Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: RAW-y w Corelu

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Witam. Też jestem początkującym pstrykaczem na cyfrze, stąd moje pytanie.
    Dysponuję w chwili obecnej Canonem 20d, ale niestety nabyłem go bez fabrycznego softu na płytach CD. Chciałbym spróbowć swoich sił właśnie w RAW-ch niemniej nie wiem, co zrobić , aby zapisać je na komputerze ( z JPEG nie ma problemów). Proszę o radę, skąd ewentualnie wziąć oprogramowanie jakie fabrycznie dołączane było do aparatu, czy można to gdzieś kupić, zwrócić się do serwisu. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna Awatar bopp
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    ...Proszę o radę, skąd ewentualnie wziąć oprogramowanie jakie fabrycznie dołączane było do aparatu, czy można to gdzieś kupić, zwrócić się do serwisu. Pozdrawiam.

Moze to pomoze http://software.canon-europe.com/products/0010131.asp

Pozdrawiam
    Jarek
    30QD | 350D | 70D | G9 | 2 stałki | 2 zoomy | 2 lampy | 1 statyw

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

bopp -dzięki za info. Z tego co przeczytałem między innymi na tym forum, to najpierw trzeba "wywołać RAW-a" i dopiero potm można go dalej obrabiać. Każdy z producentów w różny, tylko sobie znany sposób zapisuje je w aparacie i następnie za pomoca dołączonego, specjalnego oprogramowania pozwala je "wywołać" w stanie surowym. I dopiero wtedy można skorzystać z programu ( tego też dołączonego do zestawu, lub innego niezależnego producenta) poddając go dalszej obróbce. Tak przynajmniej ja to zrozumiałem.

Dlatego złapałem nerwa, kiedy zorientowałem się, że wraz z aparatem nie było żadnych płyt. Niemniej bradzo się zdziwiłem, kiedy zdjęcie zapisane w formacie RAW, udało mi się wywołać. Okazało się, że na moim komputerze miałem zainstalowane oprogramowanie do kompakta Canona PowerShot A530. I to ono pozwoliło wywołac RAW-a i dodatkowo, było tam tez oprogramowanie pozwalające na podstawową dalszą obrobkę ( skromne, ale pozwalające na zmianę WB, ekspozycji, kontrastu, przeostrzenia ). Jednak faktycznie chcąc bawić się z RAW-ami potrzeba czasu, doświadczenia, trochę lepszego niż ten co mam programu, dobrego monitora. Może ten post komus pomoże, kto będzie miał taki sam problem jak ja na początku.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów