Pokaż wyniki od 1 do 10 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Po dzisiejszej konsultacji z prawnikiem potwierdziło się to, co wyżej zostało napisane: robić zdjęcia możemy praktycznie wszędzie.
    Problem ewentualnego naruszenia dóbr występuje dopiero w momencie publikacji, a to tylko i wyłącznie z pozwu cywilnego.
    Czyli - ochrona może pocałować nas w rzyć, wezwać policję (i tym samym narazić się na śmieszność bądź zostać ukarana za nieuzasadnione wezwanie) lub dać nam po ryju, po czym my wzywamy policję. W razie gdyby funkcjonariusze byli innego zdania - spisujemy ich dane i numery seryjne... tfu! numery legitymacji i działamy dalej drogą oficjalną składając skargę na ich zachowanie przełożonym.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Po dzisiejszej konsultacji z prawnikiem potwierdziło się to, co wyżej zostało napisane: robić zdjęcia możemy praktycznie wszędzie.
    Korekta - wszędzie oprócz Dworca PKP we Wrocławiu??:
    http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35...ie_zamkna.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    To moze i ja podziele sie wrazeniami:
    Na dziedzincu Muzeum Watykanskiego wyjalem statyw i chcialem zrobic fotke wspolnie z zona. Sekunda po rozstawieniu ochroniaz zaczal machac zeby schowac bo nie mozna. To ja zmienilem duzy statyw na stolowy, ochroniarz popatrzyl i juz nic nie mowil. Zastanawia mnie do jakiej wielkosci akceptuja i ewentualnie co by powiedzieli na monopod .
    jak byłem w Efezie to przewodnik zaczął gadać że nie można robić zdjęc ze statywu (rozłożyłem bo chciałem mieć zdjecie z żoną i nie chciałem żeby ktoś inny je robił ;-) )
    przy wejsciu nie było zadnych zakazów ani informacji - normalnie robiłem dalej ze statywu

W Hiszpani w Sagrada Familia to panowie przy wejsciu grzecznie poprosili o statyw i przechowali w kanciapie

no na lotniskach z reguły pytam, ale jak robiłem zdjęcia samochodów wystawionych w holach to nikogo nie pytałem (Bruksela, Frankfurt, Duesseldorf)

ciekawy wątek
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Dopiero zaczyna Awatar drg
    Miasto
    wrocław

Domyślnie

Czyli w miejscach ogólnodostępnych jak sklep czy CH można robić zdjęcia również w środku w przypadku zakazu fotografowania w postaci tabliczki, chcąc np. zrobić sobie zdjęcie pośród bananów na samie? Czy to, że miejsce jest dostępne zezwala tylko na dowolne robienie zdjęć obiektu z zewnątrz?

I pytanie niepasujące do wątku, ale była poruszona tematyka, więc przy okazji - robiąc zdjęcie grupie, np. szkolnej grupie dzieci lub młodzieży (sztuk 20), publikując zdjęcie nie jest wymagana ich zgoda? Nawet w celach zarobkowych?

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

W Tunezji potrafią występować spore kłopoty z robieniem zdjęć.W maju usiłowałem pstryknąć zdjęcia w nocy w miejscowości Sidi Bou Said w pobliżu Tunisu, w porcie jachtowym. Zanim rozstawiłem statyw pojawiło się 2 tajniaków i niezbyt grzecznie poinformowało mnie, że nie można robić zdjęć. Przy okazji zerknęli na aparat 400d+grip z sigmą 17-70 i zadali pytanie, czy jestem dziennikarzem , bo jeśli tak żeby cokolwiek fotografować w całej Tunezji muszę mieć specjalne pozwolenie. Nie potrafię stwierdzić, czy w całej Tunezji są tak wyczuleni, czy wpływ na to miał fakt, że około 5 km od portu jest pałac prezydenta. Tajniacy wyglądali ja z filmów o Iraku Husajna, więc grzecznie wróciłem ja jacht :smile:.
    7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
    Moje fotki www.gasin.pl

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Question

Cytat Zamieszczone przez drg Zobacz posta
    Czyli w miejscach ogólnodostępnych jak sklep czy CH można robić zdjęcia również w środku w przypadku zakazu fotografowania w postaci tabliczki, chcąc np. zrobić sobie zdjęcie pośród bananów na samie? Czy to, że miejsce jest dostępne zezwala tylko na dowolne robienie zdjęć obiektu z zewnątrz?
    Po przeczytaniu iluś tam wątków w temacie, wygląda na to, że zdjęcia można robić w centrach handlowych, ale ochrona ma prawo fotografującego wyprosić z budynku.

Dobrze dedukuję ?

Uprawnienia umieszczania postów