Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: LumiQuest

fabrykainspiracji
    Guest

Domyślnie LumiQuest

Witam.

Chciałbym się zapytać czy któryś z forumuwiczów używa nasadek LumiQuest.

Interesuje mnie ProMax MidiBouncer:

http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=261

lub ProMax Pocket Bouncer:

lub ProMax Big Bounce:

Chodzi mi główie o robienie zdjęć na pokazach mody. Czy to się w ogóle sprawdza? Nie wiem czy jest sens kupować to cudo za 200 zł czy może lepiej wydziergać sobie coś takiego samemu (z białego cienkiego plastiku).

Jeżeli ktoś posiada i korzysta... bardzo proszę o opinie.

Warunki fotografowania:
    Lampa 430EX
    Sufit (wysokość 5-6 metrów)
    Sufit (wysokość 2-3 metry)

Fotografowany obiekt (modelka na wybiegu) w odległości ok. 2-3 metrów).

Jak to się sprawdza? Lampa nie będzie za słaba?

Pozdrawiam
    Piotrek Wygoda
    Ostatnio edytowane przez fabrykainspiracji ; 02-12-2007 o 16:39

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Używam takiego rozpraszacza tyle, że własnej roboty - wykonany z kartonu i obklejony białą i czarną folią samoprzylepną, oraz z rozpraszaczem z folii PE z przodu. Sama moc lampy będzie OK - ale niestety będzie to wykorzystanie pełnego błysku (jeszcze zależy jakiego ISO chcesz używać) - zatem weź pod uwagę czas ponownego naładowania. Sam mam 550EX i przy ISO 400, f5.6 - f8.0 w kościele i tej nasadce daję 1/2 - 1/4 mocy.

Jeśli odległość 2-3 metrów od modelki - to naprawdę blisko - więc przypuszczalnie będzie to jakiś szeroki kąt? Zastanów się, czy nie fotografować z ciut dalsza dłuższym szkłem, aby zachować właściwe proporcje a nie przerysowaną sylwetkę. Wtedy możesz odejść dalej - a lampę dać np. na statywie i długi off-shoe-cord...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

A propo fotografowania modelek na wybiegu, nie znam się więc pytam. Potrzeba jest doświetlania lampą? Nie wystarczy jakieś jasne szkiełko, na takim wybiegu chyba jest dość światła? Widziałem tylko tyle co w telewizji więc pytam.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używamy z mężem Pocket Bouncerów na 430EX i 580EX - efekt jest właściwie taki sam, jak przy naszych wcześniejszych dyfuzorach-samoróbkach. Przeszliśmy na Lumiquesty głównie dlatego, że... mniej zwracają na siebie uwagę. Gdy ludzie widzieli samoróbki [jednak zawsze widać, że to własna twórczość], w kółko zadawali pytania, po co to wymyśliliśmy, a odkąd widzą firmowy napis, rozumieją, że to profesjonalny gadżet i już nie mają nas za nawiedzonych wynalazców ;-) I mamy spokój :smile:

Wracając do kwestii technicznych - same Pocket Bouncery też się sprawdzają, ale wolimy dodatkowo nakładać na nie folię zmiękczającą [dostępna w Accesory Kit - niestety, kolejny wydatek], bo naprawdę dobrze zmiękcza cienie. Niestety, coś za coś, bo trzeba wtedy dać korektę na lampie w przedziale od 2/3 do 1 1/3 EV więcej niż dałoby się normalnie - wszystko jedno, czy leciutko dopalasz, czy dajesz lampą naprawdę mocno - trzeba wziąć poprawkę na zmiękczacz, który zżera część światła. Przy samym Pocket Bouncerze daję korektę mniejszą, zazwyczaj 1/3 EV lub nawet wcale.

Co prawda nie fotografujemy mody, ale zasada działania dyfuzora jest taka sama :-)

Lampą się nie martw, na pewno nie będzie za słaba.

BTW Transit to fajny sklep, z panem Wilamowskim, właścicielem, można fantastycznie gadać o fotografowaniu całymi godzinami. Jeśli akurat w sklepie brakuje jakiegoś produktu, sprowadza go naprawdę szybko i powiadamia klienta, do tego poświęca ludziom czas, chętnie doradza i dzieli się wiedzą, ma tylko jedną wadę: próbuje każdego przekabacić na Nikona. Po wizytach w jego firmie jestem na granicy wyrzucenia mojej piątki za okno ;-)

fabrykainspiracji
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    A propo fotografowania modelek na wybiegu, nie znam się więc pytam. Potrzeba jest doświetlania lampą? Nie wystarczy jakieś jasne szkiełko, na takim wybiegu chyba jest dość światła? Widziałem tylko tyle co w telewizji więc pytam.
    To zależy Byłem na kilku pokazach mody

Ostatnio na Torwarze na Festiwalu Mody Ślubnej światło było nawet ok... przy ISO400 szło robić jasne zdjęcia bez lampy.

Fakt, że nie mam jasnych szkieł.

Natomiast jak są czasem pokazy w klubach to jest tragedia... na ISO1600 jest ciemnia

fabrykainspiracji
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    Używamy z mężem Pocket Bouncerów na 430EX i 580EX - efekt jest właściwie taki sam, jak przy naszych wcześniejszych dyfuzorach-samoróbkach. Przeszliśmy na Lumiquesty głównie dlatego, że... mniej zwracają na siebie uwagę.

