Zauważyłem,że to kwestia gustu.Niektórym się taki układ podoba,a niektórym nieJa sobie innego kadru niż ,,skośnego" nie wyobrażam.
Pozdrawiam.
Festyk są pewne zasady w kompozycji związane z ludzkim zmysłem postrzegania ... jeżeli je łamiesz z góry jesteś skazany na niezbyt "miły", niezbyt pozytywny odbiór - pamiętaj że wszystko może być mniej lub bardziej "skośne" sztuka w wybraniu optymalnego wariantu - czytelnego w odbiorze dla każdego....
pozdr
a jakbyś pojechał tak
Na pewno wygląda lepiej niż to co ja kombinowałem,ale jednak mój kadr bardziej mi się podoba bo pokazuje więcej mostu.Jednak jak tak porównałem te dwa ujęcia to chyba wymyśliłem gdzie mógłbym stanąć by uzyskać prosty kadr,który by mi się podobał...tylko jak ja tam kurde trafię
PS.Chciałem zobaczyć jakie efekty daje ten sposób obróbki przy portretach.Załączam zdjęcie,które już kiedyś chyba tu pokazywałem.
Co Wy na to?
nie bardzo chyba, jak dla mnie to ją oszpeciłeś, wygląda jakby chora była, myśle ze Van znów powinien tu wkroczyć i pokazać jak powinna wyglądać obróbka
Naprawdę wygląda jakby była chora?Broń Boże tego nie chciałem.A rady VanMurdera są zawsze pomocne i mile widziane.
Dopiero ostatnio zacząłem bardziej ingerować w zdjęcia niż standardowe:jasność i kontrast.Dlatego próbuję wielu rzeczy i mam nadzieję,że kiedyś będę potrafił lepiej ,,PSuć'' zdjęcia
Pozdrawiam
I dlatego ja się jeszcze nie biorę za PS-a (lub ogólnie pojętą obróbkę) :P IMO wszelka automatyzacja na dłuższą metę ssie, a dłubanie ręcznie po maskach jest dość czasochłonne a i efekty nie są takie jak na CB w niektórych galeriach. Co do twojej obróbki - myślę że to była automatyzacja. Nie wiem wogóle skąd wzięło się to ostre światło po lewej stronie szyi, a także taka pionowa granica ciemno-jasno przy lewym oku :P, a także za duże cienie pod oczami wyszły. Coś nie tak, rób ręcznie jeżeli już chcesz robić.
coś strasznie si popierdzieliło z jakością (na czapce basisty), zresztą całe to chyba duży crop, bo coś jest nie teges ...
kadr troche banalny i jakoś generalnie mi nie leży ...
sorry za szczerość
VAn.