Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Szara połówka (filtr połówkowy szary)

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie Szara połówka (filtr połówkowy szary)

Mam do was pytanko bo kupiłem niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłem błąd bo kupiłem 50% a tak doczytałem że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie. Robiłem zachody własnie z tym filtrem, ale nie ma zadnej różnicy tzn chciałbym żeby oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej, ale z tym filtrem to lipa......

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja uzywam i 50% i 25%. roznica musi byc widoczna w przeciwnym razie nie widze potrzeby zakladania filtra.

przy czym, nie bardzo rozumiem sformulowanie: "oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej". co ma w takim razie byc dodatkowo: wschod slonca, zacmienie ksiezyca, gola sasiadka spod 5, ... ?

tak powazniej: okresl jaki obiektyw i co to dokladnie jest za filtr. mam podejrzenie, ze gradacja jest za miekka/za dluga na uzywany obiektyw i po prostu jej nie widac.
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

chodzi o to że robiąc zachód słońca żeby były ładne nasycone kolory trzeba przymknąć przysłone i skrócić troche czas, wtedy zachód czy może np niebo oświetlone zachodzącym slońcem jest ok ale reszta jest już całkowicioe czarna a kiedy zmieniam ekspozycje to juz zachód nie jest taki nasycony a czasami wręcz prześwietlony.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

25% czyli 2 dzialki tlumienia to czesto za malo, zeby zrownowazyc ekspozycje. zwlaszcza o zachodzie slonca kiedy roznica w jasnosci nieba i ziemi moze byc bardzo duza. mnie sie zdarza czesto nawet i 5 dzialek tlumienia wciskac i nadal niebo jest jasniejsze niz ziemia.

50% to raptem 1 dzialka tlumienia. na pewno bedzie to za malo na zachod slonca jesli chcesz mocno przytlumic niebo.
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Z połówek preferuję 40%, "szarej" niestety nie próbowałem.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Z połówek preferuję 40%, "szarej" niestety nie próbowałem.
    A siwą ? ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

i własnie cholera nie wiem co zrobić czy się pozbyć tej 50ki i kupić 25ke?? sam juz nie wiem. dzieki za rady.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Pozwolę sobie na podpięcie pod wątek.
    Mam w zasobach polarek, uchwyt do cokina P i do tego połóweczkę P.120. Do normalnego użytkowania przy wschodach i zachodach utrata światła za mała. Zastanawiam się w jakie filtry (połówki) warto zainwestować dodatkowo w miarę ekonomicznie ale z zachowaniem względnie dobrej jakości aby uzyskać w miarę uniwersalny zestaw?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prezes81 Zobacz posta
    Mam do was pytanko bo kupiłem niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłem błąd bo kupiłem 50% a tak doczytałem że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie...
    Ale kto rozumie ?? Może chodziło o rozumiem ? Jeśli tak to dlaczego taka niekonsekwencja ?? Trzeba było już napisać:
    Mam do was pytanko bo kupiłe niedawno szarą połówke, ale chyba zrobiłe błąd bo kupiłe 50% a tak doczytałe że lepsza jest 25% czy dobrze rozumie. Robiłe zachody własnie z tym filtrem, ale nie ma zadnej różnicy tzn chciałbym żeby oprocz zachodu można bylo zobaczyć coś więcej, ale z tym filtrem to lipa......[/QUOTE]
    Ostatnio edytowane przez mattnick ; 25-01-2008 o 18:15
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Pozwolę sobie na podpięcie pod wątek.
    Mam w zasobach polarek, uchwyt do cokina P i do tego połóweczkę P.120. Do normalnego użytkowania przy wschodach i zachodach utrata światła za mała. Zastanawiam się w jakie filtry (połówki) warto zainwestować dodatkowo w miarę ekonomicznie ale z zachowaniem względnie dobrej jakości aby uzyskać w miarę uniwersalny zestaw?
    Ja kupiłem płytkę Hitech'a - soft grad ND 0,9 i bardzo sobie chwalę.
    Pasuje do holderów Cokin P.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów