Pokaż wyniki od 1 do 10 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no i własnie dlatego małeś takie efekty. Nie mieściłes się w synchro przez te chińskie gadżety. Nie mam żadnych problemów z synchronizacja do 1/250 włącznie (nikon d200) i do 1/400 włącznie z centralna miawką z mamiyi RZ (a własciwie sekorów Z) z żadnymi lampami błyskowymi. Ale wyzwalanymi po kablu lub za pomocą IR.
    .
    sorry za ciagniecie offtopa. nadinterpretujesz. testowalem to chinskie badziewie tylko po to zeby sie przekonac ze jedynie sluszna opcja jest kabel/ir/markowe radio. moja uwaga dotyczaca bramkowania dotyczyla starych mocnych lamp. i tak wlasciwie nie jest to moja osobista opinia tylko problem doskonale znany ludziom majacym jakis dluzszy zwiazek ze studiem, dosc powszechny w czasach przed-rewolucja-cyfrowa ze tak powiem
    A wracajac do tematu...proponuje autorowi watku wziac na jakis test polowy obie puszki. Mysle ze po paru godzinach/dniach spedzonych z deesem w reku (a pozniej przed kompem nad retuszem) nie bedzie mial nawet cienia bolu, ze wydal na niego trzy razy wiecej niz na piatke. Ja nie mialem.
    pozdrawiam,
    zby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    .
    moja uwaga dotyczaca bramkowania dotyczyla starych mocnych lamp. i tak wlasciwie nie jest to moja osobista opinia tylko problem doskonale znany ludziom majacym jakis dluzszy zwiazek ze studiem, dosc powszechny w czasach przed-rewolucja-cyfrowa ze tak powiem
    ja mam studio foto kilkanascie lat i miałem tak stare elfo (wtedy to była nowość), że miały jeszcze inne zaczepy niż sa traz. Nie jestem dzieckiem cyfry, wręcz przeciwnie.
    jednak była mowa o czasch synchro body na poziomie 1/160 s zamiast 1/200 czy zamiast 1/250. To długie czasy. Fakt, że lampy błyskowe na dużej mocy świecą dajmy na to 1/700 s i wtedy centralna rolleja obcina, jak ma te 1/1000. Ale to wyjątki. (podobno popularne ostatnio żarówki błyskowe świecą tez długo - nie miałem okazji sprawdzić) Nie mieszczenie się w 1/250 nie wynika z długiego czasu świecenia lampy, a z chińskich synchro. Zapraszam na testy do mnie. Mozna posprawdzać fajnie na nikonach z migawka hybrydową (D40, 50, 70, 70s) - synchronizują do 1/4000 bez problemu. Mozna sie przekonac ile lampa świeci.

kolekcjoner - tak, chodziło mi o obie jedynki.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Uprawnienia umieszczania postów