Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: stara lampa i 300D

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie stara lampa do 300D

Witam,
    Mam lampę błyskową (tyrystorową) RegułaVariant. Chciałem ją sobie przystosować do mojego 300D montując optotriak. Napięcie w stopce wynosiło 50V. Po zainstalowaniu optotriaka uzyskałem napięcie 1,5V (bo taką zastosowałem bateryjkę zasilającą optotriak) ale… przestał działać tyrystor lampy tzn. lampa zawsze błyskała max. mocą zamiast sobie ją regulować. Zacząłem szperać i znalazłem, że taki układ to zupełnie inny musi być ale montaż jego przerasta już moje umiejętności elektroniczne. Na dodatek spalił mi się ten zamontowany optotriak i jak połaczyłem wszystko tak jak było poprzednio to „komputer” lampy i tak nie działa 

Czy ktoś uczynny byłby w stanie mi odpowiedni układ zamontować??

Wiem, że powiecie, że na allegro pełno jest takich lamp za 100-120 zł ale do nich wszystkich i tak muszę montować układ optotriaka wiec czeka mnie to samo a lampę już przecież mam.

Pozdrawiam
    Maciej

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Mam lampę błyskową (tyrystorową) RegułaVariant. Chciałem ją sobie przystosować do mojego 300D montując optotriak. Napięcie w stopce wynosiło 50V. Po zainstalowaniu optotriaka uzyskałem napięcie 1,5V (bo taką zastosowałem bateryjkę zasilającą optotriak) ale… przestał działać tyrystor lampy tzn. lampa zawsze błyskała max. mocą zamiast sobie ją regulować. Zacząłem szperać i znalazłem, że taki układ to zupełnie inny musi być ale montaż jego przerasta już moje umiejętności elektroniczne. Na dodatek spalił mi się ten zamontowany optotriak i jak połaczyłem wszystko tak jak było poprzednio to „komputer” lampy i tak nie działa
    na razie wygląda na to, że przez nieudolne przeróbki zepsułeś sobie lampę.
    chyba nie chcesz jeszcze zepsuć aparatu...
    sam wpadłeś na lepsze rozwiązanie:

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    na allegro pełno jest takich lamp za 100-120 zł ale do nich wszystkich i tak muszę montować układ optotriaka
    dlaczego tak generalizujesz, że do wszystkich?
    po prostu poszukaj niskonapięciowej.
    ta lista Ci pomoże
    http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

mój typ z tego co jest w tej chwili na Allegro, nawet za połowę tego co liczysz:
    TOPCA 330 CX
    http://www.allegro.pl/item268256001.html
    330CX - Yes - 3.4V - measured by Oto Durkovic
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Dzięki bardzo za listę - nie widziałem tego wcześniej :-)
    Ta lampa z allegro będzie moja- teraz wiem czego szukać :-)

Dzięki raz jeszcze !!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów