pozdro.,
m.
wiem, wiem, ale tylko delikatnie zwróciłem uwagę, że tak naprawdę PCMCIA to.... organizacja zajmująca się standaryzacją interfejsów kart komputerowych (ang. Personal Computer Memory Card International Association), która opracowała m.in. standardy takie jak:
1) PC Card
2) Card Bus
3) ExpressCard
i ogólnie wiadomo, że - przez skrót myślowy lub niewiedzę - pierwszy z tych interfejsów (PC Card) potocznie nazywa się PCMCIA, ale tak naprawdę to wszystkie trzy to standardy PCMCIA.
tak więc naprawdę mowa jest o interfejsie PCMCIA z dopiskiem 'PC Card'
i wtedy są powody do narzekania. ja używałem PCMCIA CardBus (obecnie leży w szufladzie) a teraz używam PCMCIA ExpressCard i naprawdę nie mam podstaw do kręcenia nosem. to raczej wszystkie moje czytniki USB 2.0 leżą bezrobotne![]()
pozdro.,
m.
są dwie szerokości kart ExpressCard: 34 i 54 (mm). ta wąska ma w zasadzie cały czytnik na zewnątrz, czyli wystaje nawet bez karty (masakra). ta szersza (54mm) na szczęście cała chowa się w laptopie, a jedynie karta, jeżeli jest włożona, to wystaje ~1cm.
w porównaniu tych kart, które wskazałem tu wcześniej
(http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=70)
jest fotka:
pozdro.,
m.
PS
Przy okazji rozwiązał się problem HP czy ThinkPad...
EOS - conditio sine Kwanon...
niby tak..... ale niestety tak się nie da.
stare karty (PC Card i CardBus) wciskało się w gniazdo, siedziały tam sztywno, a potem wyciągało się za pomocą guziczka obok karty. a ExpressCard się 'wklikuje' jak przycisk w długopisie ("naduś to odskoczy") - przynajmniej tak mam w tym HP.
i nawet jak uda ci się jakoś wyrwać CF z expresscard (jakoś przytrzymując w laptopie tego expresscard - bo CF w karcie siedzi duużo mocniej, niż karta w kompie), to nie uda ci się potem włożyć CF do karty już siedzącej w lapku - po prostu dociskając CF siłą rzeczy 'wklikniesz' expresscard, która natychmiast wyskoczy z kompa (razem z CF).
dodatkowo czytnik expresscard - nawet pusty - jeżeli jest w kompie, to zawsze tworzy kolejny dysk twardy (np. 'dysk wymienny F:').
dlatego trzeba zmienić przyzwyczajenia. ja trzymam czytnik poza lapkiem (w kieszonce torby lapka), wciskam w niego CF i dopiero obie rzeczy 'wklikuję' do lapka, ściągam fotki, naciskam na CF i 'wyklikuję' obie rzeczy z lapka, wyciągam CF z Expresscard i CF wraca do aparatu, a czytnik do torby laptopa.
a na codzień w gnieździe ExpressCard trzymam pilota do HP - też fajna sprawa.![]()
generalnie polecam tego HP Paviliona. ale jedna uwaga: jeżeli vista, to koniecznie 2 GB RAM.
pozdro.,
m.