dzięki za wyjaśnienie.... zanim odpisałes zaczęły mi fotki nawet w miare wychodzić. wykorzystanie sufitu jako odblysk przy 90 stopniach jest idealne jakby w pokoju było słonce z zewnatrz tyle, że na aparacie bylo jasniej niz na moim LCD wydaje mi sie ze bedzie trzeba dać np iso 200 i f/2.8 albo jakos tak to wykminicmoze troche czas skrocic i iso 200 ale to juz kwestia testów...
Przestestowanie tej lampy pozwolilo mi dojść do wniosku, że jednak zewnetrzna lampa by mi się przydała teraz pytanie jest następujące...
Dla potrzeb czysto amatorskich focenie imprezek rodzinnych jak i innych jakieś wycieczki itd itp plenerki może czasem wesela (nie profesjonalnie ale być może i kiedyś za jakieś pieniądze) wystarczy 430EX (i tak jak dla mnie troche drogo ale jak kupować to już cos w miare porządnego bo wbudowana lampa zamiast polepszac to niszczy zdjęcia jest za mocna na wprost a za słaba do wiekszych pomieszczeń albo przy tragicznym oświetleniu glupieje) Np. ostatnio byłem na weselu i wszystkie zdjęcia na sali (ciemno bylo jak cholera) z KIT'em na M 1/60 + wbudowana lampa wychodziły różnie raz za jasno a raz za ciemno podejrzewam ze zmylaly aparat światła kolorowe itd oświetlenie dynamiczne sali czy w przypadku zewnetrznych lamp też są takie problemy ???