Witaj,

czy używasz Pocket Bouncerów czy Midi? W czym jest różnica? Różnica w cenie niewielka, ale czy orientujesz się czym to sie tak naprawde różni?

Pozdrawiam
    Piotrek

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykainspiracji Zobacz posta
    czy używasz Pocket Bouncerów czy Midi? W czym jest różnica? Różnica w cenie niewielka, ale czy orientujesz się czym to sie tak naprawde różni?

Używamy Pocket Bouncera i ProMaxa 20-80, moim zdaniem przydałby Ci się właśnie ten drugi, a nie Pocket czy Midi Bouncer, ponieważ ten model ma wycięte dziury w ‘dachu’ i umożliwia częściowe odbicie światła od sufitu, a częściowe na wprost.
    Czasem te wycięcia są niepotrzebne, wtedy zasłaniasz je albo własnoręcznie wyciętym i podklejonym na rzepy kartonem albo wkładką kupioną w ramach Accessory Kit [folia zmiękczająca cienie plus 3 inserty/wkładki: biała, srebrna, złota]

Zajrzyj na stronę
    http://www.raysfoto.pl
    - tam znajdziesz opisane wszystkie nasadki Lumiquest + zdjęcia + przykłady

Np.

MidiBouncer - nasadka przeznaczona dla profesjonalnych, o większej mocy światła modeli lamp błyskowych z dużym palnikiem np. Metz, Sunpak itp..
    W efektach i zastosowaniu podobny do nasadki Pocket Bouncer, lecz dzięki większej płaszczyźnie rozpraszania bardziej skuteczny.
    Posiada wycięcie umożliwiające mocowanie na fleszach z pokrętłem na tylnej (górnej) ściance.

Nasadka "80-20" kieruje bezpośrednio 20% odbitego światła na fotografowany obiekt, dając światło lekko rozproszone, a pozostałe 80% przepuszcza szczelinami w górę, dzięki czemu światło to odbija się od sufitu i powoduje zanikanie cieni z tyłu fotografowanego obiektu.
    Nasadka najlepiej sprawdza się przy sufitach do ok. 4m wysokości i mocniejszych palnikach.
    Strata światła zmienna - zależna od wysokości sufitu.

Nasadka rozpraszająca Pocket Bouncer kieruje światło pod kątem 90° do wyprostowanego palnika flesza, zmiękczając i rozpraszając światło na znacznie większym
    obszarze niż sama lampa, tylko minimalnie zmniejszając zasięg lampy.
    Zdjęcia z użyciem systemu TTL nie wymagają korekcji przysłony.
    Fotografując większą grupę osób z użyciem standardowego rozbłysku lampy, stwierdzamy z reguły, że środek grupy został doświetlony mocniej niż boki, co przy użyciu tego rozpraszacza jest w pełni eliminowane, a zdjęcia równo naświetlone.
    Idealne rozwiązanie do zdjęć reporterskich, ślubnych, do równomiernego oświetlenia dużych grup, oświetlenia pomieszczeń itp.
    Strata światła: 1 1/3 przysłony.

[to ostatnie to chyba przy większych odległościach - albo ja coś źle robię :smile: ]

fabrykainspiracji
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    Używamy Pocket Bouncera i ProMaxa 20-80, moim zdaniem przydałby Ci się właśnie ten drugi, a nie Pocket czy Midi Bouncer, ponieważ ten model ma wycięte dziury w ‘dachu’ i umożliwia częściowe odbicie światła od sufitu, a częściowe na wprost.
    Czasem te wycięcia są niepotrzebne, wtedy zasłaniasz je albo własnoręcznie wyciętym i podklejonym na rzepy kartonem albo wkładką kupioną w ramach Accessory Kit [folia zmiękczająca cienie plus 3 inserty/wkładki: biała, srebrna, złota]
    Dzięki :-)

Przekonałaś mnie

Pozdrawiam
    Piotrek

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Co do oświetlenia pokazów mody to ciekawym (i oczywiście dość drogim) rozwiązaniem jest coś takiego --> klik

Początki nałogu

Domyślnie

Lumiquest ( stosuje go od kilku lat, ale roznie, teraz mam porobione wlasne wynalazki) daje najlepsze efekty gdy fotografujemy z bliska, stanowi wtedy stosunkowo duze ( w kazdym razie wieksze niz goly palnik lampy) zrodlo swiatla. Wiec z 1-3metra. Powyzej nie ma to wiele sensu gdyz na kilka metrow wielkosc tego zrodla swiatla nie jest w stosunku do wielkosci oswietlanego przedmiotu zbyt duza. Zysk w rozproszeniu, czy zmiekczeniu zaden a strata ( dlugosc ladowania jampy) swiatla spora jakies 1 i 1/2 EV.
    Jesli jednak lampa winietuje to warto zastosowac Lumiquesta do rownomiernego rozprowadzenia swiatla. Co zreszta ktos podal wyzej, w linku z Rays Foto.
    Raczej wole odbijac od scian, lub innych przedmiotow( w koncu wszystko odbija swiatlo o ile nie jest to sadza z komina), jesli nie sa zbyt kolorowe.
    W sumie zakup troche taki niezbyt konieczny( kiedys dalem sie troche uwiesc zapewnieniom), bez cudow.
    Firma Metz robila kiedys "sztuczne sufity" o dosc duzej powierzchni do swoich mlotkowych lamp i to sprawdezalo sie znacznie lepiej.
    czesc.ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów