Strona 138 z 203 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    po naprawie, z niebieską plamką
    Co to jest "niebieska plamka"?

Nowy firmware podobno uwzględnia zmienione działanie układu AF.

PS. Po głębszych testach AF stwierdzam, że to aparat plastelina. Elastyczność możliwych scenariuszy działania AF i jakość śledzenia/ignorowania obiektów jest powalająca. Nie miałem do tej pory w ręku aparatu z tak sprawnym i konfigurowalnym AF. Jestem pod wrażeniem do tego stopnia, że czuję się jak osiołek któremu w żłoby dano... :-)
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Co to jest "niebieska plamka"?
    Nowy firmware podobno uwzględnia zmienione działanie układu AF.
    Gdzieś w październiku-listopadzie, po tym jak oficjalnie "odkryto" przyczynę wadliwego działania AF, Canon zaczął sprzedawać sprawne modele, których opakowania - dla odróżnienia od starych (zawierających potencjalnie niesprawne) - oznacza małą, niebieską nalepką.
    A ja odnoszę się, do wspominanej już wyżej, nowej plotki, która mówi, że pomimo tych wszystkich wysiłków, ma pojawić się jeszcze nowsza super-hiper-waaaw poprawka (którą ponoć testowano w warunkach bojowych na Super Bowl).
    Szczegóły tutaj.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    PS. Po głębszych testach AF stwierdzam, że to aparat plastelina. Elastyczność możliwych scenariuszy działania AF i jakość śledzenia/ignorowania obiektów jest powalająca. Nie miałem do tej pory w ręku aparatu z tak sprawnym i konfigurowalnym AF. Jestem pod wrażeniem do tego stopnia, że czuję się jak osiołek któremu w żłoby dano... :-)
    Oj, i to nie tylko we dwa!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ja operację serwisowania przeprowadziłem w tamtym tygodniu. Trwało to tak samo długo i z takimi samymi prezentami jak opisali to koledzy wcześniej. :-)

Na początku nie miałem nawet zamiaru wysyłać aparatu, bo co prawda numer seryjny mieścił się w puli numerów "zagrożonych" ale AF jak dla mnie działał prawidłowo. Nie pracowałem wcześniej na jedynkach, przed MKIII miałem 300D, 20D i 5D więc różnica w pracy AF to był i tak dla mnie kosmos.

Ale po serwisie to teraz dwa kosmosy
    Naprawdę inaczej śmiga

marceli71
    Guest

Domyślnie 1d mark III - proszę o puentę

Drodzy Forumowicze
    Przeczytałem wszystkie posty o mark III i nadal nie wiem czy go zakupić... Czy mogę prosić kogoś kto użytkował mark II i mark III o esencjonalne podsumowanie plusów i minusów mIII w porównaniu do mII ?
    Serdeczności

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marceli71 Zobacz posta
    Drodzy Forumowicze
    Przeczytałem wszystkie posty o mark III i nadal nie wiem czy go zakupić... Czy mogę prosić kogoś kto użytkował mark II i mark III o esencjonalne podsumowanie plusów i minusów mIII w porównaniu do mII ?
    Serdeczności
    Miałem podobny dylemat.
    1. Najważniejszą różnicą wg mnie jest fakt, że Mark III będzie nowy, lub prawie nowy.
    2. Wyraźnie większa rozpiętość i rozdzielczość tonalna matrycy. Nie miałem przyjemności z Markiem II, ale oglądałem wszelkie zdjęcia jakie wpadły mi w ręce z Mark II, Mark II N, Mark III i dla porównania z 5D.
    3. Ciut większa rozdzielczość.
    4. Rewelacyjny akumulator.
    5. Większy telewizor.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To ja dodam jeszcze: większa szybkość, większy bufor, dużo lepiej rozlokowane punkty krzyżowe, LV , dodali jojstic.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To ja dodam jeszcze: większa szybkość, większy bufor, dużo lepiej rozlokowane punkty krzyżowe, LV , dodali jojstic.
    • Dodam sRAW (bo lubię).
    • Powtórzę LV (bo nadużywam).
    • Kalibracja AF samego aparatu i obiektywów EF Canona (dla komfortu psychicznego).
    • Prawie AutoISO (jak wyżej).
    • No i niskie szumy (jak dla mnie - ale nie mam porównania do starszych Marków)...
    • Np. z 24-105 ostrość (od tuż-tuż do hen, daleko!) ustawia momentalnie. W każdym razie nadąża za sześciolatkiem

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bahrd - sprawdza sie ta kalibracja, to jest skuteczne?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    Bahrd - sprawdza sie ta kalibracja, to jest skuteczne?
    Trudno mi powiedzieć
    W moim przypadku okazało się, że zarówno 85, jak i 24-105 po rozmaitych testach są na "0" (sam aparat również). A szkła nieprzebierane - zoom nawet wyjęty z pudełka po 5D...

Dlatego napisałem o komforcie psychicznym - bo dla stałoogniskowych taka domowa kalibracja ma sens.
    Trochę gorzej jest z zoomami. W sieci piszą o kłopotach z obiektywami, które mają np. BF/FF na szerokim, a FF/BF na wąskim końcu (ale takie to albo do serwisu, albo ew. ustawiać według odchyłki na wąskim).

Należy też docenić możliwość osobnej kalibracji samego body - jeśli np. wszystkie obiektywy są na '+', to w body ustawiasz na '+' tyle, ile ma najmniej kalibrowane szkło i znów masz pełen zakres -20...+20 dla pozostałych szkieł.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    (....)
    Trochę gorzej jest z zoomami. W sieci piszą o kłopotach z obiektywami, które mają np. BF/FF na szerokim, a FF/BF na wąskim końcu (ale takie to albo do serwisu, albo ew. ustawiać według odchyłki na wąskim).

(....)
    To już jest hardcore. Takie coś zlikwidować to chyba tylko w erze . Cieszę się, że swoich zoom-ów nie badałem na tę okoliczność 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 138 z 203 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów