Czy naprawdę musicie w tym wątku dywagować o sprawach o których w większości nie macie zielonego pojęcia? Niedobrze mi się robi. Tak samo niedobrze jak wtedy gdy słucham kretyńskich pytań dziennikarzy albo czytuję debilne artykuły o awaryjności F-16.
Robiłem na tym lotnisku zdjęcia, także lądującym samolotom CASA. To jest ogromny teren otoczony lasami. Samo lotnisko jest bardzo bezpiecznie umiejscowione i przy prawidłowym podejściu lądowanie jest fraszką. Nawet bez ILS, kiedyś tego w wojsku nie było, samoloty były dużo bardziej przestarzałe i się lądowało. Jak? Zainteresowani wiedzą.
Czemu doszło do katastrofy? Każdy kto ma o tym jakieś pojęcie wie, że na proste pytania bardzo często nie ma prostych odpowiedzi. Po to są komisje i naprawdę wyniki ich działania mogą być znane dopiero po kilku miesiącach.
Nie piszcie bzdur o zakładach pilotów, nikt sobie jaj nie robi mając takie szyszki na pokładzie. Za dużo się naoglądaliście głupich zachodnich filmów.
Mój przyjaciel, który w Mirosławcu bywa częściej niż u własnej matki stracił w tej katastrofie wielu dobrych znajomych i przyjaciół, chyba wszystkich poległych znał osobiście i dobrze wiem jak może wnerwić czytanie takich steków bzdur przez ludzi mających o tych sprawach dużą i obiektywną wiedzę.
Co do samych zdjęć czy filmu... zapewne zostało to nakręcone przez jakiegoś żołnierza i ja też bym się wnerwił, gdyby taki ktoś sprzedał nagranie do prasy. Dla mnie facet jest do natychmiastowego wywalenia ze służby i są na to paragrafy. Tacy ludzie w jakichkolwiek służbach nie są mile widziani.