Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Body nie widzi się z lapem?

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Czasami jest bardzo wazne przy sprzecie USB zeby sterownik producenta zainstalowac KONIECZNIE PRZED pierwszym podpieciem danego urzadzenia. Zrobiles tak? Bo inaczej moze byc pozniej problem i chyba tylko reczne usuniecie z listy urzadzen/rejestru Windowsa pomaga...
    Co do sterowników to na plycie canon'a są same programy (tj oprogramowanie dołączone do aparatu) Windows korzysta z własnego wbudowanego sterownika do urządzeń USB typu (aparaty cyfrowe, czytniki kart pamięci, pendrive) czyli wszystko co korzysta z pamięci flash obslugiwane jest sterownikiem usbstor.sys albo usbport.sys (raczej ten pierwszy) a np myszki USB hidusb.sys
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Himi, otworz Panel sterowania Windowsa, przejdz do System, w sekcji Sprzet otworz Menager Urzadzen. Na wszelki wypadek w menu Widok zaznacz Pokaz ukryte urzadzenia. Teraz wepnij Marka, sprawdz czy na liscie przybyla jakas pozycja. Jesli ja zlokalizujesz sprobuj kliknac na tym prawym myszki i Odinstaluj. Odepnij aparat, sciagnij sterowniki z linka od Janusza (tam jest chyba cos WIA..), oczywiscie pod Twoj system. Zainstaluj je i dopiero podepnij Marka. Moze sie uda
    Nie wiem jak do innych aparatów dobrze prawisz z odinstalowaniem itd itp... ale nie zainstaluje sterownika WIA bo go nie ma przynajmniej do XP i 400d nie ma :

Cons:
    No mass storage device USB driver, poor WIA transfer rates (and awkward to use)

Źródło : http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page29.asp

Znalazłem na stronie canona taki driver:
    Jeśli masz EOS 1D Mark II N to : http://software.canon-europe.com/sof...898.asp?model=
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 27-02-2008 o 17:48 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Co do sterowników to na plycie canon'a są same programy (tj oprogramowanie dołączone do aparatu) Windows korzysta z własnego wbudowanego sterownika do urządzeń USB typu (aparaty cyfrowe, czytniki kart pamięci, pendrive) czyli wszystko co korzysta z pamięci flash obslugiwane jest sterownikiem usbstor.sys albo usbport.sys (raczej ten pierwszy) a np myszki USB hidusb.sys
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nie wiem jak do innych aparatów dobrze prawisz z odinstalowaniem itd itp... ale nie zainstaluje sterownika WIA bo go nie ma przynajmniej do 400d nie ma :

Cons:
    No mass storage device USB driver, poor WIA transfer rates (and awkward to use)

Źródło : http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page29.asp
    Ja znalazlem do 1D II
    http://software.canon-europe.com/sof...207.asp?model=
    .

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cieawe czy zadziałają W każdym razie do mojego nie było żadnego innego USB sterownika i mi dopiero reinstall pomógł
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Zablokowany

Domyślnie

dr11 - zrobiłem jak radziłeś, nic nie przybyło w ukrytych. Niestety.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Hmm. Atakuj sterownikiem z podanych linkow, moze cos sie zmieni. Nie zaszkodzi tez sprobowac na innym kabelku.
    .

Zablokowany

Domyślnie

Sprawdziłem sterownik, zmiana kabla i ****.

Zablokowany

Domyślnie

Niby coś widzi, wchodząc we właściwości w ,,mój komputer'' do długiej chwili wyświetla komunikat,że widzi body. Nawet skutecznie wskazałem folder do kopiowania zdjęć. Niestety już w żadnym programie nie rozpoznaje żadnego urządzenia dodatkowego. Tego nie rozumiem. Szczególnie chodzi mi o to, dlaczego nie widzi go w EOSViewerUtility
    Ostatnio edytowane przez himi ; 27-02-2008 o 22:28

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to nie wygląda dobrze (chociaż skoro widzi aparat, to znaczy że Mk II jest OK).

Właśnie wpiąłem na próbę Mk III do laptopa z EOS Utility zainstalowanym dawno przy okazji pracy z 350D/A540.
    Windows zareagował i spytał, co ma zrobić - wybrałem EOS Utility wtedy napisał, że nie może się skontaktować z kamerą (bo nie rozpoznał modelu zapewne).
    Tym niemniej w Windows Explorer widzi aparat i pokazuje pliki na kartach.

Pozostaje (chyba, że już nie próbowałeś) spróbować odinstalować calusieński oprogramowanie Canona (EOS Utility, Camera Window, RAW Task, etc. za pomocą dedykowanych im de-instalatorów w Menu Start) - powinno to posprzątać rejestry. Potem zrestartować jak prosi. I zainstalować od wszystko od nowa
    Ja właśnie to robię
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 27-02-2008 o 22:48
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Chciałbym pomóc ale nic mi do głowy nie przychodzi. Podpiąłem 40D pod Viste i wszystko gra. Aparat widzi, zawartość karty też, EOS Utility trybi, Remote Shooting daje obraz itd.
    Przeglądałem manuala do Marka, nie wspominają tam o możliwości zmiany trybu pracy portu USB, jednak napisałeś Himi, że sprawdzałeś na innym kompie i jest tak samo. Sprawdź może, jeśli masz możliwość na Viscie. Jeśli nadal będzie coś nie tak to możliwe, że coś się w body zacina podczas próby transmisjii...

EDIT: Zassałeś ze stronki Canona najnowsze wersje softu?
    .

Zablokowany

Domyślnie

Body się nie zacina, bo jak pisałem po dość długim oczekiwaniu zaczęło ssać foty z marka na pulpit (takie zrobiłem wskazanie) problem moim zdaniem może tkwić w sofcie canonowskim. W końcu co on w efekcie nie rozpoznaje camera settings. Odinstalowuję z dedykowanych wszystko, co mam wgrane i po południu wgram na nowo.

A - przy okazji w oknie dialogowym z windowsem nie zaproponował mi on canonowskich programów jako możliwych do współpracy z body.

Na drugim kompie stacjonarnym poza swoimi windowsowskimi pierdami do ssania z body zaproponował mi również PS-a.

Czy mam usuwać tylko canon utilities z komponentami, czy również DPP?
    Sterownik WIA 1d II wywalać, czy zostawić?

Poradźcie jeszcze w jakiej kolejności wgrywać i podłączać teraz ponownie wszystko.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 28-02-2008 o 09:23

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów