Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Uważajcie! L jak Lipa!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Na Twoim miejscu Miłosz nie "grzebał bym" w nowym szkle tym bardzie ,że na gwarancji a aparat należy sprawdzić na innych szkłach czy ma to samo ....
    no i podesłać fotki ,ze by zobaczyć co i jak na zdjęciu ...
    Sam testowałem kilka zoomów canona bywało lepiej lub gorzej ale do mgły nie mogłem tego porównać .... fotki please

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Na Twoim miejscu Miłosz nie "grzebał bym" w nowym szkle (...) Sam testowałem kilka zoomów canona bywało lepiej lub gorzej ale do mgły nie mogłem tego porównać .... fotki please
    Porównanie do mgły jest rzeczywiście niefortunne. Chodzi o efekt, jaki powstaje u mnie podczas pracy z lampą skierowaną w sufit - na wszystkich jasnych krawędziach występuje w powiekszeniu jakby lśnienie - coś na kształt aberracj chromatycznej.
    Niestety, nie pokaże Wam tych fotek, na których udało mi się taki efekt osiagnąć, bo wszystkie pochodzą z "oficjalnej imprezy z oficjelami" i nie mam zgody na ich publikację. Nie na wszystkich ten efekt występuje.

koraf - dzięki za sugestię w sprawie grzebania.
    Panowie z serwisu twierdzą jednak, że w razie niemożności skalibrowania szkła, dostanę po prostu nowe, bo to przecież gwarancja właśnie...

Tomasz1972 - jak już wspominałem, statyw, program EOS Capture, odpalanie z kompa, manualna ekspozycja.

Żeby było jasne - wymienione szkło jest DOBRE, tylko z moim 20D troszkę dziwnie pracuje... czasami... Na body koklegi jest Ekstra!
    Ostatnio edytowane przez Miłosz ; 09-12-2007 o 01:01
    Canon i stara Minolta

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miłosz Zobacz posta
    Żeby było jasne - wymienione szkło jest DOBRE, tylko z moim 20D troszkę dziwnie pracuje... czasami... Na body koklegi jest Ekstra!
    To chyba tytuł wątku niespecjalnie trafiony...

Miasto
    znad morza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    To chyba tytuł wątku niespecjalnie trafiony...
    Kup szkło profi za kasę profi i przekonaj się, że nie otrzymałeś tego , za co płaciłeś... Trafiłem na dwa kiepskie szkła (testowałem zaledwie trzy) To jak w totku.
    Za taką kasę nie powinno się już liczyć na łut szczęścia, tylko otrzymywać sprawdzoną jakość. Sądzisz inaczej...?
    Przestrzegam, sam bogatszy o doświadczenia, które opisałem...
    Ne musicie się przecież sugerować moimi uwagami, możecie sami wydać kasę, a potem się martwić, cudować, testować i wymieniać...
    Bez laptopa, testowej tablicy, oprogramowania NIE POLECAM kupowania eLek Canona

Pozdrawiam
    Canon i stara Minolta

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Bez laptopa, testowej tablicy, oprogramowania NIE POLECAM kupowania eLek Canona
    Eeeeeee taaaam. Nie jest aż tak tragicznie nie gadaj ;-) Tamrony to sie tak kupuje ale z elkami to juz troche lepiej, w koncu canon to canon ;-)
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Kup szkło profi za kasę profi i przekonaj się, że nie otrzymałeś tego , za co płaciłeś... Za taką kasę nie powinno się już liczyć na łut szczęścia, tylko otrzymywać sprawdzoną jakość. Sądzisz inaczej...?
    I tu sie z kolega zgadzam po wielokroć. Ale życie bywa inne
    Miałem zajecia z marketingu z gościem, któy amatorsko sie bawił w fotografię. Coś tam sobie pobadał i wyszło mu, że wystarczy przy produktach hobbistycznych (typu foto, sporty, itp.) dodaś słowka: pro, semipro-, luxury, itp. bez jakiejkolwiek ingerencji w budowę - by można było podnieśc cenę o 30-40% bez żadnego kłopotu.
    O ile zatem podnosi sie cenę przy ingrerencji w budowę ?

Kłopot w tym, że liczba ludz, których stać na obiektywy z najwyższej pólki Canona rośnie w dużym tempie, stąd produkcja musi sie odbywać kosztem jakości. Nie w kwestii konstrukcji, bo ta w L'kach jest przemyślana - tylko w kwestii wykonania.
    I tu dochodzimy do problemu - nam sie wydaje, że za 1000 USD powinniśmy mieć szkło sprawdzone na wszelkie sposoby, zaś canon przyjmuje ryzyko, że "ileśtam" procent może być spie****. Bo to taka sam masówa jak inne tylko z troche lepszych materiałów.

