Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Dziwny problem z fotocelą w studio

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Trzeba oszukiwać fotocelę najpierw robiąc FEL, lampy błysną, naładują się, a dopiero potem właściwe zdjęcie.[/QUOTE]

mogę prosić o bardziej łapotologiczne wytłumaczenie?
    co to jest FEL?

czyli do pracy z fotocelą wypadało by mieć jakąś inną lampę albo lampę na podczerwień?

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli rzeczywiście lampa nie ma trybu M to faktycznie pozostaje FEL

Flash exposure lock (FEL)- czyli blokada ekspozycji flasha - wtedy lampa już nie wysyła swojego przedbłysku bo przedbłysk wyzwalasz sam. Czyli tak, jak napisał kolega - najpierw robisz FEL (w 40d wystarczy nacisnąć *), a w chwilę później, jak już lampy studyjne się naładują (muszą bo błysną po tym jak naciśniesz FEL) robisz zdjęcie.

Pamiętaj, żeby sobie przesłonić czymś lampę aparatu bo weźmie udział w expozycji i może "zniszczyć" efekt lamp studyjnych. Ja swego czasu przesłaniałem kartonikiem i błysk szedł do tyłu (ale fotocele i tak go widziały). mozna też rozciąć opakowanie od kliszy fotograficznej (jest zrobione z mlecznego plastiku) i wcisnąć je jakoś na flash aparatu.

A co do AF assist beam - to nie ma nic wspólnego z przedbłyskiem pomiarowym. Przedbłysk pomiarowy lampa wysyła aby zmierzyć światełko przed błyskiem właściwym (są to ułamki sekundy przed błyskiem właściwym).

A co do ostatniego zdania twojego postu: tak, najlepiej mieć taki dynks na podczerwień, lub wyzwalacz radiowy. Ewentualnie kostkę zakładaną na sanki i kabel synchro. Radio jest najdroższe, IR nieco tańsze, a opcja z kablem najtańsza.

Bywalec

Domyślnie

gdzie ustawić w 350D FLE? nie mogę znaleźć tej opcji

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    Masz opisane w instrukcji przy fotografowaniu z błyskiem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no przecież napisałem...

nie czytałes mojego posta?

Bywalec

Domyślnie

nie zrozumiałem do końca, i teraz dopiero stwierdziłem że jednak wiem o co chodzi
    wielkie dzięki za pomoc

jeszcze jedno pytanie, czy przed każdym zdjęciem muszę robić blokadę ekspozycji? czy wystarczy jak sobie ustawie raz ekspozycje na trybie manualnym, podniosę lampę, kliknę na * i już później będę mógł robić zdjęcia czy przed każdym zdjęciem muszę to robić?

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

po wcisnieciu * aparat nie bedzie wiecej robil przedblysku dopoki nie zmienisz zadnych ustawien w aparacie, czyli nie przekrecisz kolkiem nastawczym, nie zmienisz recznie przeslony lub czasu otwarcia migawki... zakladam ze robisz albo bedziesz ponawial proby na manualu... tak gwoli informacji polecam f/11 lub f/13 i 1/45 lub 1/60... to moje ulubione nastawy przy portretach w studio.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli chodzi o czas otwarcia migawki to ja proponuję jednak 1/200 (lub inny najkrótszy czas synchro) ze względu na absolutne wyeliminowanie ewentualnego poruszenia (choć przy błysku trudno o poruszenie ) no i ze względu na to, że w studio czasem naświetlania oprócz wpuszczenia ewentualnego światła zastanego nic nie wywalczysz.

EDIT: to, co napisałem powyżej nie wyklucza, rzecz jasna, zrobienia poprawnego zdjęcia w studio z czasem 1/60
    Ostatnio edytowane przez raster ; 25-11-2007 o 21:56

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

mogę prosić o bardziej łapotologiczne wytłumaczenie?
    co to jest FEL?

nie wiem jak to wygląda w 350D, ale w swoim 400d mam taki przycisk do blokady ekspozycji (chyba tak to sie fachowo nazywało -F*** Exposure Lock) oznaczony jest gwiazdką "*", jak z tego kożystać? przyciskasz do połowy spust, łapie ostrość, wciskasz "*" - lampa daje próbny błysk - czekasz 2-3s (zależnie od czasu ładowania lamp z fotocelami) - i potem walisz finalną fotkę.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem.

Pozdr,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uprawnienia umieszczania postów