Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
Dzieki chłopaki za wypowiedzi, nad szarą karta też myśle ale zastanawiam się co będzie wygodniejsze w użyciu i co da lepsze efekty.
Soundman powiedz czy ten WBcap daje dobre efekty zarówno z lampa jak i bez lampy błyskowej ?

Pozdrawiam
WB CAP służy do ustawiania balansu bieli dla światła zastanego to taka transparentna biel poprostu zrobiona na zasadzie filtra zeby to było wygodnie urzywać.

Urzywa sie tego w ten sposob ze zakłada sie go jak filtr aparat ustawia na maxymalny zoom wybiera opcję pobierania balansu bieli aparat kieruje w kierunku żródła swiatła no i ustawia balans bieli czyli nie ma możliwości tak naprawde ustawienia WB do lampy ale za to jest bardzo wygodny do fotografowania bez niej

Jest jego jeszcze jedna mała wada przynajmniej ja sie z tym spotkałem przy moim aparacie mianowicie kierujesz aparat w strone swiatła ale jeśli np lampa jest zbyt blisko to nie złapiesz prawidłowej temperatury swiatła bo w takiej sytuacji wszystko Ci lata w wizjerze i czasami udało mi sie złapać kolor światła inny od tego jaki był rzeczywiście i miałem niebieski obraz.... w takiej sytuacji tak naprawde kierowałem wb cap nie na swiatło ale na obiekt który fotografowałem i balans dobrze sie ustawiał...

Sam sie zastanawiam nad kupnem szarej karty podoba mi sie whibal ale chyba w polsce cięzko to będzie kupić no i jest jego wielka przewaga nad wb cap em mianowicie fotografująć we wnętrzach z lampą itp w rawach rzeczywiscie pozniej mozna ten balans ustawić lepiej niż za pomocą wb capa tak samo przy fotografii studyjnej bardziej przydała by mi sie szara karta ale chciałbym kupic odrazu taką jak whibal czyli z referencyjną bielą i czernią.