Pokaż wyniki od 1 do 10 z 192

Wątek: HDR- po co i jak to zrobić??

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    W mojej wersji tym razem mniej cukierkowo.
    Esteper, czyścisz czasem matrycę od syfów?

Bardzo lubię przy takich widokach stosować filtry zmiękczające.

Dla tych co chcą wiedzieć:
    1. kopiuję 2 razy warstwę;
    2. w pierwszej zmieniam tryb mieszania na "screen" i rozmywam ją filtrem GausianBlur (promień od 2 do 10 w zależności od rodzaju zdjęcia i jego wielkości);
    3. a w trzeciej zmniejszam krycie (opacity) tak, żeby wyglądało ładnie, a jak jest za jasne zmieniam tryb mieszania tej warstwy na "multiply" i eksperymentuję

ps. nie musiałem obcinać wystającej łodzi ponieważ wystarczy wyprostować w ACR i sama znika
    Jak zrobiłeś taki piasek? I rozjaśniłeś samą łódź?
    Ostatnio edytowane przez Hiv ; 23-02-2008 o 01:03
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Jak zrobiłeś taki piasek? I rozjaśniłeś samą łódź?
    Hiv, taki piasek jest efektem obniżenia kontrastu, lekkiego rozmycia o którym wcześniej pisałem, a kolor jest wynikiem dodania barwy pomarańczowej na kolejnej warstwie i obniżenie saturacji.

Teraz pokażę wersję bardziej kontrastową i wykonaną Dynamic-PHOTO HDR, a reszta oczywiście w PS, bo sam program do HDR to jeszcze nie to.

Możliwe, że ciut przesadziłem z saturacją, ale co tam tryb Lab w PS robi to tak doskonale, że sam zacząłem nawet podmieniać kolory by zadowolić moje oczy (ta wersja jest bez zmiany kolorów). Za to większy blur wg mnie dodaje bajeczną poświatę.

Uprawnienia umieszczania postów