Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: ACDSee + wyświetlenie nazwy pliku w widoku na pełnym ekranie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie ACDSee + wyświetlenie nazwy pliku w widoku na pełnym ekranie

Witam

Czy jest możliwe (jeśli tak to w jaki sposób) wyświetlenie nazwy pliku w widoku na "pełnym ekranie" w ACDSee?
    Przeszukałem opcje i nie znalazłem czegoś takiego. Tym bardziej jest to dziwne, że konkurencja IrfanView czy FastStone posiada taką opcje.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 14-11-2007 o 13:39

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Wydaje mi się, że nie ma możliwości spowodowania, aby nazwę pliku wyświetlać na pełnym ekranie. Także nie ma możliwości, wyłączenia funkcji "wygładzanie".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

To niedobrze, to niedobrze....

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

No właśnie, nie ma programów idealnych, zawsze czegoś brakuje w stosunku do innych, co nie wyklucza, że ACDSee jest przeglądarką z najwyższej półki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Uważam Faststona za najlepszą (dla mnie) przeglądarkę. Brakuję w nim niestety tego, co jest w ACDSee Pro - dobrego zarzadzania profilami, ale... to już lekki OT

Domyślnie

polecam IrfanView , szybka do jpg/RAW i wyświetla nazwy przy przeglądaniu na pełnym ekranie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Uważam Faststona za najlepszą (dla mnie) przeglądarkę. Brakuję w nim niestety tego, co jest w ACDSee Pro - dobrego zarzadzania profilami, ale... to już lekki OT
    ale ma na przykład fajne tagowanie, szybciej generuje miniaturki i do przeglądania RAWów jest szybszy niż FS, ale fakt brak nazwy pliku w fullscreen'ie jest wcurniajacy - dla mnie to jeden z niewielu minusów tego softu

BTW
    Czy w ACDSee (PRO) można gdzieś włączyć podgląd kilku zdjęć na raz?? FS ma to i świetnie to działa przy selekcji tylko wczytywanie rawów jest dość wolne

Cytat Zamieszczone przez wuja Zobacz posta
    polecam IrfanView , szybka do jpg/RAW i wyświetla nazwy przy przeglądaniu na pełnym ekranie
    zauważyłeś czego dotyczy pytanie w pierwszym poście ?? FS też ma i co z tego?? Pytanie było o ACDSee i trzymajmy się tego może ...
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    To niedobrze, to niedobrze....
    Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    ale fakt brak nazwy pliku w fullscreen'ie jest wcurniajacy - dla mnie to jeden z niewielu minusów tego softu
    jak nie jak tak - ACDSee ma to wyświetlanie baaardzo rozbudowane :grin:

prawy guzik myszy --> View --> Edit Header/Footer...

header to oczywiście to, co będzie u góry, a footer to to co na dole.

w każdym wybieramy czy na środku, czy po lewej, czy po prawej, jaka czcionka, wielkość, kolor, kolor tła, no i oczywiście całą zawartość, czyli <metadane> (pełna dowolność: EXIF, File, Database, tagi, ranki itp. itd.)

ja uzywam dla headera: <File Properties:Filename> (<File Properties:Size (KB)>)
    dla footera: [<ACD Database:Rating>] <Image Attributes:Image Properties> <Camera:Model> <Image:Exposure time> <Image:Aperture value> ISO <Image:ISO speed ratings> (<Canon Maker Notes:ISO>) <Image:Focal length>

osobno robimy wyświetlanie w trybie 'fullscreen' i osobno dla 'slideshow' - możliwości są oczywiście takie same.

Uważam tę funkcję za bardzo przydatną i polecam

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    BTW
    Czy w ACDSee (PRO) można gdzieś włączyć podgląd kilku zdjęć na raz?? FS ma to i świetnie to działa przy selekcji tylko wczytywanie rawów jest dość wolne
    masz tryb 'Selective Browsing' - i tam wyświetlasz tylko to co chcesz. bardzo przydatne. pod vistą potrafi się czasami powiesić

a RAW w ACDSee to porażka, ale w nowszych wersjach działa sporo szybciej i lepiej, sam testowałem, ale teraz tego nie mam.

generalnie wyłączyłem obsługę RAW w ACDSee żeby się nie stresować (w PlugIn'ach) i do selekcji RAW używam wyłącznie DPP. :cool:

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Także nie ma możliwości, wyłączenia funkcji "wygładzanie".
    jest taka możliwość:

Tools --> Options --> Viewer --> Resampling Algorithm:

- Bicubic
    - Bilinear
    - Nearest Neighbour

i ostatnia opcja to jest właśnie 'bez wygładzania' :-D
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 16-11-2007 o 00:26 Powód: Automerged Doublepost
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Jestem pełen podziwu dla wiedzy kolegi mxw z Poznania.
    Jak dobrze, że jest forum CB, skąd można się wiele dowiedzieć.
    Dzię..ku..je..my :-P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    jak nie jak tak - ACDSee ma to wyświetlanie baaardzo rozbudowane :grin:

prawy guzik myszy --> View --> Edit Header/Footer

..................

DZIĘKUJĘ :)

.
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów