Zobacz wyniki ankiety: Który jest najlepszy?

Głosujących
65. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Filtr polaryzacyjny - trudny wybór

Sztajgierek
    Guest

Domyślnie Filtr polaryzacyjny - trudny wybór

Do wyboru mam cztery filtry polaryzacyjne: Marumi DHG, Hoya HMC Digital, Hoya HMC, Hoya Super HMC. Wbrew pozorom i dużej ilości informacji na temat filtrów polaryzacyjnych wybór jest trudny. Spotkałem się z opiniami, że Marumi są lepsze, innym razem ktoś pisze, że "z ulgą" pozbył się Marumi i kupił Hoya. Jak to naprawdę jest, który z ww. filtrów jest najlepszy do 400D + 17-55 (58mm).

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sztajgierek Zobacz posta
    Do wyboru mam cztery filtry polaryzacyjne: Marumi DHG, Hoya HMC Digital, Hoya HMC, Hoya Super HMC. Wbrew pozorom i dużej ilości informacji na temat filtrów polaryzacyjnych wybór jest trudny. Spotkałem się z opiniami, że Marumi są lepsze, innym razem ktoś pisze, że "z ulgą" pozbył się Marumi i kupił Hoya. Jak to naprawdę jest, który z ww. filtrów jest najlepszy do 400D + 17-55 (58mm).
    HOYA rulez

Domyślnie

ja na c10-22 wybrałem marumi (chyba dhg nie pomnę teraz a nie moge sprawdzic bo sprzet w domu)
    moim zdaniem jakiej firmy wybierzesz hoya vs. marumi nie bedzie mialo znaczenie jesli tylko kupisz filtr z wyzszej polki
    ja natomiast polecam zakup SLIMa
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Sztajgierek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    ja natomiast polecam zakup SLIMa
    Przy tak szerokim obiektywie jak Twój to oczywiste, ale czy ma to znaczenie przy 17-55 w cropie 1,6x? Próbowałeś? Sam jestem ciekawy.

Powiem szczerze - wynik sondy zaważy o wyborze polarka :grin:
    Proszę więc o kolejne głosy i wypowiedzi. :cool:

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

do 400D + 17-55 (58mm).
    17-55?? chyba 18-55?? czyż nie??

jeśli do niego to wystarczy Ci staandardowa Hoya fioletowa (MC?) za 100 PLN

pozdr
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Sztajgierek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    17-55?? chyba 18-55?? czyż nie??
    Tak, masz rację, pomyliłem się. To 18-55, a "na oku" mam obiektyw 17-85 z IS.

Jak na razie to Hoya Super HMC oraz Marumi DHG idą "łeb w łeb". Mam nadzieję, że jednak zostanie wyłoniony zwycięzca. Dziwne, że Hoya HMC Digital jakoś mało zdobyła głosów. Czyżby "Digital" było próbą sprzedaży niezbyt dobrego filterka?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Wybór jest bardzo prosty, ale żaden z tych, które przytaczasz.
    Jedyny dobry polar - to B+W.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Sztajgierek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Wybór jest bardzo prosty, ale żaden z tych, które przytaczasz.
    Jedyny dobry polar - to B+W.
    Pozdrówka
    W tym przedziale cenowym mieści się B+W POL CIR MRC. Czy ten model może konkurować z powyższymi?

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

do 18-55 nie masz co kupować takiego drogiego filtra bo to i tak nic Ci nie da... może minimalnie(!!) poprawi jakość:
    KIT - 150zł
    Marumi DHG - ponad 200
    tym bardziej że się przymierzasz do nowego obiektywu...

Narazie kup HOYA fioletową za 100 zł.
    to naprawde dobry filtr do KITa

pozdrawiam serdecznie
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Sztajgierek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    do 18-55 nie masz co kupować takiego drogiego filtra bo to i tak nic Ci nie da... może minimalnie(!!) poprawi jakość:
    KIT - 150zł
    Marumi DHG - ponad 200
    tym bardziej że się przymierzasz do nowego obiektywu...
    Nowy obiektyw będę miał w ciągu najbliższego miesiąca, a filtr mogę używać zarówno z kitowym jak i nowym obiektywem. Jest różnica wielkości, ale od czego przejściówki 58<>67. Przejściówkę i tak muszę mieć do C 100-300. Tak więc to ma być już filtr do nowego obiektywu.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów