Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Lampa błyskowa 550EX a 430EX

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie Lampa błyskowa 550EX a 430EX

Jak w tytule. Stoję przed zakupem lampy błyskowej do 20D. Wybór się ograniczył do canona bo canon to canon. Teraz pytanie jaka jest różnica w tych lampach poza szybkością ładowania i liczbą pzrewodnią.
    430EX jest przystosowana do CROPA (x1.6) czyli sama wie że 50mm to tak naprawdę 80mm, a 550EX chyba nie jest czyli 50mm to dla lampy 50mm. Czy to znaczy, ze 550EX będzie niedoświetlała sceny czy poprostu będzie dawała szerszy błysk który i tak doświetli scenę tylko tyle że większą niż kąt widzenie obiektywu? Pozatym to body zbiera i podaje informację o świetle zastanym oraz odległości itp. więc lampa powinna działać poprawnie po to jest !!!E-TTL II!!! który jest funkcją body, a nie lampy. Jak to jest z dostosowaniem 550 i 430 do małej matrycy??
    430EX teoretycznie mi wystarczy, ale ja lubię mieć zawsze zapas. wypadnie mi kolegi wesele i 430 bedzie napewno za słaba żeby od ściany czy sufitu błyskać.
    Pozatym nowa 430EX jest w cenie używanej 550ex.

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

obydwa dostosowują się do cropa lub "niecropa".
    wesele i 430 bedzie napewno za słaba żeby od ściany czy sufitu błyskać.
    no to pojechałeś
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz posta
    430EX jest przystosowana do CROPA (x1.6)
    no niby jest, podobno nawet za bardzo, bo spotkałem tu na forum opinie, że po włączeniu tej funkcji daje lekką winietę :-)

50mm to tak naprawdę 80mm,
    bzdury wypisujesz.
    50mm to jest 50mm, tylko aparat z cropem jest ułomny i rejestruje jedynie część obrazu dawanego przez obiektyw :-)

Czy to znaczy, ze 550EX będzie niedoświetlała sceny
    absolutnie!

będzie dawała szerszy błysk który i tak doświetli scenę tylko tyle że większą niż kąt widzenie obiektywu?
    tak właśnie będzie.

Jak to jest z dostosowaniem 550 i 430 do małej matrycy??
    ogólnie nie warto się tym kompletnie przejmować. Ficzer marketingowy i tyle.

Moim zdaniem argumenty wyboru między 430EX vs. 550EX to:
    1) większa - mniejsza moc,
    2) slave - master
    3) nowa - używana
    i na tych sprawach bym się skupił, a nie na pierdołach typu "dostosowanie do cropa".

wypadnie mi kolegi wesele i 430 bedzie napewno za słaba żeby od ściany czy sufitu błyskać.
    a jesteś pewien, że zastaniesz białą ścianę lub sufit?
    bo może lepiej kupić jasne szkło...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

,,,,wypadnie mi kolegi wesele i 430 bedzie napewno za słaba żeby od ściany czy sufitu błyskać.
    Jeśli sufit lub ściany będą białe i nie za daleko to nie zabraknie. Długo wahałem się przed zakupem 430-tki bo też wydawała mi się za słaba, w końcu kupiłem, nie żałuję. Oczywiście, gdybym zamierzał zająć sie zawodowo fotografowaniem wszelakich imprez to bym się na nią nie zdecydował, ale to inna bajka :-)
    Pozatym nowa 430EX jest w cenie używanej 550ex.
    Pytaniem pozostaje w jaki sposób używanej. 550EX nie była raczej lampą dedykowaną dla amatorów (głównie chodzi tu o cenę) i trudno zleźć taką, której ktoś używał dwa razy do roku, na imieninach cioci i urodzinach chomika :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Od nie białej sciany też można odbłysnąć. MIałem kiedyś system nikona i sb-600 była stanowczo za słaba. Sb-800 była OK.
    Porówanie jest chyba takie
    430ex - SB-600 - nie ok
    550EX/580EX - sb800 - ok

Więc decyzja podjęta 550ex na 580 mnie nie stać, a 430 za kiepska. Szkło mam tamiego 28-75/50/1,4 oraz wspólnie z bratem 24-70 L. Jasne szkła to to nie są ale na f/1,2 mnie nie stać

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Może to nie zabrzmi zbyt mądrze ale ja tak właśnie mojej 550 używam. Kupiłem ją jeszcze do eos-a 300 żeby mięc możliwość dokonywania wszystkich ustawień na lampie (korekta siły błysku i te sprawy) jako że 300 była ich zupełnie pozbawiona (kto miał ten aparat to rozumie o czym piszę :-)). Lampa rzeczywiście wypasiona i jej moc przydaje sie w wielu przypadkach. Pozostaje kwestia znalezienia mało przechodzonego egzemplarza w dobrej cenie. Ja ją z czystym sumieniem polecam.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Domyślnie

Zobacz na to:
    http://cgi.ebay.com/Canon-580EX-II-S...QQcmdZViewItem

Nowa 580ex II kosztuje w USA 400$ co przy obecnym kursie dolara daje około 1000 zł. W Polsce 430 ex to koszt (dane z Allegro) około 850-900. Może sie warto zastanowić nad 580?

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

W polsce mamy złotówki a 580 kosztuje 1600zł a nie 400$. Doliczyć bilet do stanów to nie wyjdzie dobra cena, ale niezłe wrazenia z wakacji

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie trzeba jechać do USA żeby kupić tam lampę:P
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czy ktos wykonal poprawnie np. sluby 430???? czy w tej kwestii ma jakies duze niedomagania?
    co z blyskiem wypelniajacym odbitym od np. scian? parasolek ?
    jakie sa roznice 430 a 580, czy ambitnemu amatorowi oplaca sie wydawac 2x wiecej na np. funkcje nigdy nie wykorzystane????? jakie sa realne ograniczenia 430........
    czy ktos z Was mial/ma 430 i 580 jakie sa spostrzerzenia w tej kwestii....
    czy w M 430 moze byc odpalan radjem/kabelkiem wraz z zarowkami blyskowymi jednoczesnie?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów