A jak wyglądają Twoje histogramy ? Szczególnie chodzi mi o zdjęcia we wnętrzach z i bez lampy. Czy całkowity brak prawej strony to normalka ?
ps. zrobiłem też ten test z szarą kartką, który polecają na dp i wyszedł niby ok...
A jak wyglądają Twoje histogramy ? Szczególnie chodzi mi o zdjęcia we wnętrzach z i bez lampy. Czy całkowity brak prawej strony to normalka ?
ps. zrobiłem też ten test z szarą kartką, który polecają na dp i wyszedł niby ok...
Poruszałem ten temat w innym wątku...
Mój 5D we wnętrzach wymaga w pomiarze matrycowym prawie zawsze korekcji +2/3 a na zewnątrz zwykle -2/3.
Przestawiłem na stałe podgląd zdjęcia z histogramem. Bez niego ani rusz.
EOS 5D i elki
Dobrze to w takim razie pytanie. Załóżmy, że robię zdjęcia w RAW, bez korekty ekspozycji przy pstrykaniu. Czy wyciągając o te ~+/- 1EV w konwerterze jakość będzie znacząco odbiegać od jakości zdjęcia zrobionego od razu z poprawną ekspozycją ? Chodzi mi głównie o poziom szumów.
Moim zdaniem jest róznica.Jak duza to zalezy od zdjecia, głównie w kolorach.Możesz z łatwoscią wykonac kilka różnie naswietlonych zdjęc ze statywu w tych samych warunkach z i dojsc do własnych wniosków.Tak jest najłatwiej sie przekonac,przy ocenie roznic duzo zalezy od jakości monitora, kalibracji itp.Dlatego najlepiej zrobic samemu wykorzystując własne mozliwosci i posiadany sprzet.[Wszak mało jest na tym swiecie prawd uniwersalnych.]Pozdrawiam
To zależy na jakiej czułości będziesz operował. W 350-tce np. zdjęcia wyciągane przy iso 800 już trzeba mocno odszumiać. Przy niższych czułościach w cieniach też może to być konieczne ale mniej bolesne.
EDIT: W sumie rację ma kolega powyżej, że zbyt dużo zależy od konkretnych warunków - także moja powyższa uwaga tyczy bardzo ogólnej sytuacji.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-10-2007 o 13:45
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner