Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Jak prawidłowo doświetlać błyskiem w pełnym słońcu???

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Na przykład nie przełączać się z AV na M tylko ustawić w pierwszym kroku ekspozycję w M. Niczego nie trzeba wtedy zapamiętywać.
    Szybciej mi sie naciska * w Av by od razu miec gotowy pomiar, niz kreci kolkami w M by sie drabinka wyrownala . Sa i tacy co korzystaja z zewn. swiatlomierzy zamiast patrzec w drabinke i krecic w M - podobna technika.

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Tylko po co sie meczyc z wylaczaniem lampy, ustawianiem Av, przestawianiem na M wlaczaniem lampy, FELowaniem skoro mozna to wszystko zrobic korzystajac wylacznie z M i FELa
    No chyba, ze ja tu czegos nie rozumie (i wcale tego nie wykluczam )
    (...)

Ustawiam na M ekspozycja na zastanie, lasce wale filem w oczy i pstryk
    Po to zeby wiedziec w ktorym miejscu kadru jakie jest swiatlo zastane i by miec pewnosc do ktorego elementu kadru lampa dobierze sile blysku.
    Mozna od razu na M - tyle ze patrz wyzej. Mi tak wygodniej .

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Szybciej mi sie naciska * w Av niz kreci kolkami w M by sie drabinka wyrownala .
    Tylko, ze pozniej muisz przelaczyc na M i tak czy siak krecic kolkiem. Poza tym drabinka wcale nie musi sie wyrownac ..to zalezy czy musisz wprawadzic korekteekspozycji a to w trybie M robi sie zdecydowanie latwiej niz w AV. No ale coz, kazdy ma swoje ergonomiczne przyzwyczajenia

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odgrzebie troche temat...

Zalozmy, ze mam modelke pod slonce (srodek dnia, slonce ostre jak cholera) i zewnetrzne lampy blyskowe. Efekt jaki chce osiagnac to dobrze doswietlona modelka i piekne niebieskie niebo z jasna swiecaca kulka z dlugimi promieniami czyli sloncem

Pierwszy problem, z ktorym sie borykam to zlapanie ostrosci. W takim ukladzie jakiekolwiek kontrasty znikaja i aparat sie gubi. Recznie tez nie ma co na to liczyc, bo w wizjerze tez nic nie widac.

Druga rzecz to ustawienie aparatu. Czasy rzedu 1/8000 nic nie daja Myslalem, o filtrze szarym. Ktos ma jakies doswiadczenia w tym zakresie? Myslalem, zeby dac filtr -8EV i modelke doswietlic lampa. Dobrze mysle, czy cos zamieszalem?

No i jak sobie poradzic ze zlapaniem ostrosci

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chcesz powiedzieć, że przy czasie 1/8000, iso 100 i domkniętych przysłonach (promyczki słońca) masz przepalenia?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Chcesz powiedzieć, że przy czasie 1/8000, iso 100 i domkniętych przysłonach (promyczki słońca) masz przepalenia?
    Niestety niebo jest wyprane z jakichkolwiek kolorow. Sprobuj to sam sie przekonasz

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Niestety niebo jest wyprane z jakichkolwiek kolorow. Sprobuj to sam sie przekonasz
    Spróbuję, niech no tylko słońce wyjdzie, bo póki co to niebo jest naturalnie wyprane z kolorów. Z polarkiem kombinowałeś?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Użycie polara ze słońcem w kadrze to raczej nie najlepszy pomysł.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjecie po wyciagnieciu w PSie wyszlo calkiem akceptowalne, ale wolalem spytac kogos, kto juz ma doswiadczenie niz odkrywac Ameryke na nowo

Dla mnie mistrzostwem swiata sa zdjecia pod slonce Roberta Baki - http://www.robertbaka.com/graf/s_ram.htm - spojrzcie np. na drugie zdjecie
    Ostatnio edytowane przez Veene2 ; 13-11-2007 o 14:05

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Zalozmy, ze mam modelke pod slonce (srodek dnia, slonce ostre jak cholera) i zewnetrzne lampy blyskowe. Efekt jaki chce osiagnac to dobrze doswietlona modelka i piekne niebieskie niebo z jasna swiecaca kulka z dlugimi promieniami czyli sloncem
    Najłatwiej to by było... zmienić porę dnia fotografowania . Też się da promienie wyciągnąć i pod słońce robić tylko o niebieskie niebo łatwiej.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

poprawcie mnie jezeli zbladzilem
    panna mloda na tle zachodu slonca.....powiedzmy
    pomiar M matrycowo, ustawienie ekspozycji dla danej przyslony>przekadrowanie i blysk FEL na biala sukienke>ostrosc>pstryk?????
    czy moze zle zrozumialem
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów