Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: niedoświetlone foty w 400D

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jak wyglądają Twoje histogramy ? Szczególnie chodzi mi o zdjęcia we wnętrzach z i bez lampy. Czy całkowity brak prawej strony to normalka ?

ps. zrobiłem też ten test z szarą kartką, który polecają na dp i wyszedł niby ok...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Hmm. Nie wiem w takim razie, może mam nieskalibrowany monitor, ale wydaje mi się że prawie każdą moją fotkę (w tym te z lampą) trzeba podciągać o 0.7 ev. Szczerze mówiąc ciężko mi cokolwiek ocenić na laptopowym lcd...

I idąc dalej tym tropem, czy Wy też macie notorycznie histogramy bez ~1ev z prawej strony ?
    Ja w sumie nie mam tego problemu. Tzn czasami mi niedoswietla, ale jest to w zawsze takich samych warunkach, wiec zaczynam sie uczyc, kiedy dawac korekte od razu, przed zrobieniem 1 fotki
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jak wyglądają Twoje histogramy ? Szczególnie chodzi mi o zdjęcia we wnętrzach z i bez lampy. Czy całkowity brak prawej strony to normalka ?

ps. zrobiłem też ten test z szarą kartką, który polecają na dp i wyszedł niby ok...
    Moje histogramy są cool

A tak serio to kwestia pomiaru światła i korekty do warunków. Canon bardzo boi się prześwietleń
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie zrobiłem trochę zdjęć we wnętrzach (rzadko mi się to zdarza). Jak dojadę do domu, spojrzę na histogramy. "Na oko" wydaje mi się, że może być tak jak mówisz. Póki co, aparat leży w aucie, czego nikomu nie polecam

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Moje histogramy są cool

A tak serio to kwestia pomiaru światła i korekty do warunków. Canon bardzo boi się prześwietleń
    No dobra, ale jeżeli cała scena jest ciemna, to gdzie ryzyko prześwietleń ?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poruszałem ten temat w innym wątku...
    Mój 5D we wnętrzach wymaga w pomiarze matrycowym prawie zawsze korekcji +2/3 a na zewnątrz zwykle -2/3.
    Przestawiłem na stałe podgląd zdjęcia z histogramem. Bez niego ani rusz.
    EOS 5D i elki

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dobrze to w takim razie pytanie. Załóżmy, że robię zdjęcia w RAW, bez korekty ekspozycji przy pstrykaniu. Czy wyciągając o te ~+/- 1EV w konwerterze jakość będzie znacząco odbiegać od jakości zdjęcia zrobionego od razu z poprawną ekspozycją ? Chodzi mi głównie o poziom szumów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dobrze to w takim razie pytanie. Załóżmy, że robię zdjęcia w RAW, bez korekty ekspozycji przy pstrykaniu. Czy wyciągając o te ~+/- 1EV w konwerterze jakość będzie znacząco odbiegać od jakości zdjęcia zrobionego od razu z poprawną ekspozycją ? Chodzi mi głównie o poziom szumów.
    Moim zdaniem jest róznica.Jak duza to zalezy od zdjecia, głównie w kolorach.Możesz z łatwoscią wykonac kilka różnie naswietlonych zdjęc ze statywu w tych samych warunkach z i dojsc do własnych wniosków.Tak jest najłatwiej sie przekonac,przy ocenie roznic duzo zalezy od jakości monitora, kalibracji itp.Dlatego najlepiej zrobic samemu wykorzystując własne mozliwosci i posiadany sprzet.[Wszak mało jest na tym swiecie prawd uniwersalnych.]Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To zależy na jakiej czułości będziesz operował. W 350-tce np. zdjęcia wyciągane przy iso 800 już trzeba mocno odszumiać. Przy niższych czułościach w cieniach też może to być konieczne ale mniej bolesne.

EDIT: W sumie rację ma kolega powyżej, że zbyt dużo zależy od konkretnych warunków - także moja powyższa uwaga tyczy bardzo ogólnej sytuacji.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-10-2007 o 13:45
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Właśnie zrobiłem trochę zdjęć we wnętrzach (rzadko mi się to zdarza). Jak dojadę do domu, spojrzę na histogramy. "Na oko" wydaje mi się, że może być tak jak mówisz. Póki co, aparat leży w aucie, czego nikomu nie polecam
    Troche nie rozumiem.Czy to znaczy że po zrobieniu zdjecia natychmiast nie patrzysz na histogram? Tylko potem w domu Jesli jest tak jak piszę to jak wypracowywujesz korektę i skad wiesz czy nie należy pstryknac jeszcze raz Pozdrowienia.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów