Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Wielkie ogniskowe

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wielkie ogniskowe

No, może wielkie to przesada, ale rzadko w normalnej fotografii wykorzystywane.

Otóż pewien forumowicz poprosił mnie na PW o zdjęcia jakiegoś odległego obiektu zrobione obiektywem MTO-11CA o ogniskowej 1000. Dla porównania chciał zobaczyć to samo zdjęcie z normalnego szkła. Pomyślałem, że może jeszcze komuś się to przyda, więc wrzucam kilka fot.

Jakościowo są niestety do bani, bo kompletnie nie potrafię poradzić sobie z ustawieniem ostrości. Chodzi głównie o porównanie zbliżenia. Dlatego poniżej wkleiłem pełne kadry, pomniejszone tylko na potrzeby czytelności na forum. No, to jedziemy:

Gołe MTO

MTO + okular 15 mm

50mm

100mm
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Wielkie dzieki, powiększenie spore.
    Powiedz mi w czym tkwi problem z ustawieniem ostrości?
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja też się bawiłem w "wielkie" ogniskowe:

hanimar 8/500x2x2 czyli 2000mm x1,6(crop)=3200mm i nie miałem problemów z ostrzeniem, trudniej było otrzymać księżyc w kadrze
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

niezłe
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    Powiedz mi w czym tkwi problem z ustawieniem ostrości?
    Jenda sprawa to dosyć duży i ciężko chodzący pierścień ostrości. Ma taką przypadłość, że jak już ustawisz ostrość i puścisz pierścień, to on się minimalnie cofa i już nie jest ostro. Można próbować brać na to poprawkę ale jakoś wczoraj nie miałem pary.

Druga sprawa to lokalizacja, z której robiłem zdjęcia. Byłem w mieszkaniu i pstrykałem przez otwarte okno. Myślę, że różnice w temperaturze powietrza wewnątrz mieszkania i na zewnątrz mogą powodować, że obraz księżyca jest rozmazany już na wejściu. O świetlnym i fizycznym zabrudzeniu powietrza w miejskiej okolicy nie będę wspominał

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Saturna da się też obserwować za pomocą MTO w zestawie z okularem 15mm, choć jego obraz nie jest aż tak wyraźny. Jednak obserwacje a astrofotografia to zupełnie dwie różne rzeczy. Tandem oko+mózg potrafi wiele niedoskonałości sobie skompensować. Fotografia ma znacznie większe wymagania niestety.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Saturna da się też obserwować za pomocą MTO w zestawie z okularem 15mm, choć jego obraz nie jest aż tak wyraźny. Jednak obserwacje a astrofotografia to zupełnie dwie różne rzeczy. Tandem oko+mózg potrafi wiele niedoskonałości sobie skompensować. Fotografia ma znacznie większe wymagania niestety.
    Jasne - dla mnie niespodzianką jest po prostu fakt, że "widać" pierścienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jasne - dla mnie niespodzianką jest po prostu fakt, że "widać" pierścienie
    Spoko, nawet przez MTO widać pierścienie. Kiedyś, też tym samym szkłem z okularem 15mm i soczewką Barlowa x2 widziałem nawet 4 księżyce Jowisza. Były wprawdzie widoczne jako małe punkciki ale były. Z tym, że to była odludna okolica i dodatkowo był niezły seeing.

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Co oznacza robić zdjęcia "z okularem"?
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W teleskopie oglądasz obiekty przez okular. Zdjęcie było robione prawdopodobnie przez przyłożenie obiektywu do okularu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów