogiego wyroku, kiedy miałem to szkiełko używałem z 30D i było ciekawie choć prawdą jest to, że tylko FF czy to na analogu czy na cyfrze pozwala osiągnąć pełne efekty, które daje to szkło.
    Na pewno najlepiej kupić jeśli w ogóle ten obiektyw z mocowaniem EF.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta

moim zdaniem to nie pomyłka za taką kasę jest świetny, mam i też podpinany był do 30d a obecnie do 5d, na ff jest zajefajny, ktoś gdzieś napisał że szeroko i za bardzo zakrzywia - hm mnie właśnie o to chodzi - takie inne fotki dla których mam właśnie ten obiektyw
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów