wstepnie przeznaczyłam na ten zakup 5 tys. ( tj.body ,lampa i obiektyw narazie uniwersalny ale w krótkim czasie będę chciała dokupić szerokokatny)
wstepnie przeznaczyłam na ten zakup 5 tys. ( tj.body ,lampa i obiektyw narazie uniwersalny ale w krótkim czasie będę chciała dokupić szerokokatny)
jaką jasnośc ma miec obiektyw EF 24-105. czyli warto kupić samo body i obiektywy stopniowo kompletować.
24-105 jako jedyny obiektyw do wnętrz będzie zbyt wąski na cropie i co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Przeklinałbyś taki wybór. Jako spacer-zoom OK, ale nie do wnętrz. Na twoim miejscu kupiłbym 400D + 17-55/2,8 lub 400D + C 18-55 (KIT - tak, to nie pomyłka:wink: ) + 430EX + C 10-22. Oba warianty trochę przekraczają 5 tys. Który lepszy, to głównie zależy, przy jakim świetle fotografujesz i jak bardzo potrzebujesz ultra szerokich kątów.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Mam jeszcze jedno pytanie znajoma jest obecnie w stanach i ma możliwośc wyszukania sprzętu po lepszych cenach niż w Polsce ale nie mam pojęcia jak to jest z gwarancja czy ona obowiązuje w Europie.Jeżeli już bedę kupowała sprzęt to zdecyduję się jednak na obiektyw 10-22 i 70-200 ( lub 17-55 ) mam jeszcze wątpliwośc co do body czy 400 czy moze zainwestować w 40D. Opinie jak narzaie są rózne z tego co już się zdążyłam zorientować to pardziej rozwojowy jest 40D ale czy go wpełni wykorzystam jak nie robię zdjęć zarobkowo.Co ty na ten temat sądzisz?
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz