Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Nie bójmy się EF-S

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Witam!
    duze ciach
    Ja napisze tylko tyle.
    Jak 10D wchodzilo na rynek (2003??), kosztowalo cos kolo 10.000PLN??
    Dzisiaj takie body, malo uzywane mozna kupic za jakies 1000 PLN pewnie.

Nie dalej jak 3 lata temu dalem za trabanta wyjatkowo malo (bo z USA), kolo 4500PLN. Dzisiaj nowy model 40D chyba mozna miec za mniej.

Stawiam teze, ze za 2-3 lata FF-y beda cenowo dostepne dla kowalskiego.

Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    W tym sensie, że trudniej jest zrobić dobry obiektyw do pełnej klatki niż do cropa, trzeba więcej szkła lepszej obróbki... Szczególnie mam tu na uwadze winietowanie, dystorsje i aberacje sferyczną i chromatyczną...
    Nie do konca trafione. Te same szkla na cropie (np 30d) pokazuja wiecej CA niz na 5D. Nie pytaj czemu. Nie wiem.

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Nie mówię tu o ostrości, bo dla FF o większym pikselu niż w cropie, obiektyw może mieć gorszą rozdzielczość rysowania... Ale to w wypadku 5D, bo pewnie przy nowych FF rozdzielczość matrycy może być już taka duża, że wielkość piksela będzie taka sama jak w cropie, wtedy oglądanie powiększenia 1:1 z obydwu body będzie dawało dokładnie taki sam obraz...
    40D ma 10mln pikseli. Taka sama gestosc na FF bedziesz mial przy.....25 mln pikseli. Tak wiec zapasu troszke jest ;-)

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 23-10-2007 o 16:25 Powód: Automerged Doublepost
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Uprawnienia umieszczania postów