Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Dziwny problem z fotocelą w studio

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Dziwny problem z fotocelą w studio

Witam

byłem dzisiaj chwilę w poznaniu w starym browarze i ku mojemu zdziwieniu odbywały się tam warsztaty fotograficzne,
    polegało to na tym że dwóch ludzi ustawiało studio, modelki pozowały a ludzie mogli sobie porobić zdjęcia

Ci którzy mieli kabelek do synchronizacji albo co lepsza radiowe połaczenie mieli super komforcik robienia zdjęć

ja niestety mogłem tylko męczyć fotocelę za pomocą wbudowanej lampy do 350D, to był mój pierwszy kontakt ze studiem

mój problem polegał na tym że za cholere nie mogłem się z tą fotocelą zsynchronizować, albo w ogóle nie błyskała, albo błyskała przed wyzwoleniem migawki albo po, tak że ja robiłem zdjęcie, moja lampa błyskała, lampy w studio też ale za wcześnie lub za późno i nie było ich widać na zdjęciach

wymęczyłem chyba wszystkie ustawienia aparatu, i nawet przez chwilę niby działało, ale zaczęło działać 30s przed tym jak panowie z obsługi przestawiali studio i później już niedziałało

tymczasem inny gość z nikonem d70 bodajże też z lampą wewnętrzną pstrykał jak szalony i wszystko mu działało, inny gość z canonem i lampą na podczerwień do wyzwalania to samo, tylko ja chciałem pogryźć aparat bo nie chciało działać... :/

co mogło być nie tak?
    jak ustawić aparat aby działał z fotocelą?

pozdrawiam
    Wojtek Więcławski
    wiwo

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

lampe wbudowana trzeba ustawic w tryb manualny. Wtedy nie ma przedblysku pomiarowego, ktory wyzwala zbyt wczesnie lampy studyjne.

Bywalec

Domyślnie

czyli fotocele w studio są wyzwalane z pierwszego błysku?
    to już coś wiem

z tym że grzebiąc w ustawieniach 350D mogę włączyć albo wyłączyć przedbłysk w ustawianiach osobistych - custom functions (C.Fn) no i ustawiłem sobie funkcję nr 05 AF-assist beam na 1oes not emit, czyli teoretycznie nie powinno błyskać, mam tam jeszcze funkcję E-TTL II i mam do wyboru Average i Evalutive i nie wiem co to znaczy, może w tym rzeczy?

Ale i tak ustawiałem wszystkie kombinacjie tych funkcji i zawsze fotocela błyskała ale błysku lampy nie miałem na zdjęciu :/

może w złym miejscu w aparacie grzebałem? dopiero w poniedziałek będę w domu i przewertuje instrukcję ale nie wiem czy znajdę coś czego jeszcze nie ustawiałem?

na prawdę bardzo proszę o pomoc

proszę o pomoc!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raster Zobacz posta
    lampe wbudowana trzeba ustawic w tryb manualny. Wtedy nie ma przedblysku pomiarowego, ktory wyzwala zbyt wczesnie lampy studyjne.
    Lampa wbudowana nie ma trybu manualnego.

Trzeba oszukiwać fotocelę najpierw robiąc FEL, lampy błysną, naładują się, a dopiero potem właściwe zdjęcie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec

Domyślnie

Trzeba oszukiwać fotocelę najpierw robiąc FEL, lampy błysną, naładują się, a dopiero potem właściwe zdjęcie.[/QUOTE]

mogę prosić o bardziej łapotologiczne wytłumaczenie?
    co to jest FEL?

czyli do pracy z fotocelą wypadało by mieć jakąś inną lampę albo lampę na podczerwień?

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli rzeczywiście lampa nie ma trybu M to faktycznie pozostaje FEL

Flash exposure lock (FEL)- czyli blokada ekspozycji flasha - wtedy lampa już nie wysyła swojego przedbłysku bo przedbłysk wyzwalasz sam. Czyli tak, jak napisał kolega - najpierw robisz FEL (w 40d wystarczy nacisnąć *), a w chwilę później, jak już lampy studyjne się naładują (muszą bo błysną po tym jak naciśniesz FEL) robisz zdjęcie.

Pamiętaj, żeby sobie przesłonić czymś lampę aparatu bo weźmie udział w expozycji i może "zniszczyć" efekt lamp studyjnych. Ja swego czasu przesłaniałem kartonikiem i błysk szedł do tyłu (ale fotocele i tak go widziały). mozna też rozciąć opakowanie od kliszy fotograficznej (jest zrobione z mlecznego plastiku) i wcisnąć je jakoś na flash aparatu.

A co do AF assist beam - to nie ma nic wspólnego z przedbłyskiem pomiarowym. Przedbłysk pomiarowy lampa wysyła aby zmierzyć światełko przed błyskiem właściwym (są to ułamki sekundy przed błyskiem właściwym).

A co do ostatniego zdania twojego postu: tak, najlepiej mieć taki dynks na podczerwień, lub wyzwalacz radiowy. Ewentualnie kostkę zakładaną na sanki i kabel synchro. Radio jest najdroższe, IR nieco tańsze, a opcja z kablem najtańsza.

Bywalec

Domyślnie

gdzie ustawić w 350D FLE? nie mogę znaleźć tej opcji

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    mogę prosić o bardziej łapotologiczne wytłumaczenie?
    co to jest FEL?

nie wiem jak to wygląda w 350D, ale w swoim 400d mam taki przycisk do blokady ekspozycji (chyba tak to sie fachowo nazywało -F*** Exposure Lock) oznaczony jest gwiazdką "*", jak z tego kożystać? przyciskasz do połowy spust, łapie ostrość, wciskasz "*" - lampa daje próbny błysk - czekasz 2-3s (zależnie od czasu ładowania lamp z fotocelami) - i potem walisz finalną fotkę.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem.

Pozdr,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna Awatar MorF

Domyślnie

FEL
    w 400d to ten sam guzik co blokada ekspozycji w 350 pewnie jest podobnie
    podpowiedz: szukaj " * "
    oczywiscie zadziala Ci tylko jak masz wyciagnieta lampe.

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

dzieki za tip z tym FELem, a kombinowalem na milion sposobow lacznie z MLU, acz praca z tym ciezka by byla ;p THX
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów