zgadza się, że takie i takie ale padające to ich wyróżnik
zgadza się, że takie i takie ale padające to ich wyróżnik
a ja mam pytanko, czy lampę dedykowaną do canona np. 430 ex mozna tak ustawić by dawała jeden błysk (pomijając ten pomiarowy)? chciałem trochę się pobawić w zdjęcia studyjne z lampami odpalanymi zdalnie a fotocele na pierwszy błysk są sporo tańsze (mam już 2 stare lampy błyskowe a chciałem dokupić jeszcze jakąś żarówkową). ewentualnie czy ktoś może polecić jakąś starą, tanią lampę z niskim napięciem na stopce(tak żeby pasowała do nowej lustrzanki) - może czegoś takiego mógłbym użyć do odpalania lamp z fotocelami?
Ja też mam pytanko w podobnej kwestii - choć może nieco teoretyczne. Czy jeżeli na 40D mam podłączoną 430EX, w trybie ETTL (czyli lampa wyzwala błysk pomiarowy) i jednocześnie poprzez kabel synchro mam podłączoną inną lampę błyskową (konkretnie żarówkę błyskową BL-7000, z wbudowaną fotocelą) to czy oznacza to, że wbudowana w tą żarówkę błyskową fotocela jest automatycznie odłączana i nie zareaguje na przedbłysk 430tki a jedynie błyśnie razem z drugim "błyskiem właściwym" 430?
Zaraz - albo masz żarówkę podłączoną kablem albo wyzwalaną przez fotocelę.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42 - tutaj jest na samym dole BL-7000. Z opisu wynika, że można i kablem, i ma wbudowaną fotocelę i przycisk test....
Fotocela w żarówce nie jest odłączana po wpięciu kabla synchro. Żarówka zostanie odpalona podczas błysku pomiarowego. Później, nawet jak dostanie kablem sygnał, to nie błyśnie bo nie będzie jeszcze gotowa do następnego strzału. W efekcie otrzymasz niedoświetlone zdjęcie.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Czyli tak jak myślałem(( Szkoda....rozumiem, że trzeba szukać żarówki błyskowej (chodzi o "taniość zakupu"), która nie ma fotoceli (lub da się ją wyłączyć) i wówczas jest git, bo "impuls" idzie tylko przez kabel? Rozumiem też, że aparat "puszcza" ten impuls po kablu tylko raz - przy błysku właściwym, a wcześniej przy błysku pomiarowym nie?
ta lampa z gwintem jest prosta jak budowa cepa w srodku, odkrec dekielek, wyciagnij lampe i zaloz sobie przelacznik na fotocele
30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji
Też nie będzie git, bo będziesz miał prześwietlone zdjęcie. Na podstawie błysku pomiarowego (bez doświetlania żarówką) lampa błyskowa na stopce dopasuje siłę błysku właściwego. Tylko, że podczas robienia zdjęcia scena będzie, w sposób nieuwzględniony we wcześniejszych obliczeniach, oświetlona dodatkowo żarówką błyskową. Używanie E-TTL-a w warunkach studyjnych, szczególnie takich, jakie opisałeś wydaje się bezsensowne. Używaj trybów manualnych.
Żeby ettl działał prawidłowo, żarówka błyskowa musiałaby być zdolna do błyskania podczas obu błysków flasha.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 19-12-2007 o 15:53
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie