Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
A na którym miejscu w szeregu ,,ważności'' stawiasz sprzęt i szkło?Bo z tego co pamiętam to korzystasz z 5D,który jak wiadomo produkuje niezłe obrazki.Chodzi mi o to czy sądzisz,że mając D70 i np.50-kę dałoby się uzyskać takie same efekty jak Ty,Twoim zestawem?Zakładając oczywiście,że obróbka będzie przebiegała w ten sam sposób.Ciekawi mnie to bo po prostu jeszcze nie zrobiłem swoim sprzętem takiego zdjęcia by bez jakiejś większej obróbki wyglądało jakościowo tak jak Twoje.
puszka i obiektyw jest również ważny, ale na pierwszym miejscu stawiam kreatywność fotografa

bardzo długo robiłem zdjęcia 20D i obiektywami Sigmy i nigdy nie narzekałem na jakość swoich fotek...

Fakt faktem praca z lepszym sprzętem to mniej godzin spędzonych w post procesie, 5D daje Ci lepszą plastykę przejść tonalnych, mniej szumi, obiektywy eLki maja lepszy kontrast saturację kolorów i niej flarują...
fotki częściej wychodzą lepsze prosto z puszki i nie potrzebują tak dużo obróbki ...

ktoś mądry kiedyś mi powiedział:

" większą część budżetu przeznacz na obiektyw(y), za to co ci zostanie kup body, większość swojego czasu poświeć na studia nad światłem, kompozycją i na doskonaleniem techniki (m.in obróbki)... resztę wolnego czasu spędź na oglądaniu albumów ze zdjęciami mistrzów fotografii..."

staram się iść ta drogą i jak na razie przynosi mi zadowalające efekty...

pozdrawiam