brodafidela

Żyjemy w czasach, kiedy zepsute rzeczy sie wyrzuca a nie naprawia, bo taniej wychodzi kupić nowe, lub szansa, że naprawione bedą dobrze działać jest znikoma. A konstuktorzy rzeczy, planują też ich żywotnośc i to broń boże jak najdłuższą (taką w sam raz).
    Więc jeśli ktoś sie łudzi, że swoim canonem serii L ze wszelkimi dodatkami typu: IS, USM, V6 TDI, BiTurbo, itp., (za który zapłacił więcej niż jego ojciec za starą bronice z szerokim kątem i cała ciemnią), będzie focił do końca swych dnia a potem przekaże dzieciakom jako początek wielkiej przygody- to niech sie nie łudzi.
    Dzisiaj nie produkuje sie rzeczy, do przekazywania pasji ani w spadku, choć płaci sie za nie tak, jakby miały przetrwać co najmniej 3 pokolenia.
    brodafidela

Miasto
    znad morza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodafidela Zobacz posta
    (...) wystarczy przy produktach hobbistycznych (typu foto, sporty, itp.) dodaś słowka: pro, semipro-, luxury, itp. bez jakiejkolwiek ingerencji w budowę - by można było podnieśc cenę o 30-40% bez żadnego kłopotu.
    Problem w tym, że Canon adresuje ten obiektyw nie dla segmentu amatorsko-hobbystycznego, lecz dla profi właśnie (L)

(...) canon przyjmuje ryzyko, że "ileśtam" procent może być spie****. Bo to taka sam masówa jak inne tylko z troche lepszych materiałów.
    Najwidoczniej prawda... :-(

(...) jeśli ktoś sie łudzi, że swoim canonem serii L ze wszelkimi dodatkami typu: IS, USM, V6 TDI, BiTurbo, itp., (za który zapłacił więcej niż jego ojciec za starą bronice z szerokim kątem i cała ciemnią), będzie focił do końca swych dnia a potem przekaże dzieciakom jako początek wielkiej przygody- to niech sie nie łudzi.

Jestem zatem człowiekiem "starej daty" - wymagam od siebie, ale i od innych; jeżeli coś kosztuje "cały mój majątek" i firmowane jest hasłami o najwyższej jakości - to takiej oczekuję i martwię się, że mnie oszukano, jesli jej nie znajdę...
    Naiwny chyba jestem...
    Jednocześnie wiem, że trochę więcej dyscypliny i każdy może się cieszyć "L-jakością" - wystarczyłaby uczciwa kontrola jakości. Widziałem film o tym, jak to sprawdzają u Canona - tylko wyjątkowo "uparty" szef działu kontroli mógł puścic taki feler... I to mnie boli najbardziej... Bo nie jest to błąd maszyny (jak np. wada budowy) tylko zwykły "tumiwisizm" człowieczy, i to u Japończyków!

Dzisiaj nie produkuje sie rzeczy, do przekazywania pasji ani w spadku, choć płaci sie za nie tak, jakby miały przetrwać co najmniej 3 pokolenia.
    A ja mimo wszystko mam nadzieję, że nie jest tak ze wszystkim i łudzę się właśnie, że będę się cieszył tym (wymienionym) szkłem do konca :-)

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Miłosz ; 10-12-2007 o 17:33
    Canon i stara Minolta

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Problem w tym, że Canon adresuje ten obiektyw nie dla segmentu amatorsko-hobbystycznego, lecz dla profi właśnie (L)(.....)
    I tak i nie. To jest tzw. "bieda L-ka" f4, bez uszczelnień, z wysuwanym tubusem. Także raczej dla użycia amatorskiego.

(....)

Naiwny chyba jestem... (....)
    Na to wychodzi .

(....)
    Jednocześnie wiem, że trochę więcej dyscypliny i każdy może się cieszyć "L-jakością" - wystarczyłaby uczciwa kontrola jakości. Widziałem film o tym, jak to sprawdzają u Canona - tylko wyjątkowo "uparty" szef działu kontroli mógł puścic taki feler... I to mnie boli najbardziej... Bo nie jest to błąd maszyny (jak np. wada budowy) tylko zwykły "tumiwisizm" człowieczy, i to u Japończyków!(....)
    Tyle że ta kontrola jakości kosztuje bardzo dużo i mogłoby być też tak, że żeby zachować idealną powtarzalność szkło musiałoby kosztować 3x tyle.
    Do tego dochodzi jeszcze to.

(....)
    A ja mimo wszystko mam nadzieję, że nie jest tak ze wszystkim i łudzę się właśnie, że będę się cieszył tym (wymienionym) szkłem do konca :-)

Pozdrawiam!
    Myślę że trwałość L-ek jest mimo wszystko niezła. Ja mam jedną nastolatkę , która niejedno przeszła i nadal działa wyśmienićie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miłosz
    ]Kup szkło profi za kasę profi i przekonaj się, że nie otrzymałeś tego , za co płaciłeś... Trafiłem na dwa kiepskie szkła
    Cytat Zamieszczone przez Miłosz
    Chłopie, ale Ty się miotasz. Jak sam mówisz trafiłeś na złe szkło, które na puszce kolegi jest ekstra. Wyciągnij logiczne wnioski a nie narzekaj na szkło.
    I am FX

Uprawnienia umieszczania postów