Pokaż wyniki od 1 do 10 z 306

Wątek: ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    na 30d kup w tej samej 17-55 IS i 85/1,8 (mowie o cenie 24-70).

A powracajac do slow VaMurdera to oczywiscie 2,8 to i tak jest ciemne szklo.

Ostatnio mialem taki kosciol ze 1,2 i 1,4 na iso 1250 brakowalo.... a mieszkamy chyba w tym samym miescie
    No mieszkamy w tym samym mieście więc zgodzę się ze 2.8 to ciemno..Tylko że ja rozważałem ten obiektyw pod względem stabilizacji , i głównie zastanawiałem się czy zrekompensuje mi brak śwaitła 2.8..

Co do twojej rady żeby kupić 17-55 IS - to planuje przeskoczenie na 5 d więc nie wchodzi w grę obiektyw który niedługo bym musiał sprzedać..
    Ale gdybym miał zostać na 30 to pewnie bym się połakomił..

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasnezetak Zobacz posta
    No mieszkamy w tym samym mieście więc zgodzę się ze 2.8 to ciemno..Tylko że ja rozważałem ten obiektyw pod względem stabilizacji , i głównie zastanawiałem się czy zrekompensuje mi brak śwaitła 2.8..

Co do twojej rady żeby kupić 17-55 IS - to planuje przeskoczenie na 5 d więc nie wchodzi w grę obiektyw który niedługo bym musiał sprzedać..
    Ale gdybym miał zostać na 30 to pewnie bym się połakomił..
    Moja rada wynikajaca z doswiadczenia jest taka ze kupuj co ci potrzeba na teraz -szczegolnie jak na tym zarabiasz - nie mysl o przyszlosci w taki sposob ze gdzis tam kiedys moze bedziesz mial 5d. Jak tak sie stanie to sprzedasz ( moze stracisz - tego nie wiesz..) dlatego rozwaz 17-55...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasnezetak Zobacz posta
    ja rozważałem ten obiektyw pod względem stabilizacji , i głównie zastanawiałem się czy zrekompensuje mi brak śwaitła 2.8...
    no to sobie zapamiętaj, że stabilizacja może zrekompensować monopod (lub conajwyżej statyw);

natomiast bardzo niewiele ma wspólnego z jasnością obiektywu, a już zupełnie nic gdy fotografujemy obiekty poruszające się.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-02-2008 o 08:36
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Panowie pora chyba skonczyć już tą dyskusje-wszystko zostało juz napisane.
    Nie ma sensu sie sprzeczać,kolega musi sam przeanalizować jaki obiektyw kupi.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bertold Zobacz posta
    ...
    Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile arogancji tkwi w tym, co piszesz
    powyżej....
    A Ty zdajesz sobie sprawę ile arogancji i agresji jest w tym co byłeś łaskaw wypluć? Daaaawno nie widziałem takiego ataku obelżywości w jednym poście.

Akurat nie do końca podzielam opinię VanMuredera na temat 24-105 co zupełnie nie znaczy, ze tej opinii nie szanuję.

25-105 to typowy spacerzoom o przyzwoitych osiągach. Obiektyw dla niezbyt zamożnego amatora, którego zwyczajnie nie stać na plecak kilkunastu stałek z literką L ale dla profi również przydatny choć z ograniczeniami. VanMurder ma absolutną rację w tym co pisze i o to zupełnie nie ma sensu się spierać. Ten obiektyw ogranicza. Kropka. Koniec. f/4 i optyka w dolnym zakresie klasy L. Ale to wcale nie oznacza, że to jest tak całkiem do bani. Tym się naprawdę daje robić dobre zdjęcia - również w kościele, na plaży, na ulicy, w domu, w ogródku - wszędzie. Nie jest to "szczyt marzeń" wyrafinowanego fotografisty i nie zastąpi 85/1.2, 50/1.2 itp. Nie wiem czemu tak wszystkich oburza słowo kit. To przeca po angliczańsku "zestaw", "komplet". Obiektyw sprzedawany w zestawie z 5D nieco taniej niż osobno. Dedykowany przez producenta jako podstawowy do tego aparatu (tak jak kiedyś Helios do Zenita )

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów